Zelená úsporám aneb do roka a do dne?

6. led 2011

Chtěla bych se podělit o náš příběh s dotačním programem Zelená úsporám. Některé údaje (jako např. konkrétní koeficienty nebo časové údaje) se mohou od reality mírně lišit - koeficienty jsou jen pro představu a časové údaje jsou tak, jak jsme si je s manželem zapamatovali.

Konkrétně se nám jednalo o dotaci v oblasti B - novostavba v pasivním standardu a C.3 - solární panely na ohřev TUV.

 

Obě žádosti jsme podali téměř když už jsme měli domek hotový. Dne 12.2. 2010 nám přišel e-mail o zařazení do databáze žádostí s tím, že je všechno v pořádku. 

Super, říkali jsme si. V květnu, nejpozději v červnu máme prašule doma.

Nemohli jsme se více mýlit.

 

Několik měsíců se vůbec nic nedělo. Nikdo nám nic nenapsal, a to ani mailem, ani dopisem. Ukonejšeni předchozím ujištěním od pracovnice SFŽP v Ostravě, že je vše v pořádku a že jsou naše žádosti předschválené, čekali jsme, kdy konečně zazvoní pošťačka s doporučeným dopisem, obsahujícím příslib dotace. 

Začalo to, tuším, v červnu. Manžel si jako každý týden předtím krátil chvíli hovorem s pracovnicí na zelené lince Zelené úsporám, která mu sdělila, že obě naše žádosti jsou pozastaveny. Problém byl u žádosti B, leč pro jistotu pozastavili žádosti obě (aby v tom bylo jasno :-) ). Proč ale byly naše žádosti pozastaveny jsme za žádnou cenu nemohli zjistit. Snažili jsme se volat na různá místa, případně o prázdninách telefonicky nedostupné kompetentní lidi obesílat mailem. Nic. Pak nám bylo řečeno, že chybí nějaká část dokumentů. Nechápali jsme to. Žádosti byly předschváleny v Ostravě na místním pracovišti SFŽP, dále byly zkontrolovány pracovnicí v bance v Opavě (ČSOB), dále pracovnicí v bance v Praze. Najednou něco chybí? Kontaktovali jsme tedy Prahu, a tady jsme měli veliké štěstí, že jsme narazili na paní Antonii Královou, které nám moc pomohla a které jsme neskonale vděční. Ta zjistila, že je problém jinde, dokumenty byly v pořádku, ale neseděl jeden výpočet v dokumentaci. Jednalo se o koeficient k vytápění - jednotlivé koeficienty se značně liší - např. vytápění plynem má jiný koeficient než vytápění tepelným čerpadlem a toto se samozřejmě zohledňuje ve výpočtu, který nám najednou záhadně nevycházel. Po několika urgencích přímo u pana kontrolora ze SFŽP jsme zjistili, že u vytápění elektřinou se značně liší koeficient - "normální" elektřina měla koeficient 3, "zelená" (tedy získaná z obnovitelných zdrojů a dražší na 1MWh o 100Kč bez DPH) snad 0,5. V projektu nám počítali se "zelenou", pan kontrolor dosadil "normální" a problém byl na světě. Chtěli jsme to rychle vyřešit potvrzením od ČEZu nebo třeba čestným prohlášením, ale dostalo se nám odpovědi, že to bohužel není možné, že jak dokážeme, že tu "zelenou" elektřinu budeme odebírat následujích x let a podobně. Takže tudy cesta nevedla.

