Toaleta – máš ji doma, tak s ní něco udělej

12. lis 2018

Toaleta znamená místo klidu. To, co člověk přijal a strávil, tady opět vyloučí. Toaleta může být příjemným místem, kde dojdeme klidu. Proto bychom ji měli vytvořit tak, abychom ji navštěvovali rádi. Nechte se inspirovat kreativitou a sortimentem Hornbachu k tvůrčímu vytvoření vlastního Místa klidu. A začít můžete výměnou staré záchodové mísy – „Máš ji doma. Tak s ní něco udělej“.

„WC nemusí být jen WC. Existuje velké množství druhů s různými tvary, funkcemi a také příslušenstvím. Mezi moderní například patří sprchovací WC, které se samo čistí, nebo automaticky čistí i vás či obojí, nebo WC bez splachovacího kruhu pro menší pachovou zátěž a čistší provoz,“ vysvětluje Marcela Bínová z oddělení sanita v Hornbachu. Široký sortiment sanitární keramiky a všechen potřebný materiál k její instalaci naleznete v projektových marketech Hornbach se zárukou trvale nejnižších cen. Odborníci z oddělení stavby vám také ochotně pomohou s výběrem a zodpovědí dotazy ohledně instalace. Ale výměna záchodové mísy je snazší, než byste čekali. A zvládne ji i úplný začátečník.

Odmontujte starý záchod

Uzavřete ventil na splachovací nádržce a nádržku vypusťte zmáčknutím ovládacího tlačítka. Povolte šrouby připevňující WC k podlaze. Když je spára mezi WC a podlahou vyplněná silikonovým tmelem, odřízněte ho odlamovacím nožem. Pak ze záchodu vytáhněte splachovací trubku a položte ji stranou. Odstraňte mísu a vytáhněte z ní odpadní nátrubek. Zbytkovou vodu z toalety vylijte do vědra. Zbytky silikonu i starou protihlukovou izolaci odstraňte.

Instalujte novou mísu

Novou toaletní mísu zvukově odizolujte od podlahy. Můžete koupit izolační desku a oříznout ji podle tvaru mísy. Napraví i drobné nerovnosti. „Také lze mísu překlopit na bok na podložku z kartonu a na spodní okraj nalepit pěnovou širokou zoubkovanou montážní pásku, která se dokáže dobře přizpůsobit zakulacenému tvaru mísy,“ popisuje Marcela Bínová z Hornbachu. Mísu je také možné podmazat sanitárním silikonem až těsně před přišroubováním. Toaletu postavte na místo. Kromě klozetu a splachovací trubky bude nutný ještě gumový spojovací díl – vrapová vložka - manžeta. Nasaďte ji na zadní stranu toalety na místo přípoje splachovací trubky.

Připravte si potrubí

Zahnutou splachovací trubku zkraťte na míru. Změřte si vzdálenost mezi připojovacím otvorem v nádržce a druhým v míse. Výslednou délku naměřte na svislou část splachovací trubky, označte a uřízněte. Řeznou hranu obruste pilníkem či smirkovým papírem. Vodorovnou část splachovací trubky zkraťte tak, aby byla toaletní mísa dostatečně daleko od nádržky a záchodové prkýnko nezapadlo pod ni. Splachovací trubku s pomocí další gumové manžety zasuňte do splachovací nádržky. Spolu s mísou vyměňte i přípoj odpadní trubky. WC postavte na místo a změřte mezeru mezi ním a zdí. Pak klozet odstavte, do stěny zasuňte nátrubek a změřte hloubku, do níž se zasune do zdi. Oba naměřené rozměry sečtěte, podle výsledku udělejte značku na nátrubku a zkraťte ho na míru. Zkrácenou trubku zasuňte do zdi a nasaďte na ni rozetu. Záchod postavte na určené místo, kolmo ke stěně. Na podlahu obkreslete tužkou jeho vnější obrys a vyznačte si místa pro otvory na šrouby. Pak do podlahy vyvrtejte otvory, zatlučte do nich hmoždinky a našroubujte upevňovací úhelníky.

Připevněte toaletu na místo

Postavte mísu do správné polohy tak, aby zakryla připojovací úhelníky. Toaletu spojte se splachovací trubkou i s odpadním nátrubkem. Pak ji vyrovnejte tak, aby postranní otvory na dolní části mísy lícovaly s těmi v upevňovacích úhelnících. Otevřete ventil na splachovací nádržce a nechte ji naplnit vodou. „Takto připravenou toaletu jednou spláchněte, tím zkontrolujete utěsnění trubkového spoje. Pokud je v pořádku, mísu přišroubujte k upevňovacím úhelníkům a spáru mezi mísou a podlahou zapravte sanitárním silikonem,“ radí Marcela Bínová z Hornbachu. Šrouby dotahujte ručně, aby mísa nepraskla. Na hlavičky šroubů nasaďte krytky. Upevňovací hmoždinky prostrčte příslušnými otvory v míse, zastrčte do nich držáky a k nim přiložte sedátko. Držáky jsou otočné, díky čemuž je lze upravit na šířku přesně podle sedátka. Zmáčkněte aretaci, čímž se držáky v této poloze upevní, a sedátko opět odejměte. Držáky dotáhněte šroubovákem a nasaďte zakrývací rozety. Nasaďte sedátko a nechte ho zapadnout do držáků.

Nemusíte zůstat pouze u výměny toaletní mísy, inspirujte se i dalšími návody a vytvořte si své ideální Místo klidu.

Více naleznete na www.hornbach.cz.