Zahradní krby - oblíbené typy 2015 a možné trendy v sezoně 2016

29. úno 2016

Zahradní krby určené pro venkovní grilování a zároveň jako efektní dominanta zahradního posezení si stále drží pevnou pozici v popředí zájmu široké veřejnosti. Nabízí kromě grilování i variantu uzení či pečení a především dokážou po grilování některé odolné typy vytvořit okouzlující atmosféru otevřeného ohně přihozením několika dřevěných polínek. Tím dokáže oživit a zpříjemnit jakýkoliv večer spojený s posezením a grilováním a prodloužit grilovací sezonu od jara až do podzimu.

Pokud nyní, v dostatečném předstihu před nastávající sezonou uvažujete o pořízení grilu či venkovního krbu, možná přijde vhod několik informací o posledním vývoji na trhu zahradních krbů, nejoblíbenější typy v minulé sezoně a odhad trendů v sezoně 2016.

Nabídka na trhu je obrovská

Na českém trhu se zahradními výrobky je možno pozorovat střet několika tuzemských výrobců a několika výrobců ze zahraničí. Při pozorné analýze lze v nabídce tuzemských prodejců nalézt většinou kvalitní české zahradní krby, vyrobené z odolných materiálů s různými povrchovými úpravami a s různými materiály krbových střech. Krbové střechy jsou často vybaveny oblíbenou „udírnou“. Nejde sice většinou o plnohodnotnou udírnu, ale na douzení a ohřátí uzenin, či odložení grilovaných pochoutek aby nevychladly, zcela postačuje. Materiál střech může být betonový s povrchovou úpravou jako tělo krbu nebo kovový. Kovové střechy jsou vyrobeny buď z oceli se žáruvzdorným nátěrem či měděné nebo nerezové. Výrobky zahraniční bývají většinou také celobetonové, ale často je použitý materiál vhodnější pro přívětivější jižnější podnebí a odolnost proti zimnímu středoevropskému počasí nemusí být ideální.Jak to vidí přední prodejci krbů?

„Zákazník si z naší nabídky vybírá z široké nabídky typů, barev, povrchů. Každý si může vybrat tu správnou kombinaci, která splňuje jeho nároky jak estetické tak uživatelské. Výběr zahradního krbu probíhá většinou podle tří parametrů: funkčnost, materiál střech a a finální povrch krbu. Z pohledu funkčnosti lze nabídnou krby klasické, s udírnou, rohové a s kombinovanou funkcí /grilování, pečení, douzování/. Z nabídky typů střech lze zmínit střechy betonové, ocelové, měděné a nerezové. U povrchů je nabídka ještě širší – vymývaný či otryskávaný pohledový beton různých struktur a barev, kámen, strukturální omítka. V roce 2015 se jako nejprodávanější jeví zahradní krby se střechou z betonu se stejnou povrchovou úpravou jako krb z vymývaného hnědého drobného štěrku tzv. „kačírku“. Tyto krby se prodávaly dobře bez udírny i s udírnou. Důvodem je příznivá cena a funkčnost srovnatelná s dražšími modely. Dále byl zájem o různé kombinace povrchů tělesa krbu a kovových materiálů krbových střech. Zde opět dominují ocelové černé  střechy s douzováním. Překvapením je stále se zvyšující zájem o cenově náročnější, komfortní rohové sestavy v různých modifikacích až po ty nejdražší se střechou z nerezového plechu a broušenými pracovními deskami.  Obdobný vývojový trend lze předpokládat i v roce 2016“, odpověděl na předchozí dotaz pan Vilém Tetera, provozovatel prodejny s e-shopem všeho pro zahradu Kateon – zahradní svět.

