Výběr nových oken

5. lis 2018

Slevy jsou vždy velkým lákadlem a dodavatelé oken nabízejí v tomto směru na první pohled neodolatelná čísla. Na co si dát pozor pří výběru oken a firmy, která je bude dodávat?

Co je důležité při výběru oken?

Samotná výše slevy ve skutečnosti neříká vůbec nic. Pokud oslovíte dva nebo deset dodavatelů oken, vždy byste měli při srovnávání nabídek dávat pozor na to, abyste srovnávali jen to, co lze porovnat. „Pokud zákazník poptává například jen plastová okna bez bližší specifikace vlastností, nabídky se pak mohou velmi lišit v profilu, zasklení, doplňcích i specifikaci služeb,“ vysvětluje Ing. Petr Holý obchodní ředitel OTHERM okna. Již na samém začátku je tak důležité stanovit si, jaké vlastnosti od oken očekáváte a jaký rozsah služeb a doplňků požadujete.

Nová okna je třeba vybírat podle toho, co od nich požadujete a kde budou sloužit. Například volba materiálu není nejdůležitější, protože je dána spíše osobními preferencemi a finančními možnostmi. Každý materiál má své výhody i nevýhody, ale z hlediska izolačních vlastností jsou moderní okna zcela srovnatelná. Zaměřte se i na to, zda nepotřebujete okna s větším útlumem venkovního hluku, zvýšenou ochranou před vloupáním nebo zajistit bezpečí svých malých dětí.

Pozor na porovnávání „hrušek s jablky“

Většinou okna srovnáváme podle tepelně izolačních vlastností. Při srovnání je třeba pamatovat na to, že porovnatelná je pouze hodnota prostupu tepla celým oknem Uw. V zásadě platí, čím menší je hodnota Uw tím správně namontované a seřízené okno udrží v interiéru více tepla. Hodnota Uw je dána mj. prostupem tepla zasklením Ug a prostupem tepla rámem Uf„Někdy dodavatelé mohou uvádět na první pohled výhodnější hodnotu prostupu tepla zasklením Ug, která ale nic neříká o tepelné izolaci celého okna tedy systému zasklení – profil, zákazník tak může získat mylný dojem, že si pořizuje lepší okno, než ve skutečnosti dostane,“ dodává Holý.

Nabídky je potřeba si dobře pročíst a srovnat nejen odpovídající parametry požadovaných oken, ale také úplnost nabídky doplňků a rozsah deklarovaných služeb. Pokud bude cokoliv nejasné, nechte si vše detailně vysvětlit. „Například u služeb vždy vycházejte z toho, v jakém stavu chcete okna přebírat, zda vedle montáže oken chcete mít i zednicky začištěné ostění, případně zda si montážníci mají odvést vybouraná okna,“ říká Holý. Vše byste měli mít přesně specifikované a rozepsané ve smlouvě.

Spolehlivý dodavatel

Základem je vybrat si spolehlivého dodavatele oken. Tedy firmu, která navrhne odpovídající konstrukční řešení, vyrobí a dodá kvalitní okna a dveře a provede technicky správnou montáž včetně ošetření připojovací spáry mezi oknem a ostěním. Samozřejmostí by mělo být i dodržení záruky a zajištění případného servisu po celou dobu životnosti. „Mnoho dodavatelů, kteří působí na tuzemském trhu, okna nevyrábí, ale pouze prodává cizí výrobky. I proto je důležité znát skutečného výrobce oken, například zákazníci našich partnerů OTHERM si mohou být jisti, že v případě potřeby držíme záruku přímo my, jako výrobce oken,“ dodává Ing. Holý.

Pokud právě srovnáváte několik nabídek na montáž oken, nezapomeňte, že rozhodovat se jen podle ceny nebo výše slevy není ta správná cesta. Zjistěte si o dodavateli více informací zejména ve vašem okolí, případně si prohlédněte i práci, kterou odvedl jinde. Nezapomínejte, že okna a dveře by měly spolehlivě sloužit desítky let, proto se nevyplatí výběr dodavatele podcenit.