Balkónová zahrádka, co na ní lze pěstovat?

Na jaře bysme už měli bydlet v bytě, který má 2 balóny - na jihozápad. Ráda bych na jednom z nich pěstovala nejen bylinky, což je asi běžné, ale třeba taky nějakou vhodnou odrůdu rajčátek nebo jsem narazila na hrnkové papriky. Lze ještě něco? Co si pěstujete na balkónech? Budu ráda i za tip na hezké kytky - muškáty a surfinie jsou všude... Díky ;-)
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@kamiska ahoj . taky mame dva balkony. na menším co je u kuchyně pěstuju ssurfínky a na druhém velkem - rajčátka, papriky, surfínky a letos chci ještě měsíční jahody pro kluky. Rajčatka používám z firmy Nohel garden-balkonové-odrůda Vilma a můžu doporučit - kdyžtak kukni ke mě do alba pěstování mam je tam vyfocené jak mi loni krásně rostly. a papriky pěstuju odrůdu Hamík - jsou to mini papriky pro balkony. jinak ještě bylinky chci letos zkusit :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, my máme terasu na jihozápad a pěstuji papriky, rajčátka, bylinky a měla jsem i dva roky surfinie, ale ty už letos dávat nebudu. Moc se jim nedařilo i přes hnojení a snahu. Jak nemáme terasu krytou, tak tam dost fouká a to je pro surfínky špatný. Navíc letní slejváky a je hned po nich :-( Takže letos jenom zeleninku :-) a navíc na terasu ještě na jaře šoupnu cykas a phoenix. Akorát se mi bohužel 2x po sobě stalo, že papriky chytili mšice a nezabíral ani žádný přípravek. Tak možná ani ty papriky letos dávat nebudu. Ale taky bych byla ráda za tip jaké kytičky by se hodili na JZ nezakrytou terasu.
Odpovědět
@zabka82 koukala jsem do alba - krasa, ty rajcatka vypadaji moc pekne, ja sice rajcata skoro vubec nejim od malicka, ale pritel si do sopaku nebo tak da. truhliky mas samozavlazovaci? mame na balkonech docela vysoky skla, tak snad to nebude vadit, ze to bude trochu zastineny. obchod uz zkoumam. co planujes za bylinky? a pestujes ze seminka?
Odpovědět
Profilova fotka
To je moc zajímavé téma. Taky máme dva balkony, akorat jeden je na sever a druhý na jih a jen malinko natočené na Z a V. Myslíte si, že bych taky mohla něco na balkonech pěstovat, i když to nejsou zrovna ideální světové strany? Na sever moc nesvítí slunce a na jih asi zas moc, co? :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@kamiska no loni se rajčátkům fakt dařilo. no my mame přes třičtvrtě balkonu zidku ale pak kousek jen zábradlí tak ja to dávám ty truhlíky k tomu - sluníčko na ně začíná svítit kolem jedné odpoledne až do večera. ale mame lodžii takže na ně neprší - mamka je jednou dala do truhlíku na zahradu a tam se jim moc nevedlo, paak je dala pod střechu a super. truhlíky mam samozavlažovací páč na víkendy jezdíme pryč, tak at mi neumřou. ale měla jsem je i v obyč. truhlíkách a taky se dařilo ale musí se častěji zalévat. jinak bylinky bych chtěla určitě bazalku, majoránku, rozmarýn a chci pažitku. už jsem to jednou na starém bytě zkoušela pěstovat, ale nedařilo se tak uvdím jak tady. a chci si zkusit koupit semínka v lidlu, viděla jsem tady u jedné paní z toho bylinky a měla krásné. bylo to takové kulaté plátíčko a v tom semínka. zkusím a uvidím. @pajdousek jé tož závidím terásku, taky bych brala. my mame jen velkou lodžii. no papriky pěstuji už as 4tým rokem ale mšice jsem zatím teda neměla, ale ja pěstuji truhlíkové papriky. jsou to takové zmenšené kapie :-D . loni jsem měla asi 6truhlíku surfinii a ty mi chytly plísen. nechápu. ale letos dám asi jen dva truhlíky kytiček a zbytek zeleninku a jahůdky - na ty se moc těším
Odpovědět
Profilova fotka
@lenka.han82 ja bych zkusila rajčátka. na starém bytě jsem je měla na balkoně na východní straně a sluníčko tam svítilo jen asi do 11h. a šlo to. sice uzrály později ale měla jsem jich dosti. ted v novém bytě mi na ně svíti sluníčko cca od 13h až do večera a taky jdou krásně.
Odpovědět
Profilova fotka
@zabka82 To je fakt, zjistím, co potřebuje hodně tepla a slunce, třeba něco, co se běžně pěstuje ve skleníku a snad něco vyroste :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lenka.han82 nám svítí na terasu sluníčko cca od 10 ráno do 17 hod. a praží tam fest, nemáme zakrytou terasu a rajčátkům to jedině svědčí, potřebují sluníčko aby dozrály, ale daří se mi tam jenom keříkovým, ne klasickým velkým.
Odpovědět
Profilova fotka
@pajdousek super, díky moc za tip. To si budu pamatovat a už se těším na domácí rajčátka :-)
Odpovědět
@lenka.han82 ja myslim, ze by ten jih klidne sel, dystak v tech velikych parnech treba trochu zastinit. a zalivat na vecer, aby nemeli rostlinky sok. uz se tesim az budete davat fotky zelenych balkonu :)
Odpovědět
@zabka82 presne ty bylinky z lidlu mam v planu :-D vcera jsem drzela v albertu nejaka jina seminka a pak sem se rozhodla, ze pockam na ty lidlacky - snad letos zase budou. jinak vysev tam meli tak brezen duben napsany v tom albertu.
