Když už se takhle pozdě večer peču s vánoučkou, aby byla na zítra čerstvá, tak ať to stojí za to. Tahle váží víc než kilo a tři čtvrtě a měří 52 cm, větší by se mi už do mé docela velké trouby nevešla.
Když už se takhle pozdě večer peču s vánoučkou, aby byla na zítra čerstvá, tak ať to stojí za to. Tahle váží víc než kilo a tři čtvrtě a měří 52 cm, větší by se mi už do mé docela velké trouby nevešla. - Obrázek č. 11/1
  • iiiviiiTa je suprovni 😉 krasne vanoce
    • iiiviiiA poprosím o receptík
      • jajah55ta ale je skvělá- inu bude co ukrajovat
        • tanaz
          AUTOR
          Peču ji už spoustu let podle tohoto receptu: https://www.mimibazar.cz/recept/10092/nejuzasnejsi-vanocka-rodinny-recept. Jen si ji trochu upravuji. Těsto zadělávám v pekárně, všeho dám o trochu víc, do těsta dám dva žloutky a půl bílku a zbytek bílků nechám na potření, mouku dávám odhadem tak, aby bylo těsto přiměřeně tuhé (kynutím trochu změkne), k rozinkám přidávám i kandovanou kůru a ovoce (z takových těch plastových krabiček), sypu vlašskými ořechy, protože jich mám docela dost. Rozinky a to kandované namáčím do rumu a i s rumem přidávám chvilku před tím, než pekárna cinkne - potom se ještě musí přidat trochu mouky. Vánočka je taková docela lehká a my ji máme nejraději tak až třetí den potřenou máslem a někdo i marmeládou. Děti se po ní mohou utlouct, klidně ji vymění za cukroví. Upletenou spojím čtyřmi špejlemi, dám kynout do trouby zapnuté na horkovzduch tak na 50°, když pěkně naroste, vyndám ji, troubu zapnu na 200°, aby se předehřála, vánočku potřu bílky a posypu ořechy, dám do trouby a snížím teplotu tak na 160 - 170° (možná i o trochu méně), když těsto trochu zatuhne a začne se po okrajích maličko zabarvovat, zkontroluji, jestli se někde nebortí a případně ji ještě opatrně srovnám, dám znovu do trouby a za chvíli špejle vyndám. Tahle vánočka se dělá opravdu dobře, ještě se mi nestalo, že by se nepovedla.