Výhody dřevěných oken

17. dub 2017

Moderní dřevěná okna jsou stavebním prvkem, který nezevšední. Zejména ti, kdo staví nové rodinné domy, volí dřevěná okna stále častěji. Mají totiž řadu výhod.

Prakticky neomezená životnost

Dřevěná okna často z první poloviny minulého stoletíjsou sama o sobě důkazem, že dřevo jako stavební materiál vydrží desítky let. I když současným požadavkům na tepelnou prostupnost tato okna již nemohou vyhovět, ta dobře udržovaná stále slouží. „Dřevo je přírodní materiál, aby dobře odolávalo povětrnostním podmínkám a dřevěná okna zůstala dlouho krásná, je třeba pravidelně pečovat o lazuru,“ říká Ing. J. Korbelář technický manažer VEKRA okna.

PŘEČTĚTE SI: jakým oknům dát přednost co se materiálu týče

Lidé se pomalu vracejí k přírodním materiálům, a to platí i u oken. Plastových oken se v ČR sice stále prodává nejvíce, ale podíl dřevěných oken se v prodejích rok od roku zvyšuje. Nutnost pečovat o povrchovou úpravu sice často lidé berou jako určitou nevýhodu, nicméně propracované technologie povrchové úpravy přinášejí i v tomto směru zlepšení. Čím kvalitnější je technologie povrchové úpravy, tím snadnější je péče. „Například u našich oken VEKRA je nutný renovační nátěr nejdříve asi 10 let,“upřesňuje Ing. Korbelář z VEKRY.

Tepelná izolace

Dřevo má výborně tepelně izolační vlastnosti. U dřevěných oken rozhoduje o tepelné izolaci zejména stavební hloubka okenního profilu a samozřejmě použité zasklení. Největší nároky jsou kladeny na okna pro pasivní domy.

Dřevěná okna se vyrábějí z vícevrstvých lepených hranolů, díky kterým mají prvky výbornou tvarovou stabilitu a stálost. Nejběžnější dřevinou pro výrobu oken je smrk a borovice. Za vyšší cenu je možné mít okna z tropického meranti, které je velmi odolné proti povětrnosti a má zajímavý červenohnědý odstín, a tvrdého a těžkého dubu, který vyniká pevností a trvanlivostí.

Variabilita provedení

Dřevo poskytuje z hlediska tvaru největší možnosti. Kruhová, eliptická zaoblená, rohová nebo různě dělená okna není problém z dřevěných eurohranolů vyrobit a platí to i pro dřevěné vchodové dveře. Tam, kde plast nebo hliník naráží na limity výroby, mohou skvěle posloužit dřevěná okna. Není problém vyjít vstříc velmi individuálním požadavkům stavebníků i architektů.

Kde mají dřevěné okenní systémy své nezastupitelné místo, jsou velké prosklené plochy a posuvné systémy. Díky vlastnostem dřeva je možné vyrobit i velmi rozměrné prvky, které zároveň upoutají přirozeným teplem přírodního materiálu a hodí se tak jak do klasických tak moderních staveb.

Snadno opravitelné

Mechanické poškození, poškrábání nebo dokonce i povrch poškozený chemikálií jsou nepříjemnosti, které se mohou při běžném používání stát. Zatímco u plastu bývají tato poškození často neodstranitelná a zanechávají na povrchu trvalé stopy, dřevěná okna lze většinou poměrně snadno opravit, případně použitím jiného barevného základu i změnit jejich vzhled. Vyplatí se takové práce svěřit odborníkům, nejlépe přímo od výrobce oken, jedině tak máte zaručen dobrý výsledek.

TIP: kvalitní okna hledejte u českého výrobce

Dřevěná okna byste měli vždy chránit před dlouhodobým působením vlhkosti v interiéru. Pokud je prostředí, kam jejich použití nelze doporučit jsou to vlhké prostory zimních zahrad nebo prostory s vnitřním bazénem. Platí to i v případě, že po výměně oken bude následovat větší rekonstrukce v interiéru spojená například se zednickými pracemi a následným vysycháním. V takových případech je nutné intenzivní větrání. Vlhkost totiž může poškodit i tu nejkvalitnější povrchovou úpravu.

Zaměřte se na kvalitu

Povrchová úprava jako základ kvality dřevěných oken není jediným parametrem, kterému byste měli věnovat pozornost. Vedle detailů provedení kování a těsnění je dobré také vědět, že na vlastnosti oken má podstatný vliv i celková konstrukce profilu. Je také velmi vhodné, aby exponovaná místa dřevěných oken byly chráněny odolnými hliníkovými okapnicemi. Ty mohou nejen ozvláštnit vzhled oken, ale především chrání tam, kde voda, slunce a mráz mohou napáchat nevětší škody.