Vnitřní zateplení sníží spotřebu energie a zachová vzhled budovy

7. zář 2015

Starší domy, chaty a chalupy mají své kouzlo – často jsou na úžasných místech, kde byste novostavbu hledali stěží, nebo vás k nim váže rodinná tradice. Bohužel ale naše nároky na pohodlí často vyžadují nějaké ústupky. Jednou z častých bolestí starších budov, jsou chladnější místnosti a nevyhovující energetická náročnost. Jak si poradit, pokud chcete řešit například jen jednu místnost, nebo chcete snížit spotřebu energie, ale nenarušit vzhled fasády? Řešením je vnitřní zateplení. S úspěchem se používá i u historických a památkově cenných objektů.

Kde vnitřní zateplení pomůže?

Při obnově historických staveb je vnitřní zateplení z pohledu investora, projektanta či památkové ochrany mnohdy jedinou možností, jak významně snížit energetickou náročnost objektu a přitom udržet původní vzhled budovy. Zároveň vytváří vnitřní prostředí s tepelným komfortem, které nabízejí nové stavby. Vyšší teplota povrchu stěn brání kondenzaci vodních par na povrchu stěn.

Seznamte se s Multiporem

Prověřeným řešením, které se uplatnilo na řadě významných historických budov, je zateplení deskami Multipor. Tyto vápeno-křemičité desky jsou masivní, odolné a vynikají tepelněizolačními vlastnostmi. Mezi jejich další pozitiva patří, že jsou zcela nehořlavé a díky složení z přírodních surovin také zdravotně nezávadné. Homogenní desky neobsahují vlákna, proto nedráždí při zpracování. Šetrnostk životnímu prostředí je u Multiporupotvrzena ekologickým certifikátem Nature Plus. Multipor je také odolný proti vlhkosti, proto jej můžete použít i ve vlhkých provozech koupelen a umýváren.  Materiál totiž vyrovnává vnitřní vlhkost tak, že ji při zvýšených hodnotách vstřebává a při poklesu opětovně vydá zpět. 

Výrobce vám pomůže

Pokud se do zateplení chcete pustit sami, odborní specialisté výrobce materiálu, společnosti Xella CZ, nabízejí pomoc při posouzení záměru zateplení. Poradí vám s výběrem tloušťky izolace i návrhem detailů a doporučí správné postupy  aplikace desek. Konzultovat s nimi můžete například i možnosti povrchové úpravy, zkrátka vše, co vám pomůže provést izolaci bezvadně a bez chyb. 

Jak na samotnou montáž

Montáž zvládne šikovný kutil sám s běžným zednickým nářadím, protože desky Multipor se velmi snadno řežou, brousí a upravují do rozličných tvarů.  Před lepením desek se z konstrukcí musí odstranit barva, případné nesoudržné plochy se vyspraví běžnou maltou či jádrovou omítkou. Podklad se nepenetrujte. Na nezaprášený a pevný podklad se desky lepí celoplošněpomocí lehké malty Multipor, která se nanáší ozubeným hladítkem. Desky se na styčných plochách mezi sebou nemaltují.Povrchové omítky se provádí také pomocí lehké malty Multipor. Omítka se vyztuží perlinkou a povrch se natře silikátovou barvou. Podrobný technologický postup montáže včetně provádění povrchových úprav je uveden také na stránkách výrobce www.multipor.cz