Zahradní krby, které se jen sestaví

9. kvě 2017

Pokud se řekne zahradní krb, tak si většina z nás snadno představí příjemné okamžiky při grilování s přáteli či v rodinném kruhu. Zároveň si mnozí představují, že zřízení venkovního krbu na své zahradě či terase je vždy spojeno s komplikovanými stavebními přípravami, odbornými pracemi a množstvím speciálníchmateriálů a nástrojů. Ovšem to je skutečností pouze u rozsáhlých, velkých zahradních krbů a venkovních kuchyní projektovaných na zakázku pro ty opravdu nejnáročnější klienty. Běžný spotřebitel však takový komfort nehledá a ani třeba nechce vynakládat mnohonásobně vyšší částku za zahradní krb, který umožňuje grilování na roštu na dřevěném uhlí nebo rozdělání menšího otevřeného ohně k vytvoření atmosféry a nebo ke klasickému opékání buřtů. Takové služby mu je schopen poskytnout stavebnicový zahradní krb. Těchto krbů je na trhu celá řada od výrobků vyloženě laciných a s poměrně nízkou životností až po kvalitní a vysoce trvanlivé výrobky. Mají však jeden společný rys.  Tyto krby je možno je z několika dílu sestavit ve své podstatě svépomocí, bez zvláštních nároků na řemeslnou zručnost a bez speciálních nástrojů. A především za velmi krátký čas. Někteří výrobci nabízí tyto krby jako finální výrobek včetně hotového konečného povrchu.  Sestavení probíhá u takových zahradních krbů „nasucho“bez dalšího lepení, omítání apod. Na samotnou montáž je nutné však mít pomocníka, neboť některé díly dosahují hmotnosti 20 až 90 kg. Pro manipulaci s těmi nejtěžšími díly jsou dva páry silných rukou důležité.  

Před montáží podklad řádně připravte

Bude-li krb stát v travnaté ploše je vhodné před montáží odstranit vrstvu drnů se zeminou do hloubky cca 10-15 cm a vzniklý prostorvyplnit hrubým štěrkem. Následuje zhutnění a vyrovnání vrstvičkou jemnějšího štěrku nebo štěrkopísku. Po srovnání do vodorovné roviny je možno osadit základovou desku krbu. Ta někdy bývá již součástí zahradního krbu, případně je ji možno objednat jako zvláštní příslušenství. Podklady, které jsou opatřeny běžnou zahradní či terasovou dlažbou, lze považovat za dostatečně únosné k sestavení stavebnicového zahradního krbu.

Zabalený krb pro rozvoz a po odstranění přepravního obalu 

Základová deska usazována na vrstvu štěrku v místě odstraněných drnů a zeminy

Na sestavení stavebnicového zahradního krbu raději ve dvou

Jednotlivé díly krbu je na vyrovnanou základovou desku možno již bez obav sestavovat. Jde to rychle díky suché montáži a systému otvorů a kolíků. V případě nejasností je možno využít přiloženého návodu k montáži s rozkresem a popisem jednotlivých dílů. Základovou desku a pracovní desku zvládnou s jistou dávkou opatrnosti usadit dva lidé.

Celek vzniká poskládáním jednotlivých plochých dílů

Osazení výbavy krbu

Jakmile je krb nahrubo sestaven, je možno přikročit k doplnění krbu o popelník, šamotový obklad, litinovou mřížku, lištu topeniště apod. Osazení šamotového obkladu, litinové mřížky a popelníku 

Nasazení střechy krbu a zasunutí grilovacího roštu

Na závěr montáže se do krbu vloží pro kontrolu roztečí grilovací rošt a nasadí střecha. Pokud je vše v pořádku, střecha se zajistí podložkami a maticemi. Tak se celá stavba krbu zajistí a zpevní.

Tak a krb je připraven k použití! Trvalo to bez přípravy základu cca 30 minut!