Úspora za energie? Pomohou nová okna!

23. led 2023

Šetřit peníze i teplo, to je pro mnohé cíl současných dní. Jednou z nejefektivnějších cest, jak toho dosáhnout, může být výměna oken.

Zvažujete, jak zkrotit náklady na vytápění? Pak je třeba nejprve zjistit, kudy z interiéru unikne nejvíce tepla a následně „utěsnit díry“. „Z pohledu tepelné izolace jsou jedním z nejslabších míst domu okna. Obvodovými zdmi může uniknout až 30 % tepla, zatímco okny až 50 %. Proto při snaze snížit ztrátu tepla hraje jejich výměna zásadní roli, díky ní lze uspořit až třetina tepla,“ uvádí Ing. Milena Tomčíková, ředitelka vývoje a produktů značky VEKRA, největšího českého výrobce oken. Pokud plánujete zateplení, měla by tomu výměna oken předcházet.

Nevyhovující okna jsou místem, kudy z interiéru unikne nejvíce tepla.

Jak poznat, že stará okna už dosloužila?

Podle čeho poznat, že okna už dosloužila a nastal čas je vyměnit? U starých oken může časem dojít k deformacím a ztrátě těsnosti. V zimě tak z interiéru uniká teplo, v létě se zase může přehřívat. Okna mohou být zkroucená a nelze je seřídit. Častým problémem je také slabá zvuková izolace a tedy i pronikající hluk zvenčí.

RADA ODBORNÍKA: Pozor na vlhkost a plísně

„Nedostatečně těsnící okna nesouvisí jen s únikem tepla z interiéru, ale i s nadměrnou vnitřní vlhkostí, vznikem plísní a zhoršování kvality vnitřního vzduchu. Netěsnostmi kolem oken se dovnitř dostane studený venkovní vzduch. Ten ochlazuje povrch kolem oken, na kterém se pak začne srážet vodní pára. A vlhký povrch je ideální prostředí pro bujení plísní. Problémem ale může být i skrytá plíseň v připojovací spáře mezi oknem a ostěním, pokud tento prostor není dostatečně utěsněný,“ upozorňuje Tomáš Sysel z nezávislého Institutu zdravého bydlení (IZB).

Za nadměrným únikem tepla mohou stát i poměrně nová okna, nejen ta vysloveně stará.

Nejen stará okna mohou být zdrojem problémů

Za únikem tepla nemusí stát jen stará okna. Někdy i ta zdánlivě funkční, pořízená před pár lety nemusí mít o moc lepší tepelně izolační vlastnosti, než ta původní. „V poslední době roste zájem o výměnu oken starých jen 10-20 let. Jsou ještě relativně nová a na první pohled mohou vypadat v pořádku. Jejich provedení dnes už ale neodpovídá současným potřebám. Ověřili jsme si, že i když se okna papírově prokazují stejnými vlastnostmi, může mezi nimi být velký rozdíl,“ doplňuje Ing. Milena Tomčíková z VEKRY. Problém s únikem tepla se může týkat i novostaveb, pokud majitel zvolil méně kvalitní okna s nevyhovující těsností.

Kudy teplo oknům uniká?

Aby nová okna plnila svůj účel, je zásadní kvalitní provedení. Nestačí ale spolehnout se jen na hodnoty na papíře, trik je u oken skryt v detailech. „Důležitá je už konstrukce rámu a jeho hloubka, nikoliv například počet komor u plastových oken. Pro dobrou izolaci by okno také mělo mít středové těsnění, celoobvodové kování alespoň se třemi uzamykacími body. Z pohledu zasklení je efektivnější trojsklo než dříve běžné dvojsklo,“ vyjmenovává Ing. Milena Tomčíková z VEKRY. Zásadní roli hraje i montáž a utěsnění připojovací spáry mezi oknem a ostěním otvoru.

Pro dobrou izolaci oken se nestačí spolehnout pouze na tabulkové hodnoty, ale je třeba se podívat i na detaily.

TIP ODBORNÍKA:

Výměna oken nabízí nejrychlejší řešení, jak uspořit peníze a nechat teplo doma. Jsou dostupná do dvou měsíců a vyměnit je lze i v zimě. Aby dokázala zajistit úspory, musí mít především konstrukci, které odpovídá typ a provedení trojskla, hlubokou zasklívací polodrážku, kvalitní vkládané těsnění a odborně provedenou montáž. Za vše vám musí ručit výrobce oken, a to včetně montáže. Nutná je tedy záruka na kompletní dílo,“ doporučuje Ing. Milena Tomčíková, ředitelka vývoje a produktů značky VEKRA.

Kdo si tedy nechce nechat teplo z domu zbytečně unikat, měl by se podívat svým oknům „na zoubek“ a vyměnit je za taková, která teplo doma dokážou udržet.

Více na www.vekra.cz.