Výměna stropních trámů

20. úno 2019

Článek pečlivě sepsal můj manžel, sdílím jej i tady, třeba přijde někomu k užitku:

Snašili jsme se sehnat tesaře, ale byli úplně k ničemu, nebo rovnou vůbec nepřijeli. Taky jsme na to spěchali, abychom měli strop do zimy, protože bez něj bychom dům nevytopili a promrzal by. Tak jsme se poradili s kým se dalo a vrhli se na to sami, za pomoci pár přátel....

Opravovaná místnost má rozměry 6,5 x 8m, což je na dřevěné trámy bez podpěr už trochu hodně (někteří říkali, že už je to na traverzy). Zdi jsou z vepřovic, síla 80cm. Požadovaný výsledek - přiznané trámy, shora pobité palubkami natřenými nabílo.

Na vepřovicovou zeď jsme udělali železo-betonový "věnec", což byla 30cm široký pás betonu v místech, kde budou uložené trámy, mocnost betonu 5 - 10cm. Nesloužil jen pro zpevnění, ale hlavně pro vyrovnání podkladu. Zvolena byla štěrková směs s vyšší pevností, doporučená a zakoupená v betonárce. Celkem cca 0,5 kubíku za 1200Kč, nepamatuju si to už tak přesně. Nakydáno do bednění a hooodně hutněno kusem trámku. Kamarád mi ještě doporučil ten beton podlít hodně zředěným jakýmkoliv lepidlem, aby se beton a vepřovice pokud možno co nejlíp spojily.

Volba trámů: na délku trámů 6 a 6,5 metru nám vyšlo ve výpočtech a bylo doporučeno tesařem, pracovat s trámy o rozměru vxš 34x18cm. Nic moc pohledového, zvolili jsme nakonec trámy 30 x 26cm, masivní smrk bez chemie (protože je zadokumentováno že dřevo, když je v dobrých podmínkách, tzn v suchu a na vzduchu, tak vydrží stovky let, ale nikdo neví, co se stane s tlakově naimpregnovaným a chemií napuštěným dřevem za 20, 30, 50 let). Největší strach jsme měli z toho, že se bude dřevo kroutit, praskání je u dřeva přirozené, nevadí nám a docela se nám i líbí. Objednáno na Kasalově pile tři týdny dopředu, cena za deset trámů (7x6,5m a 3x6m) bez hoblování s dopravou cca 40 000Kč. Asi tři trámy byly na stranách trochu zašedlé (začaly usychat již "nastojáka"), jinak všechno nádherné středové dřevo. Ohobloval nám to kamarád elektrickým hoblíkem 17cm širokým, a odvedl skvělou práci, není to sice jako z hoblovky, ale kdo by chtěl všechno dokonalé... Hrany stržené ručně pořízem, 2cm na každou stranu - to bylo to nejlepší, co jsme mohli udělat a všem to doporučuji. Je to hrozná práce, ale kromě božích třísek na podpal na celou zimu to udělá krásný vzhled ruční práce na každém trámu.

Ukládání trámů: Každý trám váží 300 - 400kg. K manipulaci jsme měli k dispozici 4 kamarády-chlapy silný jako vůl. Nadávali, že takovýhle trámy patří na sýpku, ne na chalupu, ale zvládli jsme to a to je hlavní. Trámy jsme poponášel a posouvali po lešenářských kozách skrz okno přímo do místnosti celkem cca 10 metrů. Na krovu byl připevněný řetězový naviják na 2t, a tato část krovu byla rozepřena trámky až do země (sám krov by to nevydržel, fotku bohužel nemám, ale představte si tam další čtyři trámy podpírající vazník a hambalek, vyklínkováno a přibito kramlemi). Když se trámy dostaly na betonový věnec, na své místo už se dokutálely a došoupaly celkem lehko (šoupání pomohlo, když se pod trámy dalo prkno a jako skvělý a překvapivě na milimetry přesný pomocník se ukázala dvojice páčidel). V 5 lidech trvalo těch několik tun dřeva dostat nahoru 6 hodin, včetně pauziček na cigárko, kafíčko, pivíčko a na konci gulášek. Usazování finálně přesně na místo, srovnávání a vyrovnávání trvalo další dva dny ve dvou lidech, usazeno na 5mm dubové podložky (hledejte dubová dýha 5mm, není drahá ale shání se těžko...), osové vzdálenosti trámů jsou kolem 90cm, v místě kde jsou dveře je to 120cm. Reálné mezery mezi trámy jsou kolem 60cm. Přesahy trámů na zdi jsou královské, 20 - 30cm na každou stranu. Díry mezi trámy vyzděny klasickou cihlou "na kant" (na stojáka), s mezerou 1 - 2 cm u trámů, aby mohly dýchat a případně se trošku pohnout.

Pobití: palubky o šířce 14cm a síle 26mm, z horní strany hladké jako na podlahu, celkem 60 čtverečných metrů palubek za 26000Kč. Natřeny ředěným Lignofixem (prý jediný opravdu šetrný přípravek na dřevo), což nám doporučili v prodejně barev, aby se barva na dřevo lépe chytla a déle tam vydržela. Natřeno dvěma nátěry bílou vodou ředitelnou lazurou, spotřeba necelý jeden tuším devítilitrový kyblík za 1800Kč (napočítali nám to na dva, kdyby někdo chtěl koupit, jeden nám celý zbyl...). Na trámy jsme to přibili hned druhý den, aby prkna rovnala a usměrňovala schnoucí trámy. Přibíjeno jen hřebíky 80 a 100mm, žádné vruty ani lepidlo.

Zhlaví trámů: mezery mezi trámy vyloženy geotextilií a vysypány Liaporem 4-8mm, zatím máme polovinu a padl na to celý 1000l vak za 2600Kč.

Po dvou měsících jsou trámy rovné jak když střelí, praskají (to jsou rány...). Se vzhledem naprostá spokojenost, bílé palubky strop prosvětlí a zároveň vypadají dost jako dřevo.

Nejedná se tu o návod. Jen jsem se vám sem pokusil shrnout tuto část naší rekonstrukce s nástřelem cen a podat informace, které se nám strašně těžko hledaly (třeba podložky pod trámy... peklo). Pokud budete mít nějaký doplňující dotaz, klidně se ptejte.

Upozornění.: veškeré práce byly od rodiny a kamarádů v podstatě zadarmo, respektive za odvoz a zajištění co nejlepšího zázemí. A všechno to byla NELIDSKÁ dřina.

Filip J.

  • konicarJak se vám podařilo udržet pořízem stejnou hloubku při srážení hran?
    • terkaz95
      AUTOR
      @konicar  Odměřila jsem si 2 na každou hranu trámu, vyznačila ryskou po celé délce a snažila se při strhávání držet mezi těmito čarami. Přesnost nebyla 100%, což jsme ani nechtěli.
      • Dres Press@terkaz95   Mohl bych více fotek z realizace na dresig@email.cz? Děkuji
        • Bozóová VeronikaMôžem vás poprosít viac fotiek na veronika.bozoova@gmail.com. ďakujem veľmi pekne