Zapuštění bazénu Azuro (402) DE LUXE

Dobrý den, rád bych na budoucí zahradě zapustil kruhový bazen Azuro 402, ale nikde se mi nedaří najít doporučení jak připravit výkop. Nemáte prosím někdo tento typ bazénu? Je nutné jámu betonovat (štěrk, sítě, beton)? Děkuji za praktické zkušenosti
Odpovědět
1
2
Já tedy nemám bazén Azuro, budeme mít zapuštěný plastový (Albixon), momentálně máme výkop + základ. desku a čekáme na bazén. Ale k dotazu, je to dost podobné. Načetla jsem spoustu diskuzí a rad. Jen hlína se nedoporučuje, bude se to hýbat a viděla jsem i fotky, jak se to někomu vyvalilo dovnitř bazénu a mohli ho vyhodit a začít znovu. Takže: vykopat, dát štěrk (my máme i drenáž), udusat, pak kari síť, základová deska. Pak přijde bazén, někdo dává okolo ještě nopovou folii. Kolem dokola přijde suchý beton.
Odpovědět
@angus88 Zdravím. My jsme u pantaty zakopavali azuro. Zeminu tu máme sterkopisek, takže jsme nedělali betonový základ, pouze jsme udělali pískové lóže se zvednutymi kraji a na to položili takový ten filc pod bazény. Tohle je bez problémů. Bazén jsme zapustili úplně, příště bych to dal výš, alespoň 50 cm nad terén. Už jenom při sekání trávy je teď problém, že všechno litá dovnitř. Pak jsme nedávali žádné zateplení podél po obvodu bazénu, je to znát, když se napustí studenou vodou, tak klidně i měsíc trvá než se prohřeje a stejně si tu teplotu nedokáže dlouho udržet. A doporučuji nevypoustet. Nám tam jednu sezonu spadla kočka, potrhala plachtu, takže vytekl a bazén se už nenapustil. Po zimě nám zemina vtlačila část stěny dovnitř.
Odpovědět
80% tepla z bazénu uniká povrchem (hladinou vody). Takže dávat polystren na bok jen kvůli izolaci tepla je celkem na prd. To chce zastřešení nebo tepelné čerpadlo.
Odpovědět
Děkuji za reakce. Někdo tedy dělá betonový základ, jiný ne :) Zapustit ho určitě chci tak, aby 20cm koukalo ven právě kvůli létání možného bordelu kolem bazénu.
Odpovědět
Já to beru tak, že když se za slunných dní přez ohřev žene voda (stočena hadice v tom černém pouzdře), tak okolní chladná zemina si to teplo hned bere, není tam žádná tepelná bariéra. To je jej moje úvaha. Co vím, tak přes hladinu uniká většina chemie, proto by se měl zakrývat, ale teplo si myslím uniká všemi směry
Odpovědět
80% tepla jde ven přes hladinu (hlavně v noci), zbytek přes stěny. Je to potvrzené odborníky, já si to nevymyslela. ;-) Já bych tedy bazén rozhodně obetonovala a udělala i základovou desku, tady se podle mého nevyplatí šetřit. Nechtěla bych být nervózní, že se něco podělá... Jinak bez zastřešení vám do bazénu rozhodně bordel létat bude tak jako tak. My jdeme do zastřešení právě z důvodů tepelné izolace (navíc díky skleníkového efektu tak nepotřebujeme ani vytápění bazénu), bezpečnosti dětí a zvířat a taky kvůli padání nečistot do bazénu.
Odpovědět
Hlavně po těchto zkušeností, bych tento bazén koupil jen kdybych ho stavěl klasicky na zemi. Do země bych koupil plastový. Ale chápu, že je to finančně někde úplně jinde. Určitě bych ale k tomu Azuro koupil nějaké krytí. My za cca 7 let, kupovali 4 plachty, dvakrát do toho skočil pes, párkrát kočka a jak se škrabou ven, tak tu plachtu zničí.
Odpovědět
@specnaz84 Jo, to souhlas. My jsme taky prošli všemi různými bazény. Začali jsme nadzemním s tím nafukovacím kruhem (lemem). to nešlo dohromady se psem, pořád jsme lepili. Tak jsme si koupili něco jako Mountfield s plechovými boky. To se blbě rozdělávalo, respektive, jak to jednou rozložíte, už to nedáte dohromady, navíc to působí hrozně papundeklově. Pak přišla éra bazénů s kontrukcí (Intex). Ty byly nejlepší. Začínali jsme na 3,66 průměru a skončili u 5,7 a 1,2 výšky, ale tam už by to chtělo zapustit (blbě se do toho lezlo, schůdky už byly vysoký). Takže jsme si řekli, když už, tak už. Mountfiled na nás nepůsobil úplně dobře, tak jsme šli jinam, ale to je fuk. Písková filtrace + další příslušenství bude pěkně schovaná v zemi, zastřešení pomůže proti bordelu a vodu ohřeje. Jsem na to zvědavá.
