Výhody epoxidů pro podlahoviny a kamenné chodníky

18. čvn 2018

Podlahy v obytných místnostech, užitkových prostorách či okolí domů nejsou nic, čemu bychom dávali v běžném životě velkou pozornost. Prostě leží…dokud jsou v pořádku. Pak si rychle uvědomíme, že jsou podstatnou součástí našeho životního či pracovního prostoru. Proto je dobré se pořádně zamyslet nad výběrem materiálu a řádnou aplikací.

Epoxidové podlahy už dávno nejsou jen zajímavá alternativa: jejich výborné užitné vlastnosti a extrémně dlouhou životnost potvrzuje spousta aplikací, které slouží dlouhá léta v extrémně namáhaných provozech, jako jsou průmyslové provozy, sklady, parkoviště, veřejné a komerční budovy. Díky designovým řešením, které nabídli čeští/slovenští distributoři Spolchemie v posledních letech se objevují stále častěji také v moderních interiérech nebo na zahradách v podobě kamínkových chodníčků. Znáte výhody použití epoxidů?

1. Trvanlivost: epoxidová podlaha disponuje vysokou odolností proti otěru a odolává opotřebení.

2. Pevnost: jakmile se vrstva epoxidu vytvrdí, spojí se celá vaše podlaha do jediné „polymolekuly“, jejíž chemická vazba je výjimečně pevná. Tato  vlastnost dodá extrémní odolnost proti chemikáliím z provozu auta, strojů nebo čistících a desinfekčních prostředků.

3. Úspora času: oproti cementem pojeným hmotám epoxid vytvrzuje do 24 hodin, takže se můžete rychle vrátit k vaší práci, aktivitám nebo tanci.

4. Design: můžete vybírat z celé řady barev a struktur. Barvy pro hladké podlahy CHS-EPODUR můžete volit podle RAL vzorníků. Designový „mramorový“ EPOSTYL GRANIT pro obytné interiéry nabízí kombinaci barev a struktur. Epoxid je přirozeně vysoce lesklý, ale můžete zvolit i finální matnou úpravu. Pro venkovní řešení pak distributoři Spolchemie mají nepřeberné množství velikostí, barev a struktur přírodních i barvených kamínků a štěrků. Pomocí forem a chytrých postupů lze povrch dekorovat různými obrazci, třeba vytvořit logo před provozovnou.

5. Snadná údržba: povrch je dokonale hladký a uzavřený, i pokud natíráte pórovitý beton. Proto se snadno čistí a nečistoty neulpívají. Kamínkové chodníčky jsou dokonale propustné a díky tomu, že každý jednotlivý kamínek je obalen hladkou vrstvou, nečistoty snadno sklouznou do podloží při čištění pouhou vodou.

6. Dokonalá hygiena ve stravovacích zařízeních, toaletách a umývárnách: epoxidové podlahy jsou samozřejmě bezespárové, takže nehrozí ve spárách ulpívání tekutých či pevných nečistot a jejich rozkládání, které vede k následnému zápachu či vzniku bakterií. Oceníte především na místech s vysokou koncentrací osob ve stravovacích zařízeních, koupelnách, umývárnách, na toaletách apod.

7. Bezpečnost: odolné vysokým teplotám, nárazům i sklouznutí. Významnou vlastností epoxidů je i vysoký lesk, který zvyšuje jas a zlepšuje osvětlení vašich prostor. Plně splňují požární předpisy.

8. Chemická stabilita: z podlahy se po vytvrzení při správné aplikaci nic neuvolňuje. Tedy nijak neohrožuje ani lidi, ani rostliny v zahradě. Materiály Spolchemie jsou pro všechna tato použití certifikována autoritami v České republice.

9. Ekologie a úspory: extrémní odolnost umožňuje použít slabší vrtsvy a snížit spotřebu materiálu, oproti konvenčním řešením a díky prodloužení životnosti šetříte nejen peníze, ale také přírodu. Navíc Spolchemie při výrobě epoxidové pryskyřice používá jako vstupní surovinu glycerín z rostlinných zdrojů, namísto ropných produktů. Vysoký obsah bio-uhlíku je unikátní a vaše podlaha nebo chodníček přispívají snižování uhlíkové stopy a ekologické zatížení.Stavíte či renovujete a zaujaly vás epoxidové stěrky, chcete vidět více realizací a seznámit se všemi možnostmi materiálu, třeba extrémně odolnými nátěry na dřevo, kov a beton nebo izolacemi? Podívejte se na náš web Stavební Spolchemie, kde najdete kontakty na naše distributory a můžete se zeptat na další informace. ZDE

Jste dodavatel podlahovin? Aplikátorům nabízíme certifikované zaškolení, odborné poradenství a pomoc při výběru materiálu, nářadí a pomůcek u našich distributorů. Podívejte se na základní návod při postupu aplikace epoxidových podlah včetně doporučení výběru a spotřeby materiálu v našem novém seriálu: ZDE.

Kontakt pro další informace: Mgr. Romana Granátová, manažer marketingu, granatova@spolchemie.cz

Za poskytnutí fotografií aplikací děkujeme našemu distributorovi společnosti PB EPOXY SK a společnosti Piedra.