Tři skla jsou novým standardem u střešních oken

3. dub 2017

Pro majitele fasádních oken je trojsklo běžnou součástí komfortního bydlení. Od letošního roku se však trojsklo stává standardem i mezi střešními okny. A dobrá zpráva pro vaši peněženku: řešení od společnosti VELUX je cenově dostupné pro všechny. Bonusy jsou velké! Střešní okna znamenají velké plus pro zdraví celé rodiny. Víte, jak fungují?

Architekt: Ute Albrecht; Foto: Christian Vorhofer; Zdroj: VELUX

Střešní okna jsou pro komfortní bydlení velmi užitečný spojenec. Odmění se vám tím, že do podkroví přivedou víc denního světla a čerstvý vzduch. Na starobylém přísloví „Kam nechodí slunce, tam chodí lékař“ je pořád hodně pravdy. Světová zdravotnická organizace odhaduje, že se zdravotními důsledky pobytu v nedostatečně větraných prostorách domů, které trpí takzvaným syndromem nezdravých budov, se potýká až 85 % populace především ve vyspělých zemích. Česko není výjimkou. Nezdravé vnitřní prostředí přitom vzniká jak v moderních, tak i ve starších budovách.

Energetické úspory ubírají energii

Přitom mnohdy si život ve zbytečně tmavém a nedýchatelném prostředí způsobíme sami. Kontraproduktivní totiž bývá i tendence snižovat tepelné ztráty na naprosté minimum. Dům se pak často samou snahou o co nejvyšší úspory energie a přemírou izolace změní doslova na „konzervu“, ve které správně necirkuluje vzduch, drží se prach, plísně i roztoči.Čili nevítaní „nájemníci“ zodpovědní za astma i nebezpečné alergie.

Problémů je ale více. Nedostatek denního světla způsobuje únavu a může narušit náš biorytmus i produkci hormonů v těle. Problém špatného prosvětlení místností máme tendenci řešit umělým osvětlením. To však zdravotní efekt slunečních paprsků nenahradí a je výdajem za energie navíc.„Na energeticky úsporné domy bychom se měli dívat z větší perspektivy, někdy není priorita ušetřit co nejvíce energie. Prozíravější je přemýšlet o tom, jak si zajistit dobré zdraví a vyšší kvalitu života,“ připomíná Klára Bukolská, architektka společnosti VELUX.

Uč se a otevři střešní okno

Střešní okno je řešení, které problémy s nedostatkem světla a čerstvého vzduchu domu pošlou do vesmíru! Věděli jste například, že zdravé vnitřní prostředí zvyšuje soustředění dětí až o 15 %? Prokázal to nedávný průzkum Healthy Homes Barometer 2016, který zpracovala berlínská Humboldtova univerzita ve spolupráci se společností VELUX. Tvrzení, že by menším dětem s domácími úkoly, teenagerovi s přijímačkami na střední nebo vysokoškolákovi se zápočty mohlo pomoct střešní okno, není vůbec přehnané. Pravidelným větráním místnosti navíc razantně snížíte vznik zdraví nebezpečných plísní.

Dostatek světla v místnosti vedle čerstvého vzduchu funguje podle odborníků na psychické i fyzické zdraví asi stejně, jako byste se napojili na zdroj energie. V tom nemohou fasádní okna se střešními vůbec soupeřit. Střešní okna totiž přivedou do interiéru až dvakrát více světla.

Pro novostavbu i rekonstrukci

Nové střešní okno VELUX s trojsklem je pádnou moderní odpovědí na touhy zákazníků. Potěší každého, kdo chce proměnit své podkroví ve zdravější a komfortnější místo s dostatkem denního světla a čerstvého vzduchu.Za zvážení určitě stojí i přidat ke stávajícímu další střešní okno – nejen že tak do interiéru dostanete ještě více denního světla, interiér navíc vizuálně propojíte s okolím a výrazně si i zkvalitníte pohodu s užíváním místnosti. Díky trojsklu se systémem izolace ThermoTechnology™ odpadají starosti s tím, jestli přidáním dalšího okna neubude tepelného komfortu uvnitř domu. Správná teplota v interiéru pak nebude jen pocitová, ale reálná – a vy tak budete mít z účtu za vytápění (možná poprvé v životě) radost!

Jak si doma zajistit komfortní bydlení, zjistíte na velux.cz/3sklo