Zedník sobě – nezateplený dům z Ytongu

4. úno 2019

Z čeho postavit a jak? Co takhle se zeptat člověka, kterému stavební materiál prochází denně rukama?  Majitel rodinného domu, který se právě dokončuje, je profesí zedník a obkladač. Pro výstavbu si zvolil stavební systém Ytong a rozhodl se pro jednovrstvé řešení bez zateplení.

Majitel domu je mužem „devatera řemesel“ a proto rozhodnutí udělat na domě maximum prací sám bylo jasné. Díky svým zkušenostem s různými materiály mohl zvolit řešení, které nejvíc odpovídalo jeho představám, jak postavit rychle a zároveň úsporně. Jedním z hlavních bodů při rozhodování bylo řešení bez zateplení. Nejen kvůli jednoduchosti – není potřeba provádět další práce na zateplování a ušetří se čas. Manželský pár přesvědčily také určité nedostatky některých zateplovacích materiálů: „Viděli jsme několik sundaných zateplení po třech až deseti letech a nebyl to hezký pohled. Připadá nám jako nesmysl dávat na kvalitní materiál cokoli dalšího. Máme dobře izolované základy a střechu, to stačí,“ říká k manželovu rozhodnutí majitelka.

Dům je postaven z tvárnic Lambda YQ šíře 375, určených pro jednovrstvé zdění. Tato řada tepelněizolačních tvárnic výroba vychází z dlouhodobých zkušeností výrobce, který svou úspěšnou tepelněizolační řadu zdokonalil – Lambda YQ vyniká nejen tepelněizolační vlastnostmi, ale také pevností a lehkostí současně. Patří proto nyní k nejžádanějším produktům sortimentu.

Jak se jim s Lambdou YQ pracovalo? „Manžel říkal, že to dělá z Ytongu kvůli mně, abych si mohla doma sama přitlouct obrázek,“ směje se paní majitelka. „ Nad jiným materiálem jsme od začátku ani nepřemýšleli. Hrubá stavba byla rychle hotová – na začátku to bylo 99 palet, ale mizely rychle. Projektant nám materiál dobře vypočítal, takže nebyl skoro žádný odpad, malá hromádka z celé stavby,“ dodává.

I když je stavebník zkušený a v mnoha pracích si poradí sám, v několika případech se na výrobce materiálu obrátili o bezplatné odborné služby. „Využili jsme možnosti nechat si založit rohy stavby a v průběhu výstavby bylo pár věcí, které nám jejich technický poradce pomohl vyřešit,“  upřesňuje majitel.

Ještě je čekají povrchové úpravy, ale už mají první zkušenosti s užíváním domu. Nejvíc zatím oceňují jeho tepelnou stabilitu: „ V zimě, i když bylo 20°C pod nulou a svítilo sluníčko, jižní stranou se celý dům prohřál a kotel spínal až odpoledne. Naopak v létě, kdy známí v dřevostavbě po pár dnech trpěli vedrem, my jsme měli příjemně, samozřejmě že k tomu přispěla i kvalitní okna,“ dělí se o své postřehy majitelka.