Zvládnete sami a snadno – montáž markýzy VELUX

4. zář 2017

Letní sluníčko dokáže v podkroví občas pěkně zatopit. Při hledání účinného řešení přitom není potřeba rovnou přemýšlet o klimatizacích. Jednak vyžadují zásah do střechy a za druhé jsou poměrně drahé. Mnohem rozumnější řešení představují předokenní stínicí doplňky. Některé dokáží snížit vnitřní teplotu až o sedm stupňů. Ukážeme vám, že to jde snadno a rychle.

Každý majitel podkroví dobře ví, že v létě je potřeba sluníčku bránit, aby nedocházelo k přehřívání interiéru. Zapomeňte však na nejrůznější žaluzie a podobné doplňky – ty brání jen pronikajícímu světlu, ale proti teplu jsou neúčinné. Je potřeba zvolit doplňky, které se umísťují před okno – rolety, markýzy. Nejdostupnější z nich jsou předokenní markýzy, jsou účinné a levné. Pokud máte doma střešní okna VELUX, máte z poloviny vyhráno. Jejich systémy jsou kompatibilní a promyšlené. Montáž proto zvládnete sami během několika minut. Ukážeme si jak na to.

Montáž markýzy VELUX krok za krokem

Vhodnou venkovní markýzu vyberte podle modelu okna, které doma máte. Orientujte se dle štítku na rámu okna. Vše ostatní bude překvapivě jednoduché – pouhé čtyři šroubky a bude hotovo.

Pro montáž markýzy budeme potřebovat dva nástroje – křížový šroubovák a jeden další, abychom mohli šroubovat přiloženým bitem. Případně jakoukoli jejich aku variantu. Na krabici je naznačeno, kde ji máte otevřít, není k tomu potřeba dalších pomůcek.

Balení obsahuje dvě varianty montážního návodu a čtyři balíčky s příslušenstvím označené písmeny. Manuál vyberete dle umístění štítku na rámu okna. Vlevo jej mají umístěný novější modely, vpravo ty starší.

Naše okno je již staršího data, a tudíž budeme pracovat s fialovou variantou návodu. Dle manuálu budeme pracovat s obsahem sáčku označeného písmenem “D”.

V první kroku zacvakneme plechové díly ze sáčku do otvorů v markýze dle návodu. Na horním rámu je případně dle typu okna potřeba oddělat plastovou lištu – jako v naše případě.

Není potřeba používat ostré nástroje, abyste neponičili povrh rámu. Jde to snadno rukou. Uvolněnou plastovou lištu již nebudeme více potřebovat, na její místo vložíme markýzu.

Nyní připevníme markýzu k rámu okna. Vyhledejte dva připravené otvory v rozích rámu. Přiložená dvojice šroubků je nestandardní. Je nutné využít speciální bit, který je součástí balení.

Na upevňovacích nožkách se počítá s dodatečnou regulací, takže si markýzu můžete následně vycentrovat dle potřeby. Je zde zhruba centimetrová vůle. Upevníme na obou stranách.

Zkontrolujeme upevnění a jdeme na poslední krok montáže – záchytné háčky.  Budeme potřebovat křížový šroubovák.

Tento krok je trochu nepohodlný, protože je potřeba okno přetočit tak, abyste se dostali k jeho spodnímu vnějšímu rámu, kde jsou připravené šroubky na háčky. Okno ale nearetujte v poloze pro umývání, protože se jinak se šroubovákem k šroubku nedostanete. Budete si jej muset přidržet otevřené jednou rukou a druhou šroubovat. Případně poproste někoho, aby okno na chvíli podržel. Pozor, aby vám vyšroubovaný vrut nevypadl ven.

Po upevnění háčku vysuňte markýzu a mechanicky aretujte. Okno opatrně přetočte zpět. Zkontrolujte, zda je markýza vycentrovaná. Nyní je již markýza na svém místě a vy se můžete užívat teplotní komfort, který nabízí.

Velkou výhodou markýzy VELUX je, že je průhledná. Nepřijdete tak o výhled z okna.

Markýzy VELUX můžete pořídit zde: www.veluxeshop.cz