Vylepšení plastových vchodových dveří

3. kvě 2016

Vybíráte vchodové dveře pro svůj dům? Plastové vchodové dveře představují spolehlivé řešení za dobrou cenu. Překryvná hliníková výplň navíc plastovým dveřím dodá i o poznání lepší vlastnosti.

Racionální volba pro rodinný dům

Plastové vchodové dveře dobře doplňují nová plastová okna, a to jak u novostaveb tak rekonstrukcí rodinných domů. Výborné izolační vlastnosti, přijatelná cena a bezúdržbovost jsou hlavními důvody obliby těchto prvků.

Široké designové i barevné možnosti plastových vchodových dveří dávají prostor vytvořit vstupní bránu rodinného domu přesně podle vlastních představ. Kromě základního čirého či ozdobného izolačního zasklení patří mezi oblíbené řešení také rozdělení pevnými příčkami. Prostory, které takto vzniknou, mohou být vyplněny buď izolačním zasklením, nebo plnou izolační výplní v barvě dveřního profilu. S vyšší cenou plastových dveří je potřeba počítat, pokud jsou osazeny ozdobnou izolační výplní.

Nová dimenze plastových vchodových dveří

Plastové dveře lze z exteriéru překrýt hliníkovou deskou tloušťky 2 mm. Tato tzv. překryvná hliníková výplň dodá plastovým dveřím zcela nový rozměr a nejde jen o vzhled, ale také o vlastnosti dveří. Dveře získají zejména větší pevnosti a odolnost proti případnému poškození.

Velkou výhodou je perfektně hladký vzhled dveří z exteriéru bez viditelných napojení rámu dveří a výplně. Díky tomu, že z exteriérové strany nejsou žádné přechody, se dveře velice snadno udržují.Na výběr je celá řada designových výplní v nejrůznějších barevných provedeních, na první pohled jsou z exteriéru od hliníkových dveří jen těžko rozeznatelné.

Rozsáhlou nabídku dveří různých typů a materiálů najdete například u nás.

Výběr plastových dveří

Plastové vchodové dveře se podobně jako plastová okna vyrábějí z profilového systému tvořeného rámem a křídlem. Tepelně izolační vlastnosti jsou dány především stavební hloubkou profilu a použitou izolační výplní, lepší vlastnosti poskytují profily se středovým systémem těsnění. Ve vybraném profilovém systému bývá k dispozici jak okenní tak i dveřní profil. Kování dveří tvoří panty a zámková lišta s tříbodovým zámkem s háky, které při uzamčení dveří zajíždějí do protiplechů na rámu plastových dveří.

Práh dveří by měl být konstruován tak, aby měl přerušený tepelný most a byl samozřejmě dostatečně odolný proti běžnému používání. Důležitá je ochrana interiéru před zatékáním a průnikem chladného vzduchu a prachu do interiéru. Kromě těsnění mohou být dveře vybaveny také kartáčky proti sněhu a prachu. Dveře, které jsou na křídle nad prahem osazeny hliníkovou okapnicí, poskytují lepší ochranu před průnikem vody při hnaném dešti a takélépe chrání byt před stékáním vody na podlahu za dveřmi.

Pevnost plastových dveří zajišťuje kovová výztuha v rámu i křídel, a to nejlépe uzavřená, která je v rozích profilu spojená. Odpovídající masivní kovová výztuha by neměla nikdy v plastových dveřích chybět, jedině tak mohou dlouhodobě vydržet běžné nároky na používání v domácnosti. V případě, že to prostor vchodu do rodinného domu umožňuje, je zajímavé zvolit plastové vchodové dveře v kombinaci s bočními světlíky či nadsvětlíky vyplněné ornamentálním sklem. Toto řešení je nejenom vzhledově atraktivní, ale také zádveří velice efektivně prosvětí a současně zachová interiér domu skrytý před pohledy z venku.