Balkon k domečku se zahrádkou. Ano či ne?

Profilova fotka
Ahoj, do našeho vysněného domečku jsme si naplánovali balkon a přišlo nám to samozřejmé. Ale teď si říkáme, jestli to není zbytečná investice navíc, když budeme mít zahrádku. Navíc bychom rádi časem vybudovali terasu a tak se mi zdá najednou balkon nepotřebný. Představa, že si budu chtít dát kafe na balkonu je sice krásná, ale to bych předtím musela běžet dolu do kuchyně, tam ho uvařit a zase vyběhnout nahoru. To si to kafčo dám už raději na terase. Co si o tom myslíte? Jak často balkon využíváte? Jaké má plusy a mínusy?
Odpovědět
1
2
souhlasim, balkon na dome mi nedava smysl - vzdyt si muzu vyjit n azahradu a sednout si tam my ho na dome mame, protoze jsme koupili starsi a uz tam balkon byl a chodi tam jen pes v lete si lehnout :)) jeste podle manzela ma balkon smysl na vetrani perin na zabradli :-D navic mam dojem, ze balkon je velmi kriticke misto, co se tyka izolace, zateceni atd.
Odpovědět
Profilova fotka
Říkám jednoznačně NE. Naši ho mají (takový ten nad schodištěm, co býval u normalizačních baráků) a nikdy nikdo tam nebyl, ani zábradlí se tam neudělalo. A i ten, kdo ho na vsi udělal, tam nechodil. Balkon jsme zamítli jako jednu z prvních věcí, jsou to zbytečné náklady a blbě řešitelný prostor. Někdo už jinde na Střeše zmínil bonmot, že balkony se dělí na ty, co zatékají a ty, co zatékat budou. To bych radši ty peníze investoval do krásné terasy nebo pergoly (s venkovním krbem), to je na zahradě k nezaplacení. Všimněte si, že u starých venkovských chalup nikdy žádné balkony nebyly ;-) Je to vyloženě městský prvek...
Odpovědět
Tak my si naopak nechali balkon do našeho typového projektu doprojektovat. Vyloženě jsem na něm trvala. :-N Miluju převislé muškáty a ty si na zahradě nikde moc nepověsím. Dále pak miluju vánoční svíčičky, které si na balkon nainstaluju a budu mít pěknou výzdobu. Takže kvůli těmto věcem jsme balkon udělali a i když vím, že kafe si na něm nikdy nedám, tak zato tam budu mít celoročně nějaké květinky a ozdůbky. Takže komu tyhle věci nešmakují, tak je balkon fakt nesmyslná věc. Ale já budu mít na balkoně muškáty za "100tis."! :-D A vizuálně se mi balkony taky líbí, prostě to k domu patří. Toť můj názor. ;-)
Odpovědět
pokud nemá balkon pro vás opravdu opodstatnění, tak bych se ho vyvarovala
Odpovědět
Podle mého je balkon v domečku zbytečný. Tchýně se mne sice zeptala, kde jako budu sušit prádlo a větrat peřiny, ale i kdybych balkon na baráčku měla, tak tam určitě ne :-D Je to taky zbytečně drahá investice.
Odpovědět
Profilova fotka
balkon nebrat, zbytecne utika teplo a to zatekani je taky problem, zrovna se jednoho balkonu zbavujeme 8-) terasa nebo pergola je tisickrat uzitecnejsi :-D alcar - kytky preci muzes mit previsle i z oken v patre ;-) to budou sakra drahe truhliky :-D
Odpovědět
balkon mi přijde zbytečný, kafe si rozhodně nebudu nosit do patra na balkon, když mám terasu do zahrady. Balkon je dobrý leda tak na vyhození peřin, ale na to mi to přijde zbytečný luxus a jinak nevyužité. U našich jsem měla pokoj se dveřmi na balkon a chodila jsem tam leda, když jsem se chtěla podívat, kdo jde na návštěvu. Jinak balkon kvůli kytkam mi taky přijde z mého pohledu nesmysl, abych to tam vytírala a starala se o to, jen kvůli kytkám :-). To radši dám kytky okolo baráků a nebo do oken v tom není podle mě rozdíl, jestli kytka visí z parapetu a nebo z balkonu.
Odpovědět
Profilova fotka
Mám osobní zkušenost s balkonem v domě, že je zcela k ničemu.Nebudu opakovat důvody, co už psali ostatní, ale zcela se s nima ztotožňuju. Jedoznačné NE balkonu v domě.