Firma, která nám domek stavěla a starala se o všechny výpočty se usilovně snažila najít jiné řešení. Ve stejné situaci měli další pasivní dům, se stejným typem vytápění (přímotopy - podlahové rohože). Jednou z možností bylo zakoupit si kamínka na biolíh, koeficient u tohoto typu vytápění byl zhruba na stejné úrovni, jako "zelená" elektřina. Byli jsme proti. Jednak jsme byli už zadlužení, jednak se nám kamínka nelíbí a jednak se nám zdál provoz vcelku drahý. Řekli jsme, že pouze jako krajní řešení. Nakonec jsme přišli na jinou věc - a totiž, že nám do projektu nebyly zohledněny solární panely na ohřev TUV. Muselo se to tedy celé přepočítat a s napětím jsme očekávali, jestli čísýlka tentokrát vyjdou. Podotýkám, že náš dům je opravdu profesionálně zaizolován a tepelné mosty jsou minimální. Blower door test, který má podmínku pro získání dotace dosáhnout maximální hodnoty 0,6, nám vyšel 0,28. Vyšlo to! Trochu hůře dopadli lidé z toho druhého pasivního domu, ti si museli kamínka na biolíh koupit, aby na dotaci dosáhli. Celý náš projekt se tedy přepočítal, poslal do Prahy a čekalo se na pana kontrolora, jak se k tomu vyjádří. Nevyjádřil. zkoušeli jsme mu volat, psát maily. Na maily odpovídal většinou stručně a sliboval termíny, které stejně vždycky prošvihl. Nakonec, ke konci srpna, přišel mail, že je náš projekt konečně v pořádku a pan kontrolor konečně naši žádost posílá do zářijové rady k projednání. 

Zajásali jsme. Opět předčasně.

Pan kontrolor sice naši žádost poslal, ale udělal to pozdě, a tedy jsme museli další měsíc čekat na to, jesti naše žádost projde radou. Nakonec tedy říjnovou radou naše žádost prošla. Na infolince Zelené úsporám nám bylo sděleno, že když žádost projde radou, musí ji podepsat ministr životního prostředí a také zahraniční partneři, ale toto je jen rychlý papírový proces, že nám do konce listopadu přijde poštou vyjádření. Na konci listopadu jsme opět volali na Zelenou úsporám, kde nám bylo sděleno, že ministr už žádost podepsal a čeká se na podpis zahraničních partnerů. Totéž nám řekli v půlce prosince. Už jsme rezignovali.

Leč světe div se, čtvrtého ledna dorazil jeden příslib a smlouvy na dotaci na projekt - pro žádost  B, a den nato dorazil druhý příslib a smlouvy na dosaci na projekt pro žádost C.3. ( Bohužel jsme neobjevili bonus za kombinaci dvou oblastí, ten ještě budeme řešit. Na infolince nám paní řekla, že "to určitě přišlo s tím céčkem", ale nic jsme tam nenašli...) Vše jsme doplnili a odnesli do banky, smlouvy podepsali a odeslali do Prahy a snad nám nějaké peníze někdy přijdou. Lhůta pro výplatu je 90 dní. Takže pokud se nestane nějaká nepředloženost, tak ke konce března by mohly přijít peníze za projekty, možná někdo v Praze mezitím přezkoumá včera poslané dokumenty ohledně ukončení stavby a pošlou nám smlouvy i na konečnou dotaci. Takže třeba v létě pojedem na dovolenou, nebo konečně doděláme nedodělky kolem domu a uvnitř, které bez peněz prostě dělat není možné. Ale jedno je jisté. Dokud nebudou peníze opravdu fyzicky na účtě, neuvěříme.

 

Všem, kteří úspěšně z programu Zelená úsporám po splnění podmínek dotaci získali, gratulujeme.

Všem, kteří se o totéž pokouší, přejeme pevné nervy.

 

Doplnění k článku: Peníze za projekty jsme obdrželi hned v lednu. Na konci února dorazily smlouvy k žádostem B a C.3 a ke kombinačnímu bonusu. Smlouvy jsme podepsali a obratem zaslali do Prahy. Peníze nakonec dorazily 8.4. 2011, tedy téměř rok a dva měsíce poté, co jsme žádosti podali. Jsme tak šťastní, že jsme se vůbec dočkali :-))))

  • veve_zlobidlomazec...
    • coriTeda koukám jste si taky užili, ale huráá aspoň nějaký pokrok, budu asi muset více telefonovat a emailovat - nám totiž ty dokumenty (k solárům + ještě něco) opravdu ztratili a tím pádem nám zatím nic neschválili 😞
      Díky za popisek, je fajn si přečíst jak jsou na tom ostatní a že to někomu i dobře dopadlo, tak snad už ty peníze fakt dojdou
      • marketa019Tak toto je fakt mazec, už nemám ani chuť pokračovat, pokud to znovu otevřou. Nestihli jsme podat žádosti, jen nám stihli po 3měsících zkontrolovat projekt s auditem. A pak už nikdo nic nepřijímal. No uvidíme