Výběr nových oken

3. říj 2016

Pokud váháte, zda se do výměny oken pustíte ještě letos na podzim, neměli byste příliš otálet s výběrem dodavatele. Vyrobit a nechat si namontovat okna na míru je totiž otázkou několika týdnů. Pak už budete připraveni na zimní mrazíky.

Jak vybírat nová okna

Od nových oken očekáváme vedle úspory tepla i zvýšení komfortu bydlení. Aby tomu tak bylo, měli byste výběru oken i volbě dodavatele věnovat značnou pozornost. Kvalita montáže je pro správnou funkci oken nezbytná. Pokud podceníte služby, můžete brzy přijít na to, že okna neplní správně svou funkci.

Okna byste měli vybírat podle toho, v jakém prostředí budou instalovány. Vyplatí se myslet na požadavky týkající se útlumu venkovního hluku, bezpečnosti dětí nebo ochrany před zloději.

I když lidé často řeší dilema, zda si pořídí plastová okna nebo dají přednost dřevu, ve skutečnosti to není zásadní otázka. Z hlediska vlastností jsou oba typy oken zcela srovnatelné a tak záleží jen na vašich finančních možnostech a vkusu.

Na vlastnosti oken má velký vliv izolační zasklení, které tvoří většinu plochy okna. Častou volbou hlavně do novostaveb je izolační trojsklo,pokud ale nejde o okna do prostředí náročného z hlediska povětrnosti, dobře poslouží i izolační dvojskla.

Jak poznat kvalitní okna

Především je třeba říci, že kvalita není zadarmo. Výše slevy nic neříká o skutečné kvalitě okna. Konkurenční boj tlačí cenu oken nízko, ale zákazníci by si měli dát pozor na to, že si s příliš levnými okny mohou pořídit i problém.Plastová okna jsou v tomto směru názorným příkladem, protože jejich kvalita se skrývá převážně uvnitř profilu, kam samozřejmě není vidět.

Plastová okna by měla být vyztužena odpovídající kovovou výztuhou, která má zásadní vliv na tvarovou stabilitu oken. U dřevěných oken je důležitá povrchová úprava, která rozhoduje o tom, jak dobře bude dřevo odolávat vlivům povětrnosti a na ní záleží, jakou péči budete muset oknům v budoucnu věnovat.

Kvalitní okna by měla mít po celém obvodu dostatečný počet tzv. uzamykacích bodů. Jsou to místa, zde je v zavřeném stavu okenní křídlo fixováno k rámu. Důležitým parametrem je i hloubka zapuštění izolačního zasklení v okenním profilu. „Hluboko zapuštěné zasklení spolu s teplým meziskelním rámečkem, který by měl být v současnosti již samozřejmostí, výrazně omezuje rosení oken a kondenzování vlhkosti v dolní části oken,“ říká J. Korbelář, technický manažer tradiční české značky oken OTHERM.

Nepodceňujte služby

Správná montáž oken je stejně důležitá jako kvalitní okno. Nejde jen o usazení okna do ostění, ale důležité je správné ošetření připojovací spáry. Nestačí jen okna upevnit a spáru vyplnit pěnou, norma vyžaduje zvenku i zevnitř instalaci parozábrany, která brání průniku vlhkosti připojovací spárou. Špatně ošetřená připojovací spára může představovat místo, kde se mohou tvořit nežádoucí tepelné mosty s případným vznikem plísní.

Montáž oken byste měli nechat na odbornících. Pokud si pořídíte okna i s montáží většinou dostanete i prodlouženou záruku na okna.