Vize dostala podobu chytrých a úsporných střešních oken VELUX

6. zář 2022

Technologický pokrok postupně proměňuje náš způsob života a věci, kterými se obklopujeme. Platí to i pro stavební materiály včetně střešních oken. Od přelomového vynálezu zakladatele značky VELUX Villuma Kann Rasmussena uplynulo už 80 let. Jeho vize proměny nevyužitých podkroví v obytné prostory plné denního světla a čerstvého vzduchu zůstává stále platná, ovšem dnešní střešní okna už nabízejí funkce, o jakých se lidem před pár desítkami let ani nesnilo. Bezúdržbová, chytře ovládaná okna VELUX s trojskly pomáhají vytvořit zdravější i pohodlnější prostředí a zároveň přispívají ke snížení spotřeby energií. 

Od základní tepelné izolace po úsporu energie, která pomáhá planetě i naší peněžence

Jako špičkový technický produkt byla střešní okna vždy vyráběna s využitím nejlepších znalostí dostupných v dané době. Schopnost tepelné izolace se ale za poslední desetiletí dostala na úplně jinou úroveň. Proto stará střešní okna, i když jsou v dobrém stavu, nemohou těm současným konkurovat. Ve srovnání se střešními okny z devadesátých let mají moderní střešní okna VELUX přibližně dvakrát lepší schopnost tepelné izolace, a tedy i mnohem vyšší energetickou účinnost. Díky tomu zároveň pomáhají snižovat globální spotřebu energie, na které se budovy podílejí přibližně ze 40 procent. Ale hlavně nám v současné energetické situaci mohou významně ušetřit za vytápění.

Od dřevěných rámů po bílé bezúdržbové

Dlouhá desetiletí se střešní okna vyráběla jenom z přírodního dřeva. V posledních dvaceti letech VELUX nabízí jejich bílou bezúdržbovou alternativu, jejíž popularita stále roste. Není divu, protože bílá střešní okna dokonale ladí s moderními interiéry. Navíc na rozdíl od celodřevěných oken nevyžadují jednou za pár let údržbu – není je potřeba brousit ani lakovat. Bílá bezúdržbová střešní okna VELUX jsou tvořena pevným jádrem z tepelně upraveného dřeva, které pokrývá dokonale hladká voděodolná vrstva polyuretanu. Výborně odolávají vlhkosti, takže jsou nepostradatelná v koupelnách a kuchyních, ale skvěle zapadnou i do dalších místností.

Od dvojskel ke komfortním trojsklům

Kvalita zasklení je klíčová pro schopnost oken izolovat jak teplo, tak zvuk. Dříve se střešní okna vyráběla jen s dvojskly. I ta samozřejmě nabízí vysoký komfort se všemi standardními funkcemi, ale teprve nástup trojskel povýšil vlastnosti zasklení a tím i domácí komfort na zcela novou úroveň. Za střešními okny s trojsklem si užijete ticho, klid, příjemné klima a potěší vás i úspory energií. V zimě trojsklo zabrání pocitu chladu z okna a sníží tepelné ztráty, v létě zase lépe ochrání před teplem ze slunečního záření. Moderní zasklení VELUX vylepšují i funkce jako UV filtr, úprava proti rosení nebo samočistící vrstva, která udržuje sklo déle čisté.

Od ručního otvírání k chytré domácnosti

Ke klasickému manuálnímu ovládání střešních oken a stínicích doplňků přibylo komfortní dálkové. Dnešní střešní okna lze díky VELUX ACTIVE zapojit i do chytré domácnosti a větrat automaticky tak, aby doma bylo pořád zdravé klima. Nebo si můžete naprogramovat vytažení rolety a nechat se budit ranním sluncem.

Uvažujete o výměně starého střešního okna? Přečtěte si víc na www.velux.cz/vymeny a nechte si poradit s výběrem od odborníků, aby se vám bydlelo co nejpříjemněji.