Typy staveb: Ve kterých lépe využijete předokenní a kde screenové rolety?

9. dub 2018

Moderní venkovní stínění zahlédnete na všech možných typech budov - obytných, administrativních, komerčních i veřejných. Zatímco dříve se stínění řešilo maximálně závěsem v interiéru, v dnešní době se stává součástí architektury novostaveb i rekonstruovaných budov. Využití najde všude, protože mimo stínění brání přehřívání interiéru, což přes den ocení především lidé pracující v prosklených kancelářích, nebo pomáhají zvyšovat úsporu energií, což přijde vhod obyvatelům obytných čtvrtí.

Rolety do kanceláří, škol a na zahradu 

Toto široké využití nabízí screenové rolety tvořené průhlednou tkaninou, která odráží ostré sluneční paprsky a přitom umožňuje uživatelům nepřetržitý výhled ven. Screeny se uplatní na všech typech budov, jejich vlastnosti nachází využití zejména komerční a administrativní budovy. K výhodám screenů patří velikost plochy, kterou jsou schopny zastínit. Jedna roleta dokáže pokrýt plochu maximálně 20 m2, proto na velké prosklené stěny nenajdete lepší typ stínění. Při použití blackout látky se hodí jako neprodyšné stínění přednáškových sálů, učeben nebo laboratoří. V zahradních altáncích, pergolách a zimních zahradách se screenové clony osvědčily díky husté tkanině, která obyvatele ochrání před nepřízní počasí, hmyzem a poletujícími nečistotami.

Rolety do domu bez ohledu na fázi dokončení stavby

Předokenní rolety mají svůj význam především u obytných budov, jejichž obyvatele chrání před hlukem zvenčí, majetek před nezvanými hosty a okna před poškozením při bouři nebo větru. Rolety dobře izolují, takže v zimě udržují teplo v interiéru a v létě brání jeho přehřátí. Tím dochází i k úspoře energie. Předokenní rolety mají kvůli rozměrům a váze lamel výrazně nižší maximální parametry - největší plochu 8 m2 nabízí lamela BP55R, 3 m2 roleta s integrovanou sítí proti hmyzu.

S ohledem na fázi výstavby nebo úprav budovy vybírejte rolety podle využitelnosti jednotlivých typů:

  • předokenní rolety pro dodatečnou montáž na hotovou fasádu, do které už nechcete stavebně zasahovat
  • zaomítací rolety k umístění pod fasádu, je potřeba s nimi proto počítat už při plánování stavby
  • nadokenní rolety pro montáž současně s oknem, proto se hodí pro novostavby a rekonstrukce

Minirol, značka stínící techniky vyrobené na míru 

Všechny uvedené parametry odpovídají portfoliu produktů značky Minirol, kterou ve Velké Bíteši vyrábí společnost Building Plastics. Značka patří na českém trhu k zavedeným brandům v oblasti předokenních rolet a screenových clon. Součástí areálu je i vlastní lakovna, takže výrobce je schopen dodat stínění padnoucí vašim oknům i vašemu vkusu.