Změňte podkroví v místo pro zdravý život

1. bře 2017

K přestavbě podkroví často vedou praktické důvody jako potřeba rozšíření obytných prostor nebo vylepšení energetické efektivity daného interiéru. Ideální je přitom vyměnit i stará okna za nová, protože jsou místem, kudy z interiéru uniká nejvíce tepla, a tedy i peněz. Nejen že si tak zajistíte pohodu a kvalitnější vnitřní klima, ale přidáním dalšího okna navíc do interiéru dostanete více slunečních paprsků.

Světová zdravotnická organizace uvádí, že až 85 % budov trpí syndromem takzvaného nemocného domu, který se charakterizuje špatným vnitřním klimatem a kvalitou vzduchu v domě. Navíc podle průzkumu Healthy Homes Barometer 2016, který zpracovala berlínská Humboldtova univerzita ve spolupráci se společností VELUX, trávíme uvnitř budov až 90 % času. Neměli bychom proto při rekonstrukci či renovaci podkrovních prostor zapomenout na vytvoření zdravého vnitřního prostředí. To představuje především dostatek denního světla a čerstvého vzduchu. Zdravotní statistiky totiž ukazují, že téměř polovina našich zdravotních problémů souvisí právě s kvalitou prostředí, ve kterém žijeme. Nedostatečné větránínejen zvyšuje šanci vzniku plísní ve vašem domě, ale navíc může až dvakrát zhoršit vaše astma či alergii.

Zajistěte dostatek světla v interiéru

Ideálního prosvícení interiéru dosáhnete vhodně zvolenými okny. Střešní okna přitom dokáží zprostředkovat až dvakrát více světla, než okna klasická. „Radikální změnou je zlepšení světelných podmínek. Dostatek denního světla a dobrý výhled jsou zásadním předpokladem pro kvalitu bydlení,“ říká Klára Bukolská, architektka společnosti VELUX. Věděli jste například, že schopnost dětí učit se vzroste až o 15 %, pokud žijí ve zdravém prostředí s dostatkem denního světla?

Správná intenzita světla má také významný vliv na denní cyklus. Nedostatečné množství přirozeného světla prvních 20 minut po probuzení nás po zbytek dne může poznamenat únavou a nižší výkonností. Světlo z pouličních lamp večer pronikající do místnosti zase může narušit spánek a snižovat jeho kvalitu. Tomu můžete předejít například venkovními dálkově ovládanými roletami VELUX INTEGRA®  či zcela zatemňující vnitřní roletou.

Cesta ke zdravějšímu bydlení

Ať už se rozhodnete pro výměnu starých oken za nová či dokonce přidání dalšího pro více denního světla, střešní okna VELUX se dokáží zcela přizpůsobit potřebám každého domu i rodinného rozpočtu. Stačí si vybrat. Všechna střešní okna jsou pečlivě navržena pro snadné ovládání i údržbu, a díky nejnovějším technologiím mají vynikající vlastnosti z hlediska úspory energie.

Obavy není třeba mít ani ze stavebních prací, které výměnu oken provázejí. „Doporučuji využít služeb certifikovaných montážníků VELUX. Výměnu původníhoza nové střešní okno zvládne montážník běžně za dvě až tři hodiny bez zbytečného nepořádku. Pokud se musí měnit obložení, pak doporučuji prefabrikované ostění VELUX. Práce zabere jen o necelou hodinu déle. Oproti tomu třeba renovace okna by kvůli výměně skel, těsnění a přelakování zabrala více než den práce navíc,“ připomíná Martin Masár ze společnosti VELUX. Navíc díky speciální prodloužené záruce 15 let a prvotřídnímu zákaznickému servisu budou okna VELUX fungovat naprosto bezproblémově.

Více informací naleznete na velux.cz/vymena.