Uvažujete o stavbě domácí sauny? Nezapomeňte na správnou izolaci.

4. dub 2022

Pobyt v sauně posiluje nejen imunitní systém a  mírní stres, ale také zlepšuje spánek a podporuje hubnutí. Pokud tedy právě stavíte nový dům či rekonstruujete byt, zvažte, zda si nepostavit i domácí saunu, či přímo vlastní soukromé wellness. Myslete však také na to, že kromě dřevěného obkladu, parozábrany či vytápění hraje důležitou roli také správná izolace.

Před stavbou vlastní sauny je třeba zvážit několik důležitých aspektů, třeba její umístění, způsob vytápění či druh použitého dřeva. Umístit můžete saunu jak do exteriérů, tak do interiérů, včetně třeba panelákového bytu. V otázce vytápění si můžete vybrat mezi klasickými dřevěnými a elektrickými kamny, která jsou v současné době nejpopulárnější. Pro dřevěný obklad sauny se nejčastěji využívá severský smrk, osika či kanadský cedr, na lavice a opěrky je však vhodné využít jiný typ dřeva, který při styku s pokožkou nepálí – třeba africkou vrbu.

Zásadní roli při stavbě sauny ovšem hraje její zateplení. Nejčastější volbou je izolace minerální, která je stabilní i při vysokých teplotách, nehoří a neuvolňuje do ovzduší nežádoucí látky. Vyrábí se rozvlákňováním taveniny směsi hornin a dalších příměsí a přísad. Vzniklá minerální vlákna se následně zpracovávají do tvaru desek.

Na webových stránkách dodavatelů saun se obvykle dozvíme, že vhodná tloušťka izolace se pohybuje mezi 50 a 100 milimetry. Nikde se ale nedočteme, proč jsou právě tyto rozměry ideální. Inspirací jsou pravděpodobně teplotní rozvody opatřené technickou izolací. Takové potrubí přenášející horkou vodu má obvykle podobnou tloušťku jako izolace. Tyto hodnoty jsou dostačující v interiérech, kde zajistí dostatečnou rychlost ohřátí sauny po zapnutí. Teplo, které během provozu sauny unikne, totiž v tomto případě zůstane uvnitř domu. Volba tloušťky izolace záleží také na intenzitě využívání sauny. Rozdílnou tloušťku zvolíme, pokud saunu plánujeme využívat například jednou za měsíc a jinou při každodenním provozu.

Situace zcela odlišná však může být v případě saun, které jsou umístěné celé či částečně venku, tj. mají min. jednu stěnu v kontaktu s vnějším prostředím a využívají se intenzivně každý den. Zde bychom pak do návrhu tloušťky tepelné izolace měli nejen zahrnout požadavek na rychlé vyhřátí sauny, ale i minimalizaci tepelných ztrát v průběhu jejího provozu. Pak se zde nebavíme o tloušťkách tepelné izolace do 100 mm, ale tloušťkách na úrovni 300 mm i více. Ano, na první pohled to zní zvláštně. Ale vždyť do střechy normálního rodinného se dnes tloušťky tepelné izolace na úrovni 300 mm dávají zcela běžně, a to se v interiéru vytápí na teploty cca 21 °C, takže u sauny s dlouhodobým provozem a vytápěním až na 95 °C by pak tloušťky rozhodně neměly být menší, spíše naopak.

Pravdou je, že se sauna nepoužívá 24 hodin denně, ale pokud je využívaná většinu dne a je v kontaktu s vnějším prostředím, tak rozhodně bychom ekonomiku vytápění a návrh optimální tloušťky tepelné izolace neměli podcenit. Nelze jednoznačně doporučit konkrétní tloušťku minerální izolace, například, že pro sauny venku s využitím 8 hodiny denně  bude optimální tloušťka tepelné izolace 320 mm, to je bohužel nutno přesně vypočítat vždy pro konkrétní saunu.

Pokud v návrhu dojdeme k nějaké optimální tloušťce tepelné izolace, pak se musíme také rozhodnout,  jaký typ této izolace zvolit. Nejčastěji se volí kamenné izolace středních pevností. Jsou dlouhodobě stabilní při vysokých teplotách, jsou dostatečně pevné, takže se nekroutí, neboulí a drží pevně tvar, a to je to, co od nich očekáváme. Z konkrétních izolačních materiálů z čedičové vlny lze použít například výrobky ISOVER Uni či ISOVER Aku. Oba výrobky mají výborné tepelné parametry. Součinitel tepelné vodivosti lambda má u obou výrobků  hodnotou λD = 0,035 (W∙m-1∙K-1 ), takže materiál účinně izoluje proti venkovnímu teplu i chladu a zároveň nabízí vysokou úroveň pohodlí a úspor.

Kromě tepelné izolace je u saun nutná také parozábrana, tedy speciální fólie, která zabraňuje pronikání vodní páry do konstrukce stavby a zajišťuje vzduchotěsnost objektu. Bez parozábrany by docházelo ke kondenzaci vodní páry v konstrukci objektu, což by účinnost izolace snížilo a zároveň poškodilo nosnou konstrukci. Ideální je použití folie z hliníku, která je rovněž stabilní při teplotách hraničící se 100 °C a navíc parozábrana díky reflexní vrstvě hliníku pomáhá  snižovat i tepelné ztráty z prohřívárny.

Pro získání dalších informací můžete  využít bezplatnou poradenskou linku Centra technické a obchodní podpory  800 476 837 (800 ISOVER) či nám svůj dotaz napište na podpora@saint-gobain.com, kde vám technici poradí nejen jak na správnou izolaci sauny, ale zodpoví i na další dotazy k zateplování domů.

www.isover.cz