Výhodný zděný komín v symbióze s ekologickou krbovou vložku

7. pro 2021

Strmý nárůst cen energií vyvolal na českém trhu téměř paniku. Prodejci krbových kamen hlásí vysoký zájem o své zboží a někteří už mají prázdné sklady. Je třeba si ale uvědomit, že ekologické a bezpečné vytápění dřevem má svá pravidla.

Množství škodlivin uvolňovaných do ovzduší přímo ovlivňuje kvalita celé otopné soustavy, krbové vložky a komínového systému. Doplňkové vytápění dřevem samozřejmě dlouhodobě sníží náklady na vytápění a přináší  nezávislost na externích dodávkách energie. Je ale nutné počítat s tím, že správně nadimenzované a udržitelné vytápění vyžaduje určitou počáteční investici.

Výběr krbové vložky musí přirozeně následovat volba komínového tělesa. U zaběhnuté domácnosti, se nabízí nejsnazší řešení v podobě lehkých nerezových komínových systémů. U novostaveb je výběr širší. Někdo preferuje nerezovou variantu z estetického hlediska, s ohledem na životnost je ale vždy výhodnější keramická komínová vložka. Keramika je lidstvem využívána po tisíciletí. V čase neztratila nic ze svých unikátních vlastností, a proto ji i dnes najdeme všude tam, kde potřebujeme mimořádně odolný materiál. Keramické komínové vložky společnosti Schiedel patří k naprosté špičce  ve svém oboru. Specifická výroba dává vzniknout odolným produktům, které jsou schopny trvale snášet výzvy, které s sebou vytápění nese.

Výhodný keramický komín UNI SMART

Pro ty, kteří hledají kompromis mezi výjimečnou kvalitou a příznivou cenou nabízí Schiedel v segmentu těsných třísložkových komínových sestav systém s názvem UNI SMART. Ten představuje zlatou střední cestu pro stavebníky hledající vhodný univerzální komín pro novostavby s téměř nulovou spotřebou energie.
Skládá se z lehkých betonových tvárnic s broušenou ložnou spárou a čistě přírodní keramické tenkostěnné izostatické vložky. UNI SMART je možné napojit na všechny druhy spotřebičů a paliv a to až do teploty spalin 400ºC. Tento univerzální komín je vhodný zejména do novostaveb. Novinka samozřejmě vyhovuje požadavkům současného stavebnictví, a tím je dokonalá těsnost celého sytému a možnost napojení na krby nezávislé na vzduchu z místnosti, své uplatnění tak najde i v nízkoenergetických domech s řízeným větráním a rekuperací tepla. Vzduch potřebný k hoření je nasáván meziprostorem mezi tvárnicí a keramickou vložkou. Perfektně funguje například ve spojení s krbovými kamny Sirius z nabídky Schiedel. Ta se řadí k jedněm z nejekologičtějších krbových kamen na našem trhu, jelikož dokáží maximálně využít potenciálu dřeva. Krbová kamna Sirius  jsou oceňována pro své nízkoemisní a nízkouhlíkové řešení vytápění odborníky po celé Evropě. Krbová vložka potřebuje vzduch z místnosti při zatápění. Po dosažení určité teploty se vzduch začne natahovat meziprostorem komína a dvířka krbových kamen se díky interlock systému automaticky uzavřou.

Precizní stavba díky betonovým tvárnicím

Výhodou keramického komínového systému UNI SMART je jednoduchá modulová výstavba. Komínové těleso je dodáno ve formě jednotlivých tvárnic, které obsahují všechny složky daného komína. Stavba je tak mnohem jednodušší, rychlejší, preciznější a výsledný produkt maximálně bezpečný. Především pak eliminace konstrukčních chyb, které v případě komínového tělesa mohou být fatální, je hlavním cílem technologií Schiedel.