Přírodní vs. klasický bazén

Dobrý den, řešil jste někdo prosím výběr mezi koupacím jezírkem (spíše tedy bio bazénem) a klasickým bazénem? Zvažujeme to už měsíc a nikam jsme se nepohli. Ve zkratce se obávám, že bio bazén bude podstatně dražší záležitost, těžko se dá předem dohledat, jak moc. A také se bojím údržby, vzhledu vody (aby nebyla moc zakalená) a vlastně taky množství bakterií v chemií neudržované vodě. Nemá někdo svoji zkušenost a nepodělí se? Děkuji!
Odpovědět
Taky jsem se touto otázkou zabývala, nakoupila i literaturu k jezírkám, ale nakonec u mně převládla praktičnost. Jezírko je krásné, ale já se té údržby prostě bojím. Myslím si, že celá zahrada nám dá pěkně zabrat a mít jezírko, to už by bylo asi nad naše síly. Od bazénu tak nějak vím, co čekat, v rodině jich máme dost, tam tu péči vím, že zvládnu i sama. Jezírko v rodině také máme (spíš teda jezero :-D ) a ta práce kolem je nikdy nekončící, navíc je to ii velmi nákladné. No a konečné rozhodnutí u mně padlo, když se v tom jezírku se mnou koupala užovka :-p To pak bylo rozhodnuto během sekundy :-D :-D :-D Takže u nás bazén (dál od terasy), pokud na něho v budoucnu našetříme, a nekoupací jezírko nebo nějaký vodní prvek by se mi líbil u terasy. A k těm nákladům. Zkus si projít Ferdinandovy zahrady, tam ho v jednom díle (možná to byl poslední) dělali. Vyhrálo to i nějakou cenu a mám pocit, že někde na jejich FB jsem se dočetla i cenu za to konkrétní jezírko. Nechci kecat, ale tak 600 tis., což ale pořádný bazén se zastřešením a se vším všudy bude stát taky.
Odpovědět
@jenye Děkuju, a jakou máš zkušenost tedy s tou údržbou? Já jsem úplně nemyslela nějaký velký jezero, spíš bio bazén - malej bazén, kterej ale funguje bezchlórově, takže v někm můžou být i rostliny.
Odpovědět
@bayt No já osobně jsem se o jezírko nestarala. Tam bude záležet i dost na tom, který přesně typ vyberete. Mrkni na diké zahrady od Petra Halamy. Ten právě dělal to jezírko ve F. zahradách a řekla bych, že je to zrovna člověk, který se na jezírka specializuje. Tam by sis vybrala jeden z 5 typů (od těch úplně přírodních až po ty nabité technologiemi). Podle toho asi bude vypadat pak i ta údržba. Kdybych se rozhodla pro jezírko, tak bych určitě chtěla od někoho takového (kdo má velké zkušenosti s jejich realizací), aby vše fungovalo. I tak ti ale nikdo nezaručí, že ta voda nebude občas zelená apod. Prostě je to živý organismus ;-)
Odpovědět
@jenye Na ty jsem zrovna dnes koukala! 🙂 Jsou fakt dobří. Moje představa byl bazén s bio filtrací a UV lampou, akorát si říkám, že ty kamínky v bazénu se prostě zanesou, tj. min. jednou ročně to člověk prostě musí asi vytáhnout a oprat/vyměnit za jiné. Nevím zatím, co obnáší péče o ty kytky (chtěla bych lekníny).
Odpovědět
@bayt Možná by bylo nejlepší si domluvit schůzku s nějakým realizátorem, aby ti zodpověděl všechny otázky a buď tě to nadchne nebo třeba otevře oči a upustíš od toho. Ale říká se, že jezírko je to nejnáročnější na údržbu v zahradě (víc než trávník), takže je třeba s tím počítat ;-)
Odpovědět
@jenye No to mi radsi nepis, jinak jdu do bazenu hned 🙂
Odpovědět
@bayt Já tě nechci strašit. Mít jezírko v zahradě je prostě pecka :-) Tomu se žádný bazén nevyrovná! Ale zase je k tomu asi potřeba přistupovat realisticky a dobře to zvážit, abyste pak nebyli překvapení. Takže pokud po něm opravdu toužíte, tak se jeďte poradit za profíkem ;-)
Odpovědět
A jak velké chcete jazírko mít? Když je dostatečně velké a vysadí se tam správné kytky, tak tam starost skoro není (tedy záleží, jak moc uhlazenou záhradu chcete mít 😉 .)
Odpovědět
@svobodapetr Hodně malé 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@bayt Nikdy jsme nechtěli bazén, ale realizace jezírka nás velmi zaujala, nyní manžel dělá na nečisto svépomoci malé v přední části zahrady a pokud se osvědčí, pustí se do realizace velkého koupacího. Jak píše @jenye zajděte se nejlépe podívat k někomu kdo ho vlastní již delší dobu a ten vám poradí. Jezírko se dá také udělat svépomocí a vyjde levněji než bazén, co si budeme povídat, ta voda z něho je úplně jiná, jak by řekl Ferdinand, taková chutná. Na FB je také skupina zahradní jezírka. Hodně štěstí a hlavně dobré rozhodnutí...
Odpovědět
@mojebydleni Díky, nakonec půjdem do toho bezchlóru 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@bayt dobrá volba 🙂
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@bayt jestli jste s již rozhodli, tak tato úvaha pro tebe moc není, ale já jsem také toužila po jezírku. Pak jsme se zamysleli, že v jezírku se bude dát koupat tak 2-3 měsíce v roce, když máš ale nad bazénem střechu, tak se koupeš 6 měsíců a víc. Jedni známí mají v bazénu slanou vodou, druzí nějaké elektrody - nevím, princip neznám, ale ani jedni nemají chlór
Odpovědět
@esmeralda2 No, ale my jsme opravdu dost teplomilní, takže já bych se 6 měsíců v roce určitě nekoupala. Koupu se, když jsou venku třicítky a můžu se u vody povalovat v plavkách. Jakmile vylejzám z vody a dá se do mě husina, tak mě to na koupačku neláká, ale to má každej jinak. Například i Turecká dovolená v druhé půlce září - dopoledne už jsem do bazénu nevlezla. Ten "biobazén" nebo teda "koupací jezírko" se teda zakrýt nedá, to by rostliny nepřežily, ale dá se každopádně přihřívat tepelným čerpadlem nebo soláry. A do toho musíme jít, protože jinak bysme se v tom naše rodina nevykoupali ani v létě 😄 Bazén se "slanou vodou" funguje na principu chlóru, který se uvolňuje z té soli. Ionizátor je fajn, protože sníží množství chlóru, ale jen samotnej nestačí.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?