Odpovědět
Profilova fotka
u RD se zahrádkou bych dala přednost terase před balkonem ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji za názory, přesvědčilo mě to, že jsme se rozhodli správně. Já jsem vyrůstala v paneláku bez balkonu, takže mě netrápí, jestli budu moci větrat peřiny :-) Ušetřené penízky raději investujeme do terasy, kde bude určitě příjemnější posezení.
Odpovědět
Profilova fotka
Balkon nám slouží zároveň jako nadkrytí terasy. Na terase tak můžeme mít dřevěný nábytek aniž bych ho před deštěm uklízela. Dále bude sloužit jako píše Alcar + větrání peřin (balkonové dveře vedou přímo z ložnice + dět. pokoje).
Odpovědět
Balkon máme v bytě, služí jen jako skladiště nepořádku (starý papír, PET-lahve apod.) a pro sušení prádla. U baráku se zahradou jsme jej vynechali jako drahý luxus, namísto toho preferujeme větší plochu obytných místností...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
my to mame jako lubosk: v byte balkon slouzi jako komora :-D do baracku bych videla za smysluplne pokud by byl balkon minen o velikosti terasy,... ale nejaky ten metr hloubka,... je dle meho holy nesmysl... jeste bych to pochopila, pokud by balkon slouzil zaroven jako zakryti terasy v prizemi, nebo pokud by byl nahore dalsi byt ... pripadne pokud opravdu hodne casto davate ven periny(i kdyz si myslim, ze z okna nebo fr. oken se daji periny taky pekne vyvetrat)... asi si opravdu jen tezko dojdes dolu udelat kafco, pak zase nahoru na balkon,.. na 200% vylezes na terasu.... ;-)
Odpovědět
Ahoj, přispěju také trochou do mlýna :-D Balkón v klasickém 2 patrovém baráku mi přijde zbytečný. My balkón plánujeme, ale budeme mít částečně podsklepený bungalow se sklepem pod zmíněným balkónem. Pozemek je ve svahu, tak jsme to tak vyřešili. A kafčo si tam určitě dám, protože bude v obýváku s kuchyní :-D :-D
Odpovědět
vendy, tak to je spíš terasa než balkon, balkon je ve vyšších patrech než v přízemí ;-)
Odpovědět
Taky si myslím, že je balkon naprosto zbytečný, pokud je terasa. My ho tedy máme, ale obýváme pouze 1. patro. V přízemí bude dílna na podnikání, takže balkon vidím jako jediné možné řešení klidného posezení :-)
Odpovědět
Kacka: Tak budeme mít 2 terasy :-D , tu klasickou na grilováním ještě pod tím ;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 letech
Profilova fotka
Jee muzu obnovit debatu? My balkony máme, a ač je nevyužíváme, tak bořit je nebudem:-) proto hledam inspiraci, co s nimi, mate fotky s kytkami? Nam tedy kryjí vchod i terasu a mame tam v zime svetylka. Ukszte vase balkony @vendy01 @broskevnik @alcar
Odpovědět
Podle mě v baráku zbytečná věc, u našich máme a nikdy se nevyužíval...každý jde raději na zahrádku. Snad leda by poskytoval nějaký fakt krásný výhled.
Odpovědět
Ono podle mě hodně záleží na tom, jak je zahrada koncipovaná a jak je vůbec velká. Někdy ten balkon může vynahradit alespoň částečně prostor, který dole chybí...a taky záleží na tom, jestli je zahrada jenom užitková, nebo spíš relaxační. Pokud je relaxační, tak mi balkon přijde zbytečný...ale je to můj názor, 100 lidí, 100 názorů ;-) My s manželem, pokud někdy domek mít budeme, tak rozhodně bez balkonu - zbytečný peníze při výstavbě, při údržbě, atd.
Odpovědět
@maximka33 Tak v domečku bydlíme již 4 roky :-) Musím přiznat, že balkón poměrně využívám. Je to ale opravdu proto, že ho máme přímo z obýváku a to je méně obvyklé. Využívám nejvíce na posezení s knížkou, sušení prádla (balkón je zastřešený) a v neposlední řadě jsem také ujetá na převislé muškáty :-D (foto v albu), využíváme i při větších oslavách, návštěvách... Já bych náš balkón nedala :-D :-D
Odpovědět
@alcar No já bych řekla, že balkon v RD je hodně zbytečná věc. A stavět ho jen proto, abych ho používala jako věšák na kytky a na světýlka? Tak to jsou tedy po čertech drahé háky na truhlíky. Pokud mám u domu zahradu, tak si udělám terasu a jsem tam. Jinak se stejně časem z balkonu stává jenom odkladiště krámů. A pokud chci ty truhlíky, dala bych si klidně francouzská okna se zábradlím a tam můžou ty kytky být. Anebo na nich můžu větrat peřiny, to ano. Ale klasický balkon ne.
