U okna opomíjíme důležitý solární zisk

17. říj 2016

Energetická úspora oken je jedním z hlavních aspektů při jejich výběru. Možnost snížit spotřebu energií na topení i svícení a zároveň omezit únik tepla v chladnější dny má pozitivní vliv na naše peněženky i životní prostředí. Často ale zapomínáme, že vedle tepelných ztrát okna teplo do interiéru také přivádí. Měli bychom proto při jejich volbě zvažovat energetickou bilanci.

Až 85 % českých domácností se potýká s nevhodným vnitřním klimatem, způsobeným nedostatkem čerstvého vzduchu a denního světla; zdroj: VELUX 

Bydlet zdravě a bez zbytečných výdajů je jistě přáním každého z nás. Přesto se většina domovů potýká s nedostatky, díky kterým aspekty zdravého bydlení nesplňuje. Výsledky průzkumu Healthy Homes Barometer 2016 Humboldtovy Univerzity v Berlíně ve spolupráci se společností VELUX ukázaly, že až 85 % českých domácností trpí tzv. Syndromem nezdravého domu. Ten se projevuje nevhodným vnitřním klimatem. Nedostatek čerstvého vzduchu a denního světla či nepříjemné tepelné podmínky jsou nejčastější z příčin.

Na vině je často neznalost problematiky či špatně zvolená okna. Větší prosklené plochy ve svém podkroví se často obáváme kvůli úniku tepla. Mnohdy ale zapomínáme na to, že dnešní moderní okna používají nejrůznější technologie – vrstvení skel, povrchové úpravy a plynné výplně, které společně s kvalitním rámem a těsněním efektivně brání tepelným ztrátám. Důležité je pak neopomenout také fakt, že tepelná výměna v okně je oboustranná – dovnitř proudící sluneční paprsky interiér zase ohřívají.

Větší prosklená plocha nemusí nutně znamenat vyšší únik tepla – moderní střešní okna efektivně brání tepelným ztrátám a navíc propouští teplé sluneční paprsky do interiéru; zdroj: VELUX

U okna je důležitá energetická bilance

Při výběru okna je potřeba brát v potaz jeho energetickou bilanci, tedy rozdíl mezi solárním ziskem a energetickou ztrátou v průběhu celého roku, nikoliv pouze jeden z těchto parametrů. Moderní střešní okna využívají slunečních paprsků k ohřevu interiéru, a díky solárním ziskům tak dokáží vyrovnat velkou část celkových energetických ztrát. To má důležitý význam například u stále oblíbenějších aktivních domů, které valnou většinu své energetické spotřeby pokryjí z obnovitelných zdrojů, a sluneční paprsky zde hrají významnou roli.

Energetická bilance okna je dána řadou parametrů, které je při výběru okna potřeba brát v úvahu. A těsnění je pouze jedním z nich. Svou roli hraje i materiál rámu, orientace okna ke světovým stranám, velikost a sklon prosklení i počet skel v okně.

 

Bezúdržbové střešní okno VELUX s trojsklem 

Ideálním řešením je bezúdržbové střešní okno VELUX s nízkoenergetickým trojsklem, se kterým budete mít doma teplo.

  • Benefity tradičního dřevěného rámu s bezúdržbovou polyuretanovou vrstvou pro snadné čištění a pohodlí
  • Vysoký solární zisk + nízké tepelné ztráty = úspora energie
  • Systém izolace s technologií VELUX ThermoTechnology™ zaručí vynikající izolační vlastnosti
  • Redukce hluku z ulice či třeba dopadajícího deště
  • Bezpečné sklo proti vysypání v případě rozbití
  • Vrstva proti rosení venkovního skla

Více informací na www.velux.cz/3sklo

 

Užijte si maximální pohodlí s úspornou variantou

Nová generace střešních oken VELUX je navržena tak, aby maximalizovala energetický příjem skrze okno v topných sezonách a zároveň uvnitř udržela co nejvíce tepla prostřednictvím vysoce kvalitní chrámů a patentovaného designu izolace. To pozitivně přispívá k energetické bilanci domu, včetně zatažených dní.

Bezúdržbová střešní okna VELUX s bezešvými rohy zamezí usazování nečistot ve spárech a značně vám usnadní čištění; zdroj: VELUX

Bezúdržbová varianta okna kombinuje skvělé vlastnosti tradičního dřevěného okna s odolnou polyuretanovou vrstvou – odpadá tak nutnost pravidelné péče o okno formou lakování. Díky bezešvým rohům je rám okna z jednoho litého kusu, a vy se tak nemusíte obávat zatékání do jádra, což razantně prodlužuje životnost okna. Nyní je správný čas kontaktovat montážníky společnosti VELUX pro více informací na velux.cz/3sklo.