Na podobný dotaz odpovídá také jednatel firmy NORMAN – zahradní krby, tradičního českého výrobce zahradních krbů, Ing. Petr Nosek následující: „Z našich statistik z roku 2015 vyplývá, že největší prodejní úspěch zaznamenal zahradní krb celobetonový bez udírny, následován provedením s udírnou. Příčinu zájmu o tyto výrobky vidíme nejen v přijatelné ceně, ale hlavně v odolnosti vůči povětrnostním vlivům i žáru srovnatelné s dražšími modely. Svojí tradiční koncepcí, nízkými nároky na údržbu a oblíbenému povrchu oslovují stále široký okruh zájemců. Silným argumentem bývá v českém prostředí i fakt, že krb je z těžkých dílů, kde je sice rozebrání jednoduché, ale přesto vyžaduje jistou fyzickou námahu a neobsahuje barevné či jiné kovy ceněné “sběrači“ kovů. Další skupinou silnou v prodejním množství jsou z druhé strany pomyslného cenového žebříčku. Jde o komfortní krby či krbové sestavy s větším podílem ušlechtilých materiálů jako je nerez, měď, žula, broušený barvený povrch, otryskávané povrchy atd. a možností široké škály příslušenství. V sezoně 2016 je možno podobný trend očekávat rovněž. To znamená zájem o krby levnější s betonovou střechou, ale přitom neochuzené o užitnou hodnotu krbů z vyšší cenové kategorie. Současně však očekáváme prodej všech možných kombinací z cenového středu a také trvalý zájem o luxusnější verze zahradních krbů a krbových sestav rohových či přímých, doplněných o boční stolky“.Díky ochotě některých prodejců bylo možno získat také vyjádření některých z uživatelů venkovních krbů z obou kategorií – levnějších celobetonových a luxusnějších kombinovaných. Dotaz zněl na spokojenost se svým zahradním krbem.  Rodina Hromádkova si ke svému novému celodřevěnému domku na Slapech zakoupili zahradní krb s betonovou střechou a světlým povrchem. Svojí spokojenost s krbem vyjádřili slovy: “V ohledem na nekonečné dokončovací práce na domku i na zahradě jsme potřebovali krb několikrát přesunout na jiné místo. To nebyl s tímto krbem problém. Po každém rozebrání, přesunu a sestavení zase fungoval na výbornou. Dáváme přednost jednoduchému grilování na roštu a to nám krb dokonale splní. Problém není použít i drobné dřevo , když zrovna není k dispozici  dřevěné uhlí nebo chceme ještě posedět u ohně. Údržbu skoro žádnou neprovádíme, maximálně vybereme popel a jednou za rok umyjeme saponátem, kartáčem a tlakovou vodou.

Následuje vyjádření obyvatel rodinného domu z Kostelce nad Labem. Ti mají u své pergoly instalován komfortní zahradní krb s broušenými pracovními deskami, žulovou deskou před topeništěm a doplněný prodlouženým nerezovým odtahem kouře. „Zakázkově prodloužená střecha odvádí kouř až nad pergolu a hladké plochy se udržují snadněji. Mastnota zachycená na žulové desce při vytahování grilovacího roštu se snadněji setře. Na grilování však používáme nejvíce kamennou grilovací desku. Maso pak zůstává šťavnatější a tuk se téměř nepřepaluje. Osvědčilo se nám bezprostředně po grilování dát ugrilované maso do uzavřené nádoby, zatáhne se a získá tak na křehkosti a to bez ztráty vlastní šťávy“, profesionálně nás informuje spokojená uživatelka.Na základě výše uvedených skutečností a zkušeností lze konstatovat, že o zahradní krby je stále zájem i přes širokou současnou nabídku různých komfortních přenosných grilů. Trvalý zájem je o cenově dostupné stavebnicové, celobetonové zahradní krby. Podmínkou je však jejich současná odolnost a funkčnost. Krby ze střední kategorie a se střechami z různých kovových materiálů se stále těší popularitě svojí variabilitou při volbě kombinace povrchu a typu střechy. Překvapením je růst zájmu o komfortnější krby kombinující luxusnější materiály a také o krbové sestavy vyžadující více prostoru. Beze změn zůstává zájem určité části českých uživatelů o různé typy douzovacích nástaveb či udíren.