Obnovu Libušína lze podpořit příspěvkem

14. bře 2014

V úterý 4. března byla spuštěna veřejná sbírka na obnovu vyhořelého objektu Libušín na Pustevnách. Jejím zřizovatelem je správce objektů – Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

„Již od počátku deklarujeme snahu o co nejrozsáhlejší zachování původních prvků a postavení objektu Libušín na Pustevnách jako vědecké rekonstrukce 115 let starého originálu. Objekty ve správě muzea jsou pojištěny – vztahuje se na ně centrální pojistka Ministerstva kultury pro všechny jim zřizované instituce. Přesto jsme přistoupili i ke kroku zřízení speciálního účtu pro účely veřejné sbírky. Od dnešního dne je možno peníze v hotovosti na obnovu tohoto objektu dát i do pokladničky k tomu určené v objektu Sušáku muzea. Další pokladničky budou následovat – dle projeveného zájmu z jednotlivých obcí mikroregionu Rožnovsko a mikroregionu Frenštátsko. Z těchto prostředků budou hrazeny především předpokládané dodatečné náklady související s opravou objektu Libušína a jeho znovuuvedení do provozu", uvedl Jindřich Ondruš, ředitel muzea.

Číslo účtu u Komerční banky je: 107-6978880207/0100.

Rozsáhlý požár restaurace Libušín na Pustevnách vypukl krátce po půlnoci, v pondělí 3. března. Škody jim způsobené se odhadují přibližně na 80 miliónů korun.

„Od včerejšího dne proběhly a probíhají v objektu Libušína veškerá vyšetřování, která jsou nutná k zjištění příčin požáru. Následovat bude předání objektu správci, tj. muzeu. Prozatím nám bylo předáno pouze požářiště. Během dnešní dne probíhá statické posouzení a následné dny budou ve vyklizení a zabezpečení objektu. Na půdě muzea byl vytvořen koordinační tým, který se bude podílet na postupném znovuobnovení objektu do provozuschopného stavu. Muzeum deklaruje zároveň i koordinační funkci směrem k dalším subjektům – obcím, podnikům apod., které chtějí být nápomocni při obnově této jedinečné památky. Jsem přesvědčen, že obnovíme Libušín do jeho původního stavu. Pomoc při obnově této Národní kulturní památky již byla přislíbena i z úst zřizovatele muzea – Ministerstva kultury.  Stejný zájem vyjádřil Zlínský kraj prostřednictvím hejtmana Stanislava Mišáka. Stejně tak nás podporují místní samosprávy, spolky a velká spousta jednotlivců.", uvedl Ondruš.

„Tímto bychom chtěli zároveň poděkovat všem, kteří se na záchraně objektu podíleli, podílejí a vyjadřují nám i morální podporu. Nejsme schopni ani reagovat na všechny tyto reakce, všem aspoň touto formou děkujeme", doplnil ředitel muzea.