Zdravý domov (přirozené světlo a čerstvý vzduch) pomůže i při práci z home office

9. lis 2020

V roce 2020 všechny nepříjemně překvapila epidemie, která mnohé z nás náhle a dlouhodobě poslala do domácích kanceláří. Ať už vám home office vyhovuje, nebo si stále ještě zvykáte, nabízíme vám několik tipů, jak si při práci z domova zachovat potřebnou  výkonnost.

Pomůže vám nejen káva či efektivní time management. Doslova zázraky s naší produktivitou udělá i dostatek přirozeného světla a kvalitní spánek. Světlo je stimulant, který působí na mozek a přirozeně a okamžitě ovlivňuje jeho výkonnost. Dostatek přirozeného světla je proto spolu s dostatečným množstvím čerstvého vzduchu hlavním předpokladem pro zdravé vnitřní prostředí.

"Denní světlo má významný vliv na lidskou psychiku, ovlivňuje naši produktivitu, náladu a pocit pohody. Žádný zdroj umělého osvětlení totiž nemá stejné spektrum a nemění barvu a intenzitu v průběhu dne," vysvětluje fenomén denního světla Klára Bukolská, hlavní architektka společnosti VELUX Česká republika.

Nezapomínejte na větrání ani v chladném počasí

Kromě denního světla je druhým, už zmíněným faktorem zdravé domácnosti/kanceláře čerstvý vzduch. Když otevíráme okna jen sporadicky, je pravděpodobné, že žijeme v domácnosti s příliš vlhkým a znečištěným vzduchem. Vytvořit zdravé vnitřní prostředí s dostatkem čerstvého vzduchu je přitom jednoduché. Stačí se naučit pravidelně větrat, a to i v zimě.

Odborníci doporučují větrat krátce a intenzivně alespoň třikrát denně tak, že otevřete najednou několik oken. Takto se vzduch v interiéru vymění rychle, aniž by došlo k velkým únikům tepla. Čas větrání závisí na ročním období. Během jara a podzimu můžete délku větrání prodloužit na 15 až 30 minut několikrát denně, v zimě otvírejte okna na 5 až 10 minut. Výhodu při udržování zdravého bydlení mají majitelé domů a bytů se střešními okny. Kromě toho, že střešní okna přivádějí dovnitř denní světlo, umožňují rychle a efektivně provětrat interiér. Díky tzv. komínovému efektu, kdy se otevřou okna v různých výškách a teplý vzduch uniká směrem vzhůru, se vzduch v místnosti vymění daleko rychleji. 

Náš tip: VELUX ACTIVE chytře vyvětrá místo vás

Pravdou je, že na pravidelné větrání často zapomínáme. Naštěstí dnes můžeme pověřit tímto úkolem někoho, či spíše něco jiného – chytré technologie.

Takovou je inteligentní systém VELUX ACTIVE, který řídí automatické ovládání střešních oken, světlíků a vnitřních i venkovních rolet. Senzory v interiéru hlídají teplotu, vlhkost a čistotu vzduchu (obsah CO2) a na základě získaných údajů se střešní okna napojená na systém VELUX ACTIVE with NETATMO automaticky otvírají, zavírají i zastiňují. Díky spolupráci s firmou NETATMO, vyvíjející systémy inteligentního řízení domácností včetně meteostanic, dokáže VELUX ACTIVE pracovat on-line předpověďmi i reálným stavem počasí. Systém navíc analyzuje a zpracovává vaše každodenní činnosti, aby lépe porozuměl tomu, kdy jste zvyklí vstávat, větrat i jakou teplotu doma preferujete. Dokáže se tak přizpůsobit chodu každé domácnosti.

Nemusíte se tedy o nic starat, nastavení systému lze však kdykoli změnit prostřednictvím mobilní aplikace VELUX ACTIVE, která je kompatibilní s iPhony Apple i se smartphony Android. „Vytvořili jsme řešení, které je nejen spolehlivé a jednoduše se používá, ale rovněž je prospěšné pro zdravý život uživatele. Inteligentní systém VELUX ACTIVE využívá nejnovější technologie a díky tomu přemýšlí a následně i koná za obyvatele domácnosti se střešními okny. Monitoruje teplotu, vlhkost a koncentraci oxidu uhličitého uvnitř domu s cílem zvýšit kvalitu vzduchu,“ dodává Klára Bukolská, hlavní architektka společnosti VELUX ČR.

Chytře řídit lze všechny dálkově ovládané výrobky VELUX INTEGRA® . A pokud svá manuálně otvíraná střešní okna VELUX dovybavíte elektrickým nebo solárním pohonem, můžete je nejen ovládat na dálku, ale i napojit na inteligentní systém VELUX ACTIVE. Přečtěte si o chytrých střešních oknech ještě víc.