Víte, jak vybrat sprchový kout?

4. dub 2022

Dnešní dynamické pojetí života vyžaduje úsporná, komfortní, a přitom mimořádně efektivní řešení. Tyto požadavky se promítají i do návyků v oblasti osobní hygieny. Stále víc a víc lidí oceňuje výhody sprchového koutu. Pokud mezi ně patříte i vy, poradíme vám, na co se zaměřit, aby byl váš výběr úspěšný!

Je-li to možné, dejte přednost obdélníku

Jedním z nejdůležitějších faktorů, které ovlivňují výběr sprchového koutu, je jeho tvar a velikost. Tyto parametry hrají důležitou roli především při rekonstrukci, kdy je prostor určený pro instalaci výrazně omezen. Co víc, závisí na nich váš komfort při sprchování. Minimální rozměry sprchového koutu jsou 80x80 cm, avšak pokud disponujete prostornější koupelnou, doporučujeme zvolit obdélníkový sprchový kout. Minimální rozměry jsou zde 80x100 cm, ale nalézt můžete i skvosty o 180x100 cm. Takové sprchové kouty poslouží pro romantickou sprchu ve dvou a stejně tak pro děti, které se právě vrátily z hřiště a potřebují se před svačinou rychle osprchovat! V případě, že hledáte efektivní řešení v malém prostoru, ideální jsou čtvrtkruhové sprchové kouty.

Jaké zvolit otevírání?

Také výběrem sprchových dveří můžete v koupelně ušetřit spoustu místa, je-li to potřeba. Prostorově nejúspornější jsou rozhodně ty posuvné. Nikterak nezasahují do prostoru, a navíc zajišťují odtok vody přímo do sprchového koutu a nikam jinam. Obvykle bývají vybaveny tzv. bezúdržbovými ložisky, které zajišťují jejich tichý a bezproblémový chod. Dalším, velmi žádaným typem, jsou dveře zalamovací. Jejich nespornou výhodou je velká šířka vchodu, i přes malý rozměr stavebního otvoru. Stejně jako u dveří posuvných, ani zde po otevření nestéká voda mimo sprchový kout. To u křídlových dveří říci nemůžeme – většinou se totiž otevírají ven.

Hlavními přednostmi křídlových dveří je elegantní design a snadná údržba. Vybírat můžete mezi dveřmi jednokřídlovými a dvoukřídlými. V obou případech dbejte na kvalitu pantů: měly by být celomosazné a kvalitně pochromované. Poslední volbou jsou pantové dveře s otočnými profily. Jsou vhodné především do velkých koupelen, ve kterých vynikne jejich jedinečný design.

Walk-in symbolem elegance

Zajímavou variantou je také úplné oproštění od dveří a pořízení walk-in sprchového koutu. Jedná se o neuzavíratelnou kabinu, kterou tvoří pouze jedna skleněná stěna. Právě ta umocňuje efekt volného prostoru a vzdušnosti. Nebojte se, jedná se o bezpečnostní sklo, které se jen tak nerozbije! Toto řešení je bezbariérové (nenachází se zde klasická vanička), proto je vhodné dokonce i pro vozíčkáře či lidi se sníženou hybností a většími nároky na prostor.

Vanička jedničkou v praktičnosti

V českých domácnostech je velmi rozšířená také klasická varianta s vaničkou. Není divu, tato možnost se vyznačuje především praktičností – efektivně brání vytékání vody mimo sprchový kout, tlumí hluk a poskytuje tepelnou izolaci. Vaničky jsou navíc standartně vybaveny protiskluzovou úpravou, zabraňující případným úrazům.

S rámem nebo bez?

Bezrámová konstrukce je tvořena pouze sklem a panty, což působí vskutku půvabně. Díky tomu skvěle zapadne do koupelny v jakémkoli stylu. Jejím základem je vždy kvalitní kování a úchyty. Naopak rámová konstrukce vypadá robustněji a odolá i nešetrnému zacházení. Na trhu je pravděpodobně nejrozšířenější, tudíž jistě bez problému naleznete model, který bude perfektně vyhovovat vašim požadavkům. Zlatým středem je půlrámová konstrukce. Chybí zde svislé profily, díky čemuž lépe vynikne samotná výplň sprchového koutu. Obvykle bývá spojena s posuvnými dveřmi.

Materiál rámu sprchového koutu

Na trhu se můžeme setkat s různými druhy materiálů, z nichž se sprchové rámy vyrábějí. Nejčastěji ale narazíme na hliník a plast. Hliník může být chromován nebo barevně upraven. Obecně platí, že se jedná o kvalitnější variantu. Plastový rám je zase odolnější vůči nárazům, poskytuje velkou barevnou variabilitu, nekoroduje, neodlupuje se z něj barva a taktéž může být rozměrově upravován. U neověřených výrobců však hrozí horší kvalita.

Sprchové kouty už dávno nejsou volbou pouze malých koupelen. V dnešní době představují luxusní řešení i v koupelnách prostorných a není se co divit. Spojte komfort s úsporou a vyberte si sprchový kout přesně podle vašich požadavků!