Víte, jak pečovat o střešní okna?

23. říj 2017

Střešní okna jsou výborným zdrojem denního světla a čerstvého vzduchu, a výrazně se podepisují na kvalitě bydlení. Aby střešní okna sloužila co nejdéle, vyžadují od nás trochu péče. Pokud jste zvolili střešní okna od společnosti VELUX, udělali jste dobře. Jejich údržba je totiž velmi snadná.

„Stejně jako cokoliv jiného v domácnosti, i okna vyžadují určitou péči. Není však potřeba se obávat, údržba střešních oken VELUX zabere několik desítek minut, je jednoduchá, a obvykle ji stačí provést jednou za rok,“ říká Martin Masár, specialista zákaznického centra ve společnosti VELUX Česká republika, s.r.o.

Dřevěná střešní okna vyžadují trochu péče

Pro svůj přírodní vzhled jsou velmi oblíbená dřevěná střešní okna. Ta jsou už z výroby opatřena ochrannou vrstvou, a proto je možné je čistit běžnými čisticími prostředky pro domácnost. Jednou za čas je však potřeba ochranný nátěr obnovit. „Běžně doporučujeme ochranný nátěr dřevěných oken VELUX obnovit jednou za pět let. U oken vystavených prudkému slunci, velkému horku či nadměrné vlhkosti – například v koupelně či kuchyni – je péče potřeba častěji,“ vysvětluje Martin Masár.

Co dělat, pokud péči o okno zanedbáte? Údržba dřevěného okna a oprava lakování závisí na míře poškození. Při pravidelné péči většinou stačí pouze přelakovat rám i křídlo okna. Při výrazném zanedbání, či při umístění okna do prostředí, kde bude více namáháno, je potřeba zpravidla odstranit starý lak, povrch očistit a následně impregnovat či natřít vodou ředitelným lakem.

Stejně postupujeme i u opravy míst, kde došlo k poškození laku či nátěru. „Před samotným nanesením nátěru musíme dbát na důsledné zakrytí těsnění okna VELUX. V opačném případě by na něm mohl lak či nátěr ulpět. Těsnění by se stalo nepoddajným, protože by ztvrdlo, a ztratilo tak svůj účinek,“ varuje Martin Masár.

Bezúdržbová okna VELUX jsou bez starostí

Zvolit můžete i tzv. bezúdržbovou variantu oken VELUX, která jsou vyrobena z unikátního profilu, který je tvořen dřevěným jádrem zalitým vrstvou polyuretanu. Dřevěné jádro zajišťuje tvarovou stálost střešního okna za každého počasí, zatímco povrchová úprava z polyuretanu - vysokou odolnost okna vůči vlhkosti i ušpinění. Tento typ střešních oken je velmi vhodný např. do koupelen či kuchyní, kde je okno většinou více namáháno. Dojde-li ke znečištění rámu, stačí ho otřít vlhkým hadrem. Nespornou výhodou a estetickým prvkem je rovněž bezešvý jednolitý povrch okna, který neruší žádné spáry.

 „Hladký povrch oken VELUX nedovoluje usazování špíny ve spárách, a navíc velmi dobře vypadá. Okno je na povrchu opatřeno vrstvou bílého laku s UV filtrem, díky němuž zůstává lak i při působení slunečního záření stále bílý a nemění svoji barvu,“ popisuje Martin Masár.

Pravidelná údržba v několika krocích

Pokud se chystáte vyčistit venkovní sklo, přetočte okno o 180 stupňů. Křídlo musí být zajištěno zasunutím závlačky v dolní části rámu. Díky této bezpečnostní funkci máte obě ruce volné a venkovní stranu okna můžete pohodlně umýt.

Sklo čistěte měkkým, čistým hadříkem, který nepouští vlákna, semišem, neabrazivní houbou nebo gumovou stěrkou na okna. K vyčištění skla běžně stačí čistá voda. Obvykle lze použít i neabrazivní čisticí prostředky pro domácnost, nikoliv však agresivní chemické prostředky. K čištění skla je nejvhodnější měkká voda. V oblastech s tvrdou vodou proto k jejímu změkčení použijte malé množství saponátu, nebo po omytí setřete z okna zbytky vody.

„Pro čištění nepoužívejte čisticí prostředky obsahující abrazivní částice, a dejte pozor, abyste sklo nepoškrábali například kovovými šperky. Většina venkovních skel je dnes opatřena ochrannou vrstvou, která by poškozením ztrácela svoji funkčnost. V nabídce firmy VELUX jsou i skla se samočistící vrstvou, která snižuje ulpívání organických nečistot, ty jsou během deště odplaveny bez viditelných šmouh a okna není nutné tak často umývat,“ upozorňuje Martin Masár. 

Tip: Panty a kování se doporučuje promazávat alespoň jednou ročně. Výhodné je rovněž zkontrolovat těsnění okna.

Větrání pomáhá nejen zdraví

Střešní okna VELUX mají v ovládacím madle zabudovanou ventilační klapku, přes kterou lze nechat proudit čerstvý vzduch, i když je okno zavřené. Zabudovaný filtr, který zabraňuje průniku hmyzu i prachu do obydlí, se snadno čistí a je použitelný opakovaně.

Pokud se na zasklení vašich oken začne tvořit kondenzát, berte to jako upozornění, že je potřeba častěji větrat. Pravidelné větrání (3x – 4x denně po dobu alespoň pěti minut) je totiž nejúčinnější způsob, jak zabránit tomu, aby se na zasklení oken kondenzovala voda. „Mimo to lze množství vlhkosti v domě omezit i sušením prádla venku místo uvnitř domu a udržováním stálé pokojové teploty na alespoň 20 °C,“ radí Martin Masár.  

„Jednou ročně by se mělo rovněž okno zkontrolovat z venkovní strany a očistit odtokové žlábky v lemování, aby v nich nezůstávaly např. spadané podzimní listy, které by znemožňovaly vodě odtékat běžným způsobem,“ doplňuje Martin Masár.

Tipy na údržbu střešních oken VELUX naleznete také zde.