Šňůry na prádlo na balkoně zatepleného domu

Dobrý den všem. Potřebuji nutně radu. Dům, ve kterém je náš byt, byl postaven před 3 nebo 4 roky, tedy je zateplený. Potřebovala jsem někde sušit prádlo, tak jsem si koupila sušák a požádala kamaráda, aby mi ho přivrtal. Jedná se o 8 děr do stropu a 2 do zdi. Jel kolem někdo z baráku, neváhal zastavit, stáhnout okýnko a upozornit, že on by to nedělal, protože tím poruší izolaci domu. On ten kamarád je stavař, tak mu odvětil, že to na tepelný most nemá žádný vliv. Ale přece jen ho to rozhodilo a nezdálo se mi, že je si tím 2× jistý. Proto bych potřebovala, aby mi to potvrdil nebo vyvrátil ještě někdo další.. Přečetla jsem si smlouvu o koupi bytu (je v OV) a tam není nic o tom, že bychom nesměli do fasády vrtat, jen že se kvůli vlhkosti nesmí sušit prádlo v bytě. V domovním řádu je, že v bytech v OV si smí majitel dělat co se mu zlíbí, pokud je to v souladu se stavebně-technickými předpisy. Ale jak mám zjistit, jestli to v souladu je? Takže teď mám vyvrtané díry, ale bojím se tam ten sušák přidělat, aby mi někdo nedošel vynadat. Bydlíme na rohu 1. patra, tak jsme všem na očích a na ráně.
Odpovědět
Profilova fotka
@fillette Náš panelák prodělal kompletní zateplení fasády včetně vnitřku lodžií před 4 lety a při té příležitosti nám všem firma provádějící zateplení automaticky přivrtala na ty zateplené stěny i konstrukce na natažení šňůr na sušení prádla. V našem okolí mají sušáky na zateplených vnitřních zdech lodžií skoro všechny paneláky. Je tedy pravda, že na druhé straně té zateplené a vrtané zdi je zase lodžie souseda a nikoli obytná místnost.
Odpovědět
@fillette ahoj, je sice pravda, jak psala ykram, že na nově zateplovaných panelácích háčky na šňůry na prádlo jsou, ale ty se tam navrtávají PŘED zateplením polystyrenem (ty háčky jsou dost dlouhé a pak se tím polystyrenem "proseknou". Když něco navrtáváš až na zateplení jde o to,že tím následným vrtáním porušuješ plášť fasády a pak tam může různě zatékat apod. (podle mého ani nejde o nějaké tepelné mosty - spíš o to, že tím narušením vlastně bereš možnost práci např. reklamovat - to je to samé, jako když by sis u vodotěsných hodinek měnila sama baterku - pak už ti je nikdy do reklamace nevezmou :-)). A opravdu na tom něco bude, že se to na polystyrenové zateplení nesmí - co vím, tak u všech paneláků dodatečně zateplovaných platí přísný zákaz cokoliv tam navrtávat (u nás si naše družstvo hlídá i teploměry, natož sušáky nebo nedejbože satelity...) A musím přiznat, že se tak trochu divím, že tvůj známý coby stavař do toho tak suverenně šel...
Odpovědět
Vůbec tomuhle nerozumím,takže nemám tušení, ale my teď bydlíme v asi 7let starém domě a je tu právě ten přísný zákaz cokoliv na balkoně do stěny navrtávat a hlídají jak píše @mary.jane přesně i "pitomé" teploměry...
Odpovědět
Ahoj holky já to vyřešila sušákem na prádlo který se montuje na strop- ten není zateplen.Šňůry pěkně sjednou dolů, pak prádlo vytáhneš pod stop. http://obchod.lodzie-catr.cz/stropni-... koupila jsem ho v domácích potřebách
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravím, pracují v projekci a sušáky na prádlo navrhujeme i realizujeme klidně i na zeteplené stěny. Jen montáž má určitá pravidla podle typy sušáku a stěny, jinak v tom nevidím vůbec žádný problém. :-)
Odpovědět
@marketa019 no právě - pokud jste odborná, autorizovaná firma, tak o.k., ale vím, že právě ta družstva a SVJ brojí proti NEODBORNÝM zásahům do zatepleného pláště (a fakt mám, za to, že jde o to, že pokud si do té fasády začně šťourat kdejaký jouda, tak se pak vlastník může rozloučit s jakoukoliv šancí na reklamace a spol....)
Odpovědět
Profilova fotka
@mary.jane To je pravda, většinou se to provádí současně se zateplením, takže to montuje stejná firma, která provádí zateplení. Leda mě ještě napadá, potrvzení o doborné montáži, nebo domluva se sousedy bytového domu, že si to nehcají udělat všichni jednou firmou.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?