coverphoto
Neaktivní

ykram

Markéta
Poslat soukromou zprávu
Sledovat
Přidat k přátelům
zaregistrovala se 7. pro 2006
bydlí v městě Mělník
Info o bydlení
Stav   Zařizuji dům
Projekt   Dům
Aktivita
49 příspěvků ve fotoblozích
518 příspěvků ve fóru
0 inzerátů
Sledované fotoblogy (47)
coverphoto
Poslat soukromou zprávu
Sledovat
Přidat k přátelům

Jak jste to řešili s trvalým bydlištěm – č.p. na domek dostaneme až po kolaudaci, ale my tam budeme potřebovat bydlet i „chvilku“ před kolaudací a bez č.p. mi trvalé bydliště nezapíší. Byt, ve kterém máme trvalé bydliště teď, budeme prodávat. Dík

  • renatazajmy jsme bydlely v bomě i bez kolaudace a č.p. cca 1 měsíc. Třeba půjde s novýma najitela domluvit, že si tam ještě necháte chvilku trvalý pobyt.
    • ykram
      AUTOR
      @renatazaj  No, uvidíme, proto to řeším už teď. Ale jde mi taky o doručování pošty, hlavně od institucí (pojišťovny, banky...)
      • verano@ykram  Naši známí se s novým majitelem domluvili a trvalé bydliště si nechali v původním bytě. Pro poštu si jednou týdně jezdili do bývalého bytu. Nebo na poště si můžěš zařídit dosílku (myslím, že se to tak jmenuje) a oni ti to přepošlou jinam, ale za to se platí měsíční paušál.
        • renatazajtak to jedině si nechávat na poště nebo pokud jste malé město tak se domluvit s pošťačkou ať vám poštu dává na nové bydliště. My jsme to taky tak udělaly ,domluvily jsme se pošťačkou aby nám davála poštu na nové.
          • enmuhan2Pokud vám ho tam nebudou noví majitelé chtít nechat, tak si můžete nahlásti trvalý pobyt na obec (město) do doby než zkolaudujete.
            • maskackatrvalý pobyt na obci už podle našich úřednic není možný několik let. Zažádali jsme si o předčasné užívání stavby - byla to vlastně taková menší kolaudace, úřednice povolila, vydala číslo popisné, které nám po oficiální kolaudaci normálně zůstalo. I tohle užívání stavby se normálně zanese do katastru a s výpisem katastru můžeš jít na evidenci obyvatel s žádostí o změnu trvalého pobytu. S papírem z evidence obyvatel můžeš žádat o nové doklady.
              • petula_schnebo si zaplaťe na jeden měsíc p.o. box ...je to cca 100 - 200,-
                • ykram
                  AUTOR
                  @verano  Díky moc za tip - dosílka vypadá pro nás jako nejvhodnější řešení 🙂 Nemám v úmyslu 2x za informovat všechny instituce o změně bydliště :o) Vůbec jsem netušila, že ČP je už takto pokroková, tak snad to bude skutečně fungovat!
                  • ykram
                    AUTOR
                    @maskacka  Jsem netušila, že to jde i u obytných domů :o) Znám jen zkušební provoz u průmyslových staveb. A v čem byly požadavky SÚ mírnější než při klasické kolaudaci? Co vám všechno chybělo, že jste nemohli žádat o ofiko kolaudaci?
                    • maskacka@ykram  nedávno bylo v bedně, že dosílka je spíš o dobré paměti pošťaček než stoprocentní služba pošty, nespolehla bych se na ni... spíš fakt dát něco přímo vaší doručovatelce, která vás zná. My měli na výběr, jestli zkolaudujeme stavbu, a pak znova přístavek s terasou (přidělávali jsme až po nastěhování), nebo to předčasné užívání, a všechno zkolaudujeme najednou. Pro paní na stavebním jsme byli taky prvotina, smála se, že všichni bydlí do kolaudace načerno a nejdřív tvrdila, že nic takového neexistuje 🙂. Doložili jsme jí akorát všechny nutné revize, přišla se tu podívat na krb (80 cm nehořlavé předložky dle zákona), šířka schodnic na schodech, žumpa... Byla to otázka deseti minut. U samotné kolaudace pak už ani nechtěla jít dál.
                      Nechtěli jsme prodávat byt s tím, že budeme nové majitele nutit, aby nám poskytli status trvalého pobytu, sama bych hysterčila, kdyby to po mně někdo chtěl 🙂. Stejně vám bude i po změně adresy nějaká pošta chodit (člověk si na všechny ty pojišťovny a instituce, kde něco má, nevzpomene) - tu pošťačku bych si podplatila tak jako tak
                      • ykram
                        AUTOR
                        @maskacka  Díky za vyčerpávající informace! 🙂 Vy jste tedy v podstatě měli všechny zprávy a revize, takže "splněno", což u nás nebude.
                        Pokud dosílky nebudou fungovat přes počítač (u doporučená zásilky pro mě jim červeně naskočí, že to mají doslat jinam), tak bych se toho asi bála. Jenže s pošťačkami u nás je to ještě horší-za poslední půlrok nemáme stálou, pže museli vyhazovat a tak mají podstav a řeší to brigádníkami, kterým nemusí tolik platit... Navíc obec má 20tis. obyv. a domek je na druhém konci a spadá pod jinou pobočku naší pošty, takže to už bude jistější spoléhat na dosílku. Chjo...
                        • maskacka@ykram  nemáš vůbec zač. Třeba už si pošta vzala ponaučení z té kauzy o dosílkách, co proběhla médii, a bude to v pohodě. Zjistila bych si, jestli poště hrozí postih, pokud něco nedoručí. Přeju vám bezproblémový přechod z adresy na adresu 🙂. Já stihla loni v den přepisu na katastru ztrati starou občanku, bez ní mi nechtěli na evidenci obyvatel změnit trvalák, takže jsem žádala o občanku na STAROU adresu, po měsíci jsem ji u přepážky vyzvedla, rovnou vrátila, a žádala o občanku s novou adresou. A to jsem ještě nemohla najít oddací list (po stěhování bordel v krabicích), takže jsem žádala o duplikát v místě sňatku (70 km od bydliště). Veselé jsme to měli. Hlavně jsem byla čerstvě těhotná a mlátily se mnou hormony 😃
                          • ykram
                            AUTOR
                            @maskacka  No, postih určo nikde přesně stanovený nemají, ale kdyby mi v případě jejich vadného doručení (tj. nedoslání) vznikla škoda, nezbylo by mi nic jiného, než se domáhat náhrady vzniklé škody u soudu 😞 Ale to je na hoodně dlouho. Ale měnit 2x za rok u všech institucí trvalé bydliště taky není bez rizika správného doručení...
                            Ale jinak jsi mě pobavila 🙂 Jsme zažila krušné chvilky týden po sňatku, když jsem letěla na služebku, ale doklady a pas jsem měla pořád na své staré příjmení, jen letenku a ubytko mi paní u nás zařídila bohužel už na nové jméno a na letišti se s tím nemohli popasovat 😞 Vypadalo to, že jsem tu letenku někomu ukradla, dotyčnou zavřela na záchodě a letěla místo ní...