Venkovní žaluzie řešte spolu s okny

28. bře 2023

Ochrana proti slunci, horku, pohledy kolemjdoucích a zároveň možnost, jak se i v těch největších parnech obejít bez klimatizace, která příliš nepřispívá ke zdravému vnitřnímu vzduchu… To jsou hlavní výhody, které interiéru přináší venkovní žaluzie. Víte ale, kdy vlastně jejich realizaci začít řešit a jak poznat kvalitní provedení?

K výběru venkovních žaluzií je třeba přistoupit včas a ideálně je pořídit zároveň s okny, foto VEKRA

Ačkoliv by se mohlo zdát, že nákup venkovních žaluzií platí na stavbě za jeden z těch pozdějších úkonů, na kterém se toho nedá příliš pokazit, opak je pravdou. Jejich řešení se proto určitě nevyplatí odkládat. „Mnoho majitelů začíná vybírat venkovní žaluzie ve chvíli, kdy mají vyzděné otvory pro okna. To ale může pro jejich realizaci představovat problém. Správný postup je zkonzultovat vybrané řešení s odborníkem ještě před dokončením projektu novostavby nebo před začátkem rekonstrukčních prací. Ten tak může včas upozornit na případné nedostatky a navrhnout vhodné řešení. Ze stejného důvodu doporučuji pořídit si venkovní stínění vždy v jednom kompletu spolu s okny,“ upozorňuje David Šejvl, manažer divize stínění značky VEKRA, největšího českého výrobce oken. Venkovní žaluzie se totiž na stavbě nejčastěji usazují tak, aby byly po dokončení skryté ve fasádě domu. Tomu je ale nutné dopředu přizpůsobit i montáž oken. Při dodatečném řešení exteriérových žaluzií by se mohlo stát například to, že budou okna příliš vysazená před otvor a pro žaluzie už v zateplení nebude dostatek místa.

Venkovní žaluzie VEKRA KOMFORT mají posílenou konstrukci, například uzavřený kastlík a masivnější vodicí lišty, foto: VEKRA

Na detailech záleží…

Stejně jako správné načasování se u žaluzií nevyplatí podceňovat ani jejich provedení. Určitě totiž neplatí představa, že by byly všechny venkovní žaluzie stejné. V detailech se mohou skrývat poměrně zásadní rozdíly, které ovlivní jak vlastní instalaci, tak i pozdější užívání. „Někteří výrobci u svých žaluzií šetří na materiálu, aby mohli snížit jejich cenu, ovšem vždy se tak děje na úkor funkčnosti a odolnosti žaluzií, což v konečném důsledku pocítí vždy zákazník. Dobrým poznávacím znamením je například horní kastlík žaluzií,“ varuje David Šejvl z VEKRY. Běžně se na trhu používá kastlík tvaru L s otevřenými boky a ze slabšího plechu. Ten je ale náročnější na instalaci a představuje tak větší riziko pro vznik případného problému. Co tedy majitel ušetřil na samotné žaluzii, často pak musí vynaložit na její montáž či opravu. „Abychom našim klientům řešení žaluzií usnadnili a zajistili co nejvyšší odolnost a bezproblémovou funkčnost, vyvinuli jsme žaluzie VEKRA KOMFORT. Ty mají posílenou konstrukci, kde má každý gram materiálu svůj smysl. Využíváme u ní například uzavřený kastlík tvaru U ze silnějšího plechu a masivní vodicí lišty z pevného hliníkového profilu, které jsou až pětkrát větší než u běžných žaluzií,“ vysvětluje David Šejvl z VEKRY.

Větší množství materiálu u venkovních žaluzií přináší také větší pevnost a odolnost proti poškození, foto: VEKRA

Zásadním prvkem jsou pak lamely a jejich tvar. Větší zastínění zajistí ty ve tvaru Z, které do sebe v ploše lépe zapadají a díky koncovému těsnění jsou navíc méně hlučné. O kvalitě žaluzií pak napoví i provedení detailů, jako je vyšší počet žebříčků nebo kovová vodítka, která drží lamelu ve vodicí liště a vykazují oproti těm plastovým lepší funkčnost a životnost. „Díky většímu množství použitého materiálu u našich žaluzií VEKRA KOMFORT můžeme zaručit jejich větší pevnost a odolnost, například vůči silnému větru, který je nejčastější příčinou poškození. Proto si můžeme dovolit poskytnout prodlouženou pětiletou záruku bez dalších podmínek. Robustnější konstrukce zároveň usnadňuje i montáž,“ vysvětluje David Šejvl z VEKRY. Žaluzie se upevňuje přímo na okenní rám, takže je hotová během půl hodiny a dá se provést prakticky hned po montáži oken. Sázka na společnou dodávku oken a venkovních žaluzií a důraz na jejich odolné provedení zkrátka představuje nejsnazší řešení, jak mít jistotu dobrého a dlouhodobě funkčního výsledku.

Více na www.vekra.cz.