VELUX nabízí cenově dostupná řešení pro chytrou domácnost

18. lis 2019

Neodmyslitelnou součástí našich životů se staly chytré telefony, v poslední době se velké oblibě těší také chytré hodinky nebo náramky. Inteligentní ale mohou být celé domácnosti. Díky propojenému systému mohou lidé jediným ovladačem nebo aplikací v telefonu ovládat chod domu nebo bytu.

Na trhu je velké množství nejrůznějších systémů, které dokáží o domov automaticky pečovat i bez zásahu majitelů. Vytvořit inteligentní domácnost je tak možné několika způsoby. Lidé si mohou pořídit buď komplexní řešení s centrální řídící jednotkou, nebo snadno dostupnou jednoúčelovou sadu. Její instalace je jednoduchá, není potřeba nic jiného než rozmístit jednotlivé komponenty sady po domě.

Inteligentní systém VELUX ACTIVE dohlíží na zdravé prostředí uvnitř domu nebo bytu. 

Na takovém principu funguje například VELUX ACTIVE. Jedná se o cenově dostupný inteligentní systém ovládání střešních oken, rolet a žaluzií VELUX, který díky senzorům neustále monitoruje klima uvnitř domu. Vyhodnocuje teplotu, vlhkost nebo koncentraci COa podle toho zavírá a otevírá okna nebo stahuje a roztahuje rolety. Automaticky tak v domě nebo bytě udržuje zdravé prostředí. „Důležitou vlastností systému VELUX ACTIVE je také schopnost učit se. Systém analyzuje a zpracovává každodenní činnosti, aby lépe porozuměl tomu, kdy jste zvyklí vstávat, větrat i jakou teplotu doma preferujete. Dokáže se proto lépe přizpůsobit chodu každé domácnosti. Na základě těchto detailních vstupních informací a napojení do sítě NETATMO, která systému zprostředkovává také informace o vývoji počasí, je VELUX ACTIVE velmi efektivní v rozhodování kdy a jak intenzivně větrat nebo stínit,“ uvedl produktový specialista společnosti VELUX Jakub Mrázek. 

VELUX ACTIVE je kompatibilní se všemi VELUX elektrickými a solárními výrobky, které využívají pro komunikaci protokol io-homecontrol, a dovede ovládat také vybrané elektrifikované stínicí doplňky Somfy, které rovněž využívají protokol io-homecontrol.  

VELUX ACTIVE je kompatibilní také se systémem Apple HomeKit, takže výrobky je možné ovládat i hlasem.

Podle Mrázka může VELUX ACTIVE fungovat zcela samostatně, bez napojení na chytrou domácnost, tedy i v domech nebo bytech, které ještě nejsou smart. „Může to být taková první vlaštovka inteligentního domova – chytrý němý sluha, který se díky senzorům a sledování předpovědí počasí spolehlivě postará o větrání, stínění a zdravé vnitřní klima. Stačí mít doma Wi-Fi připojení a chytrý telefon. Aplikace je dostupná pro iOS 9.0 a novější na Apple App Store a pro Android 5.0 a novější na Google Play. Je kompatibilní s Apple HomeKit a výrobky tak lze ovládat mimo jiné i hlasem,“ doplnil Mrázek.

Výhodou systému VELUX ACTIVE je možnost jeho použití i u manuálně ovládaných střešních oken. „Stačí k nim dokoupit cenově výhodný ovládací set na elektrický nebo solární pohon,“ upozornil Mrázek. Motorická jednotka KMG 100K spolu s řídicí jednotkou KUX 110 dokáže z manuálně ovládaného střešního okna během chvíle vytvořit okno na elektrický pohon s dálkovým ovládáním.

Motorická jednotka KMG 100K spolu s řídicí jednotkou KUX 110 promění manuálně ovládané okno na okno ovládané elektricky.

Situace, kdy je připojení okna k elektrickému zdroji obtížné, pak řeší jednotka KSX 100K na solární pohon. Ovládání střešního okna navíc i v době, kdy slunce nesvítí, pohání integrovaná baterie. 

Pokud je připojení okna k elektrickému zdroji komplikované, je možné využít jednotku KSX 100K na solární pohon. 

Lidé, kteří už mají některou z řídících jednotek na ovládání chytré domácnosti, pak ocení alternativu k VELUX ACTIVE, kterou je softwarové rozhraní KLF 200. Díky univerzálnímu rozhraní KLF 200 jsou výrobky VELUX zapojitelné prakticky do všech smart home systémů – Siemens, Loxone, ABB i dalších.  „Jedná se o velmi žádané řešení. Když si někdo pořídí chytrou domácnost, zpravidla do ní chce zapojit co nejvíce věcí, takže i střešní okna, kde to vedle pohodlí navíc přináší i zřejmý efekt zdravějšího vnitřního prostředí,“ vyzdvihl Mrázek.

Softwarové rozhraní KLF 200 umožní zapojení výrobků VELUX téměř do každého systému chytré domácnosti. 

Více informací najdete na www.velux.cz