Jak se vám líbí?

15. srp 2014

Tradiční rodinný dům obklopuje pět zahrad

Tradiční jednopodlažní rodinný dům má výhodu, jež mu většina staveb v zemi může jen závidět - vyrostl na parcele se spoustou volného místa. Jeho architekt tuto přednost využil do puntíku a vytvořil návrh, který milovníky asijského a především japonského stylu naplňuje obdivem.

Díky dostatečně velkému pozemku bylo možné dům obklopit ze všech stran zahradou. Každá její část má svou jedinečnou atmosféru.

FOTO: Isao Aihara

Dnes 6:08

Dům nazvaný House of Nagahama stojí v provincii Ehimo, na severovýchodním okraji ostrova Šikoku. Autory jsou architekti z ateliéru Takashi Okuno Architectural design office.

Díky dostatečně velkému pozemku architekt mohl obklopit dům o celkové ploše podlah 224,26 m2 pěti na sebe navazujícími zahradami, z nichž každá má jinou atmosféru, rezonující s přiléhajícím obytným prostorem.

Zahrady kromě toho přirozeným způsobem podporují soukromí obyvatel domu. První z nich je tradiční vstupní dvorek, jenž má příchozího ztišit a připravit na poklidnou atmosféru domova, do nějž se chystá vstoupit.

 

Obývací pokoj s jídelnou a kuchyní svírají pravý úhel. Přecházet mezi nimi lze jak skrz posuvné dveře v interiéru, tak přes terasu venku.

FOTO: Isao Aihara

 

Posuvné vstupní dveře působí v porovnání s velikostí a rozlohou domu nečekaně subtilním dojmem.

FOTO: Isao Aihara

Svou zahradu a tedy i svůj vlastní, samostatný výhled do zahrady má obývací pokoj. Ten je posuvnými dveřmi oddělen od jídelny, na niž plynule navazuje kuchyň.

Jídelna s kuchyní jsou propojeny do jednoho prostoru.

FOTO: Isao Aihara

Obývací pokoj s výhledem do zahrady

FOTO: Isao Aihara

Tradiční přístup ve všech směrech: Aby měl klient co nejlepší představu, jak bude dům vypadat, připravil mu architekt i několik ručně malovaných kreseb.

FOTO: Isao Aihara

Ačkoli se zařízení domu v některých ohledech příliš neliší od běžného „západního“ stylu, japonské tradiční rysy převládají. Patří k nim například posuvná papírová zástěna doplňující velké prosklené dveře v ložnici. Jejím účelem je vytvořit soukromí a především filtrovat ostré světlo zvenčí.

Ostré sluneční světlo odfiltrovávají v ložnici tradiční posuvné papírové dveře.

FOTO: Isao Aihara

... za nimi jsou pak ještě klasické, prosklené.

FOTO: Isao Aihara

Nadměrné světlo v interiéru pomáhají eliminovat také například úmyslně vysoko umístěná úzká okna v chodbách. Do domu jimi díky tomuto umístění a tvaru přichází dostatek jasu a přitom jej na druhé straně není třeba nijak dál stínit.

Vysoko položená úzká podlouhlá okna přivedou do interiéru dostatek světla, aniž by jej ovšem přesvětlila.

FOTO: Isao Aihara

Velice tradičním prvkem domu je místnost ve specifickém japonském stylu s rohožemi, pro jejichž uspořádání na zemi existují přesná pravidla. I z této místnosti se obyvatelé těší výhledu do zahrady navozující uklidňující, meditativní atmosféru.

Tradiční japonská místnost s výhledem do zahrady

FOTO: Isao Aihara

Deska z granitu, na níž je v koupelně posazena dvojice umyvadel, je jedním z mála tmavých prvků v celém domě.

FOTO: Isao Aihara

Takashi Okuno vysvětluje svůj přístup k architektuře prostými slovy: „Snažím se učinit Japonsko hezčím místem k životu. Proto stavíme nádherné domy v tradičním stylu a z nejlepších materiálů, které lze na světě nalézt.“

Při jejich výběru ovšem samozřejmě respektuje lokální klimatické podmínky. „Byl bych velmi rád, kdyby se mi naskytla příležitost navrhnout prostor v tradičním japonském stylu také v České republice,“ svěřil se Novinkám se svým snem japonský architekt.

Uspořádání domu

Nákres: Takashi Okuno Architectural design office

  • u_lili
    AUTOR
    Je to příjemné skloubení domu se zahradou. Něco takového jsem si vždy představovala. Snad v příštím životě. Z jakéhokoli pokoje vstoupit přímo do klidu upravené zahrady.