Odpovědět
Tiež sa prikláňam k názoru, že balkón je v RD zbytočná vec, ale to by sa dalo povedať o toľkých veciach, ktoré sú na dome zbytočné, že ak by mal byť dom iba praktický - tak by to bola škatuľa. Balkón, ak má opodstatnenie - napríklad tieni terasu, vytvára architektonický prvok - potom áno. Neslúži na pitie kávy a podobne - čo tu prezentovali - ide o iné veci. Je trochu škoda, že sa to takto bagatelizuje, či balkón áno alebo nie, lebo aj vaňa je zbytočná vec v dome - lebo sa v nej nekúpeme každý deň iba občas, ale máme ju, aj krásny nábytok, obrazy a podobne... je to nanič, ale slúži to na skrášlenie - tak ako všetky serepetičky, ktoré Vy ženy milujete. Takže ide skôr o to, ako balkón na dome vyzerá, či plní aj inú funkciu ako sušenie prádla, vetranie perín a podobne. Nám sa napríklad páčia francúzske okná a chceli sme ich aj pre deti do detských izieb. No a fr. okná bez balkóna to už by bol masaker - nakoľko iba okno so zábradlím sme nechceli - takže preto máme balkón - áno je nám zbytočný, no možno deťom nebude. A tiež nám tieni veľké presklenie v obývačko-kuchyni - takže balkón je u nás aj praktická záležitosť...
Odpovědět
@inkajanakova kazdy podle vkusu... :-) A nemyslim si, ze bychom byli s balkonem nejaka rarita, takze nac ten pohrdavy ton? :-N @ares11 presne tak, u nas plni estetickou funkci a take praktickou - mame ho na jih a pod nim velke okno z obyvaci casti a jak nam hezky stini. Ted v tech vedrech k nezaplaceni. :-) @maximka33 foto naseho balkonku ;-)
Odpovědět
Nedovedl bych si představit domek bez balkonu, proto máme projektované na domě hned dva, jeden z ložnice a druhý ze společenské místnosti v patře. Terasa bude také, ta bude přístupná z kuchyně a ještě z jedné místnosti (domek tvaru "L").
Odpovědět
Neznám ve svém okolí moc lidí bydlících v domě a využívajících balkon...max na vyvětrání peřin...rodiče jej z domu nechali odstanit...Ale pokud někomu vyhovuje - klidně balkony 2,3,4,....já bych pro něj využití a smysl nenašel...
Odpovědět
@alcar pekný balkónik :) Bez neho by ten dom nevyzeral tak dobre :)
Odpovědět
@alcar Jestli jsi z mého příspěvku vycítila pohrdání, tak se omlouvám, ale nebylo tam. Je to můj názor, který běžně říkám klientům. Není to opravdu pohrdání, je to prostě takhle. Myslím si, že balkon , když už, tak by měl být tak veliký, aby v podstatě mohl sloužit stejně jako terasa, k pohodlnému sezení, stolování. A není špatně, když je třeba u RD ve svahu, kde je s normální terasou problém, řekněme. U domku na rovině mi to prostě přijdou zbytečně vyhozené peníze a navíc je tu možnost problémů při stavbě (např. špatně provedené izolace, tepelné mosty a tak). Jinak balkon a co největší, by měl být u bytových domů, kam vlastně původně patřil právě jako náhrada nějaké té zahrádky, kde by si člověk mohl vypít kávu venku.
Odpovědět
Profilova fotka
máme teď va balkony a využití jen na větrání přeřin a klepání prachu.... Což je dobré ale na to by stačili i ty francouzská okna s tím zábradlím (viděla jsem to ale jestli se to dá otevřít nevím)
Odpovědět
U rodičů máme dokonce dva a oba dva se aktivně využívají, jeden je na jižní straně, tam se chodí hlavně na jaře a větrají se tam skoro každý den peřiny a na severozápadní straně je terasa na střeše a tam chodí s vínem na západně slunce, ze zahrady rozhodně tak krásný výhled na hory a panoramata není:)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?