Zátěžová dlažba v zajímavých dekorech

21. srp 2021

Výběr betonových dlažeb pro exteriérové použití je v dnešní době velmi široký. Důležité je však dbát na tloušťku jednotlivých dlaždic, která určuje na jaký účel mohou být použity. U pochozí dlažby máte přirozeně větší výběr než u dlažeb vystavených pravidelnému zatížení. Na zahradách bývá problematický vjezd do garáže nebo parkovací stání.

Na terase a jiných pochozích plochách stačí tloušťka dlažby 33 – 50 mm. Pokud ale potřebujete zpevnit místo s pravidelným vjezdem osobních vozidel, je dobré sáhnout po řádově silnější dlažbě o tloušťce 60 -70 mm. Pokud však vlastníte několik nákladních automobilů, musíte volit ještě odolnější a silnější výrobky.

Jakou dlažbu před garáž?

Dlažba pro venkovní použití musí být v našem klimatickém pásmu především mrazuvzdorná, odolná a snadno udržovatelná. Právě betonová dlažba splňuje všechna kritéria náročného provozu, odolnosti a snadné údržby.

Velkoformátová dlažba MONUME XL se hodí na příjezdové cesty a jiné plochy s vysokým zatížením. Zároveň neztrácí nic na eleganci a stylu.

Velkoformátová dlažba

Běžná zámková dlažba u zatěžovaných ploch poslouží, pokud ale sháníte dlažbu, která má šmrnc, můžete sáhnout i po zajímavějších variantách. Vybírat můžete například z široké nabídky české společnosti PRESBETON. Hitem posledních let jsou jednoznačně velkoformátové dlaždice, které nejen vypadají elegantně, ale zároveň vyžadují minimum údržby, zejména, co se týče zarůstání spár, protože je jich v ploše minimum. Nejimpozantnějším zástupcem mezi zátěžovými betonovými dlažbami je produkt MONUME XL, který snese i při rozměru 1 m x 1 m opravdu vše.  Další subtilnější, byť stále velkoformátovou variantu, představuje dlažba ALMA. Formáty, včetně toho největšího 800 x 800 mm, můžete vybírat v 8 různých barevných variantách.

Dlažba ALMA se vyznačuje sametovým povrchem díky nejušlechtilejší povrchové úpravě Prefect Clean TOP.

Organické tvary

Pokud máte v lásce organičtější tvary určitě vás zaujme dlažba PICADO. Zdařilá imitace kamene v nepravidelném tvaru působí velmi přirozeně. Pro snadnější pokládku je dlažba dodána ve větších celcích s falešnou spárou, která se později zasype vhodným pískem společně s těmi skutečnými. Dlažba PICADO v nepravidelné barevnosti má výhodu i v menší náchylnosti k viditelnému zašpinění. Nečistoty, ačkoliv se z povrchu díky ochrannému systému dají snadno odstranit, nejsou na povrchu zkrátka tak vidět, jako na dlažbě v jednolité barvě.

Dlažba PICADO zaujme organickým tvarem.

Kombinujte různé formáty!

Zajímavé plochy docílíte i rozměrově různorodými dlažebními kameny. Například dlažba PIANETA se vyrábí v hladkém nebo reliéfním provedení ve čtyřech rozměrech. Různě velké dlaždice je tak možné nakombinovat do zajímavých plošných sestav. Všechny barevné varianty jsou nabízeny ve variantě colormix, které při pokládce působí přirozeně a mají menší tendenci se špinit. Černá, šedá, červená nebo oranžová tak zkrášlí prostor u domů, ať už je jejich styl jakýkoliv. Dlažba PIANETA je standardně opatřena základním ochranným systémem Protect System IN proti znečištění a pronikání vody, nicméně je možné dopřát si i lepší povrchovou úpravu Perfect Clean TOP, která zamezí pronikání nečistot do dlažby a umožňuje jejich snadné odstranění.

Dlažba PIANETA v atraktivních barvách.

Výběr vhodné dlažby zabrání případným reklamacím nebo zbytečnému plýtvání materiálem, který musí být vynaložen na jejich výrobu. Samozřejmostí, kterou je však nutné připomínat, je precizní pokládka na řádně zhutnělý podklad složený z předepsaných vrstev, který zamezí sklesnutí dlažby a tvorbě prohlubní, kde by se trvaleji držela voda, jejíž dlouhodobé působení může dlažbu poškodit.