Údržba trávníku: vertikulace, provzdušnění a hnojení

8. dub 2019

Kromě pravidelného sekání vás na jaře čeká v souvislosti s trávníkem celá řada nezbytných prací, které mají velký vliv na to, jak bude vaše zelená plocha vypadat v létě. Hned na začátku března začnete s vertikulací trávníku, poté trávník provzdušněte a pořádně pohnojte. Závěrem mu dopřejte dostatečnou zálivkou, za kterou se vám odmění krásnou zelenou barvou.

Březnové práce na zahradě začněte s vertikulátorem

Vertikulátor svými ostrými noži protrhne plsť, která se přes zimu vytvořila na povrchu půdy. Vertikulaci (neboli česky prořezávání) provádějte hned začátkem března, ještě předtím než tráva začne růst a vyžadovat sekání. Kdybyste trávník neprořezali, plsť by vytvořila na povrchu trávníku bariéru, která by bránila přístupu vody, vzduchu a živin k travním kořenům. K vertikulaci slouží speciální vertikulační hrábě nebo účinnější motorový vertikulátor. Prořezávání trávníku je vždy účinnější při suché půdě.

Důležité: Při vertikulaci se nejen protrhne povrchová bariéra, ale také se poruší kořínky trávy, což ji povzbudí k větvení. Trávník tedy bude letos bohatší.

Krásný trávník vyžaduje pořádnou zálivku.

Až odložíte vertikulační hrábě, připravte si provzdušňovací či rycí vidle

Každý zahrádkář touží po celistvém a bohatém porostu. Na trávníky, které zarůstají mechem nebo se v nich tvoří mezery, platí důkladné provzdušnění. Provádí se rycími vidlemi, provzdušňovacími vidlemi nebo válcem s jehlicemi. Existují samozřejmě i řada motorových řešení. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, důležité je vyrýt do trávníku hustou síť děr. Díry by měly být přibližně 10 cm hluboké a při rytí byste měli vyhazovat vyrytý materiál na povrch. Vzniklé otvory doporučujeme zasypat pískem, který do půdy propouští vzduch, vodu i živiny.

Pozor: Trávník bude po provzdušnění určitě vypadat hůř než na začátku. Nové a zdravé travní výhony se objeví až v řádu několika týdnů.

Bez dusíku zadusí váš trávník plevel a mech

Za hustým a sytě zeleným trávníkem stojí pravidelné přihnojování dusíkem. Hnojením zároveň pomůžete trávě, aby lépe rostla a poradila si s mechemplevelem. Také můžete váš trávník zbavit problémů s chorobami. Díky pravidelnému hnojení získáte zdravý a jasně zelený trávník. S hnojením můžete začít hned na počátku jara, ovšem až po prvním sečení. „I hnojení je nutné velmi dobře načasovat. Určitě nehnojte při slunném počasí. Hnojivu totiž sluneční paprsky nevyhovují a mohlo by trávu spálit. Po hnojení byste měli trávník důkladně zalít,“ doporučuje Václav Mařík ml., zahradník ze Zahradnictví Flos Praha. Druhé hnojení by mělo následovat v květnu až červnu a třetí dávka v srpnu. Srpnové hnojení by mělo mít ovšem jiné složení než dvě předchozí várky – jeho ústřední složkou by měl být draslík, nikoli dusík.

Díky hnojení si tráva lépe poradí s jitrocelem a pampeliškami.

Suchá léta trávníku příliš nepřejí

Dostatečná závlaha je základním kamenem pěstěného trávníku. Kořeny většiny trav totiž nesahají příliš hluboko, proto jim letní vedra dávají zabrat. Pokud trávník začíná hnědnout či žloutnout, na nápravu už je většinou pozdě. Daleko lepší je věnovat se prevenci a pravidelně a vydatně zalévat.