A občas i vařím... - Marocký mrkvový salát s pohankou - za půl hodiny na stole :)5/47
Marocký mrkvový salát s pohankou - za půl hodiny na stole :)
  • irenahTen vypada dobre! Popises prosim, jak ho delas? Dekuji!
    • vkopretinka
      AUTOR
      @irenah  Nejen dobře vypadá, ale i skvěle chutná 🙂
      Marocký mrkvový salát s pohankou
      (2 – 3 porce)

      mrkev 300 g
      řapíkatý celer 2 stonky
      pohanka 150 g
      voda 300 ml
      olivový olej
      citronová šťáva
      česnek 1 stroužek
      mletý zázvor 1/2 lžičky
      mletý koriandr 1/2 lžičky
      mletá skořice 3/4 lžičky
      sladká mletá paprika 1/2 lžičky
      mletý římský kmín 1/2 lžičky
      hrst posekané petrželky
      řecký jogurt nebo zakysaná smetana k servírování
      citron k servírování

      Nejprve si uvařte pohanku. Pořádně ji propláchněte studenou vodou a poté ji dejte do hrnce a zalijte ji dvojnásobkem vody. Po 2 minutách varu hrnec odstavte a nechte pohanku dojít pod pokličkou asi 30 minut (dávám do trouby vyhřáté na 70℃).

      Mrkve oškrábejte a nakrájejte podélně na přibližně stejně velké hranolky, silné asi 1 cm. Dejte je do velkého hrnce s vroucí vodou a vařte na mírném ohni přibližně 10 minut tak, aby byly příjemné na skus, ale stále křupavé. V polovině přidejte nakrájený řapíkatý celer. Slijte vodu přes cedník a dejte stranou okapat.

      Smíchejte na plátky pokrájený či drcený česnek, mleté koření, olej, citronovou šťávu, vařenou mrkev, celer i pohanku a dobře promíchejte.

      Salát servírujte teplý, posypaný čerstvou nasekanou petrželkou a zakápnutý řeckým jogurtem. Pro další dochucení si nechte trochu jogurtu a spolu s citronem a solí i olivovým olejem je připravte na stůl, aby si každý mohl doladit jídlo podle svého.
      • irenahTeeeeda, moc dekuji, jsi zlata! MNAM! Udelam 🙂
        • pibi1Vypadá to zajímavě, také vyzkouším. 🙂

          Patří do kolekcí

          Mnamky(1)Spíž(3)