Odpovědět
a jeste neco krom rajcat a paprik? treba okurek? asi moc ne, co, mam rada salatovky :-N
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@kamiska taky jsem včera kukala v Globusu na semínka a u těch bylinek ten březen. ja myslím že to bude v lidlu. počkáme a uvidíme. ještě jsem viděla od njaké firmy semínka bylinek přímo do truhlíku tak zkusím i na ty mrknout
Odpovědět
jahudky davate jaky? a jsou to jen jednohubky jako lesni nebo fakt hezci jahoda?
Odpovědět
Profilova fotka
@kamiska tak ja nic jinéo nezkoušela. okurky no nevím nevím ale zkus třeba ti zrovna půjdou :-) . ja chci letos zkusit ty měsíční jahody tak jsem zvědavá.
Odpovědět
Profilova fotka
holky okurky Vám podle mě nepůjdou, potřebují hoodně země, hodně vody, hodně prostoru.. ty myslím, že na terasu ani balkon nejsou.. ale zkusit můžete a pak poreferovat :-)
Odpovědět
@pajdousek no taky si myslim, mozna by sli nejaky ty maly - jakoze na zavareni, ale salatovku asi nevypestuj :). jeste me poradte jakou mate na zeleninuzeminu.
Odpovědět
Profilova fotka
@kamiska zeminu používám uplně obyčejnou. Kupuji v Penny marketu, tu co tam mají za pár korun a bohatě to stačí. Zkouším si pěstovat i žampiony (bohužel ne moc úspěšně, první vlna žampionů super, ale další už ne) a tu směr hlíny a všeho pak přimíchávám do země na papriky a rajčátka. Je to super hnojivo. Loni jsem to přimíchala jenom do některých květináčů a byl to mega rozdíl v úrodě. Jinak nehnojím. A ještě rada pro všechny, pokud nemáte dostatečně velké "květináče" a nechce se Vám za ně utrácet jako mě, tak si požádejte v Penny marketu či Albertu o ty černé kyblíky, v kterých prodávají řezané květiny. Oni je stejně vyhazují a na pěstování jsou úžasné. Pěstuji jenom v nich :-)
Odpovědět
@pajdousek s kyblikama dobrej napad, diky. do Penny teda nechodim ale do Alberta jo, tak se pozeptam. S tim hnojenim sem si prave rikala, ze se mi to moc nelibi, co pisou na netu. Clovek to pesnuje, aby to mel zdravy a jeste si tam bude sam hazet chemii. To budu muset jeste nejak domyslet.
Odpovědět
Profilova fotka
@kamiska jak říkám, já krok té směsi po žampionech nedávám nic a rostou mi krásně :-) Loni jsme měli půlku terasy zastavěnou rajčátky a papriky ( a to máme terasu 18m2) , protože jsem si doma zasázela z pytlíčku semátka a jaksi neodhadla kolik toho bude... no a pak to přece nevyhodím :-)) Takže jsme je ve finále ani nestíhali sníst :-(
Odpovědět
Profilova fotka
tak dneska jsem zasadila první zeleninku - papriky. už se těším jak pokvetou. a v únoru se vrhnu na rajčata ;-)
Odpovědět
@zabka82 @pajdousek @lenka.han82 tak co, holky, uz je cas neco zaset?? marne v Lidlu vyhlizim ty bylinkovy seminka :-|
Odpovědět
Profilova fotka
@kamiska ja už mám nasazené papriky a už vykoukly - dnesk ajsme je přesaszovala - mam je v albu a dneska jsem sadila už i rajčátka - no těšíííím se na jaro
Odpovědět
Profilova fotka
@kamiska Nejsem bohužel žádná zahrádkářka - zatím :-D ale tchýně, myslím, už něco nakupuje...:-)
Odpovědět
@zabka82 @lenka.han82 my o vikendu vyrazime do obchodu, tak nakoupim nejaky truhlik a taky bych uz mohla neco zaset:-)
Odpovědět
Profilova fotka
plánuji vyzkoušet samozavlažovací truhlíky na rajčata a papriky
Odpovědět
Profilova fotka
@kamiska já pořád čekám až vysvitne sluníčko a zmizí nám sníh z terasy, abych se tam mohla přesunout a zasázet semátka. Nechci si dělat bordel od hlíny doma :-)) Tak snad v sobotu, slibují slunečno :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@honzajs já měla jeden rok samozavlažovací truhlíky a spotřeba vody je u rajčat a paprik tak velká, že to stejně nepomůže :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@honzajs @pajdousek no ja měla vždy obyč truhlíky na rajčata i papriky, ale tím že na víkendy hodně jezdíme pryč tak jsem musela tady hnát kamarádku at mi to každý den zalije. loni jsem pořídila samozavlažovací a ja s je nemůžu vynachválit, jsem moc spokojena, už tu chodí kámoška zalívat jen když jsme dýl než tři dny pryč. @pajdousek jak velkou máte terásku? hihi ja přesazuju v kuchyni, ale snažím se bordýlek si neudělaat, ale když už dávám do truhlíku tak to taky šupu na balkon :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@zabka82 máme 18m2 takže celkem velkou terasu. Já si doma dělat bordel nechci, abych to nemusela uklízet :-D
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?