Větrejte tak, abyste neměly problém s plísní v bytě!

26. bře 2019

I v zimě je třeba větrat. Bude se vám lépe dýchat a spát, zamezíte vzniku plísně nejen kolem okna. Větrání se může zdát jako banalita, opak je pravdou.

Čerstvý vzduch je důležitý. Příčinou vzniku plísní na stěnách a oknech je kombinace přebytečné vlhkosti v místnosti a příliš nízká interiérová teplota. Plísně podporují vznik alergií, oslabují imunitu. Kromě toho v domech s dřevěnými trámy jsou nebezpečné. Trámy mohou plesnivět, hnít a rozpadnout se. Ohrožena jsou i okna, hlavně ta dřevěná.

Zima a topení

Každý chceme mít doma pěkně teplíčko. Zbytečně nevětrat, aby teplo neunikalo a my neplatili majlant za topení. I v zimě je třeba větrat, ale s mírou a dodržovat přitom několik pravidel.

Základní pravidla větrání v zimě

Pozor na ventilačku

Pravidelné větrání ventilačkou vede k tepelným ztrátám a navíc – přebytečná vlhkost většinou nestihne uniknout. Stěny se ochlazují, kondenzuje na nich vlhkost a pak vznikne plíseň. Větrejte rychle a intenzivně. Otevřete všechna okna a dveře naráz. Během pár minut máte v bytě vyvětráno a ztráty tepla jsou minimální.

Ani mikroventilace není řešení

Úzká štěrbina je spíše netěsností mezi rámem a křídlem, kterou jen maličko větráte. Zapomeňte na ni. Jejím použitím totiž ochladíte venkovní komoru okna a v drážce mezi křídlem a rámem se bude kondenzovat voda, která tam bude namrzat.

Mikroventilaci můžete použít ve chvíli, kdy je venku teplo a například jen proto, abyste podpořili správný odtah digestoře v kuchyni. Měli byste vědět, že okno nastavené do polohy na mikroventilaci je vlastně otevřené. Zlodějům do něj stačí zvenku lehce strčit a je otevřeno. To samé platí i pro poryv větru.

Správná teplota je základ

A souvisí i s větráním. Udržujte v jednotlivých místnostech doporučené teploty. Ideálně by při teplotách kolem 21oC relativní vlhkost neměla překročit 50 %. Rozhodně nezakrývejte tělesa topení, aby teplý vzduch mohl volně stoupat a ohřívat okenní tabule a stěny. Jaké jsou doporučené teploty pro jednotlivé místnosti?

  • Obývací pokoj 20–22 °C
  • Dětský pokoj 20–21 °C
  • Ložnice 18–20 °C
  • Koupelna 22–24 °C
  • Chodby 17–19 °C

Prádlo sušte mimo byt

Pořiďte si sušičku nebo sušte prádlo venku. Když už ho musíte sušit v bytě, postavte sušák  k otevřenému oknu, dobře vyvětrejte nebo pusťte odsavač v koupelně.

Při vaření používejte digestoř. Drobný detail, který by vás ani nemusel napadnout, je například používání pokličky při vaření. Když se sprchujete, zavřete za sebou dveře do koupelny a po koupeli dobře vyvětrejte nebo na delší dobu zapněte odsavač.

Pozor na počet lidí v místnosti

Čím víc lidí tam je, tím rychleji se vzduch vydýchá. Člověk potřebuje 15 až 25 m³ vzduchu za hodinu. Čím víc lidí se v místnosti nachází, tím víc větrejte. Pokud máte akvárium nebo pěstujete hodně květin, o to intenzivněji byste měli větrat a myslet na odvod vlhkosti.

Věděli jste, že při klidném spánku nadýcháte v noci až litr vlhkosti, kterou byste měli ráno dobře vyvětrat? Zaveďte ranní rituál – roztemněte v ložnici a otřete kondenzát na okně papírovou utěrkou, kterou vyhodíte do zakrytého odpadkového koše, aby se nemohla odpařovat vlhkost.

Na větrání nikdy nezapomínejte

I když chcete mít doma teplo, vždy si najděte pár minut a vyvětrejte. Dodržte výše zmíněné rady a tepelné ztráty budou minimální.

Pomůže také vlhkoměr. K dostání je za pár korun, službu ale udělá velikou. Hlídat teplotu a vlhkost, zejména v problematických místech v bytě, se rozhodně vyplatí. Pokud bydlíte ve starším nezatepleném domě, můžete být nepříjemně překvapeni plísní za skříněmi, které stojí u ochlazovaných stěn.

Prospěje to i vašemu zdraví. Omezíte únavu, nebudou vás ohrožovat spory případných plísní, které můžete ve vlhkém bytě dýchat. Bude se vám lépe spát, možná i ty otravné bolesti hlavy ustoupí a vy se budete radovat ze života.