Odpovědět
Já bych taky udělal betonový základ. My ten bazén stavěli u pantaty a byla to taková hurá akce. Za mě, pokud Azuro do země : Minimálně 30 cm nad terén Betonový základ Obetonovani bych dělal, jen pokud se ten bazén bude na zimu vypouštět Pískovou filtraci s dostatečným hodinovým průtokem Zastřešení - jakékoliv (bezpečnost a ochrana plachty ohledně domácí zvířata, děti a bordelu ze stromů a sekání trávy)
Odpovědět
@specnaz84 Děkuji, půjdu do toho. Udělám klasickou základovku, 30cm nad terén dám
Odpovědět
Profilova fotka
@angus88 My máme Azuro 405 jen na hlíně, ale máme ho obbetonovaný, nad terénem 50 cm, zatím spokojenost, dno je krásně rovné, ale dost jsme si s tím vyhráli, s lopatičkama jako krtečci jsme to rovnali 3 dny. Máme jen krycí termo plachtu, na ohřev máme tepelné čerpadlo. Celé to mám v albu. Plast s betonovou deskou už byl nad naše finanční možnosti.
Odpovědět
Dávali jste někdo na dno a boky izolaci (polystyren)? Pokud ano jaký (hlavně na dno - tam přeci jen bude dost velký tlak na něj)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@angus88 My máme taky Azuro 405, zapouštěli jsme do země 50 cm a spokojenost největší. Nechtěli jsme celý zapuštěný právě kvůli padání různého nepořádku, potažmo dětí a psů do bazénu a vyplatilo se to ;-) A i teď, když máme nad zemí cca 70 cm bazénu a pesani řádí okolo, lítá binec na všechny strany (to máme 3kilové maltézáčky :-D ) A ten základ pod bazén...je to na tobě, spíš jakou máte zeminu. My měli do těch 50ti cm hloubky docela pěknou hlínu, potom už začala prostupovat jakási prapodivná směsice kamení a bordelu a hned pod tím jílovitá půda, do které by bazén přijít neměl, tak jsme pár dnů sbírali šutry, hlínu zhutnili stavební žehličkou, vysypali pískem a dno je příjemně "měkké" :-) No a k izolaci...neizolovali jsme, pouze obbetonovali cca 15cm širokým pásem suchého betonu, zahrnuli hlínou a při současném počasí "chvíli teplo, chvíli liják" má voda krásných 26 stupňů (montovali nám ho 8.6.) a solární plachtu jsme měli na hladině první tři dny, teď je bazén odkrytý a jiný ohřev vody nemáme ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@nitro my nedávali, ale pokud se rozhodneš pro polystyren na dno, měl by to být nějaký pevný, např extrudovaný a nejlépe s perodrážkou, protože právě tím tlakem vody se můžou jednotlivé díly i minimálně posunout a hrozí, že se do těch spár "vcucne" geotextilie i folie :-|
Odpovědět
Takhle to máme my.
Odpovědět

Odpovědět
Na tendle červený jsem koukal. Vykopat díru, štěrk, udusat, polystyren, plachtu a bazén. Okolo polystyren a beton
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Vykopat, zhutnit, na dno písek. Bazén se postaví na podložku. Kolem bazénu nopová fólie a obetonovat cca 10 cm suchým betonem. Máme bazén částečně ve svahu a funguje to bezvadně. Koupeme se druhé léto.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
Profilova fotka
Zdravím. Mám dotaz ohledně základu. Nám bylo doporučeno v Mountfieldu, až budeme mít betonovou desku, tak na ni mame ještě dát samonivelační stěrku. Tak se chci zeptat, zda jste jí dávali a případně jakou. Díky :-)
Odpovědět
Ne, jen jsme zhutnili zeminu a vysypali pískem do roviny. Pak se dávala a textilie a na ní rovnou bazénová folie. Toto dno je příjemnější na dotyk nohou. Je to prostě měkčí. Betonovou desku jsme měli pod bazénem kdysi na chalupě. To jsme se s tím moc nemazali. Udělali betonovou placku, na to dali starý koberec a fungovalo to také super. Hlavně musí být ta deska rovná, aby bazén stál rovně a voda nebyla ke straně. Drsný povrch bych neřešila - fakt stačil starý koberec a bylo po problému s povrchem.
Odpovědět
Profilova fotka
@fan_tomas My máme ten veliký 7,4x3,7 a beton jsme nedávali. Pod starým kulatým jsem beton měla, ale bylo to takové tvrdé. Ta zemina s pískem úplně stačí a cenová úspora značná!
Odpovědět
Profilova fotka
@fan_tomas nedávali, nebyl důvod...
Odpovědět
Jakou kari síť pořídit do základu pod bazén?
Odpovědět
Profilova fotka
@nitro nevím zda je to ještě aktuální, ale šestka stačí....
Odpovědět
@petrsv1000 není to aktuální - vždyt si nám komentoval fotku kde bazén už stojí s obezděním :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@nitro no jo už to vidím :-D sem přehlédl album a to sem k toběš koukal, než sem to napsal =-) tak ať máme hezkou sezonu :-)
Odpovědět
Tak po roce jsme konečně udělali výkop. Z důvodu kamenů v zemi jsem byl nucen udělat betonovou desku, kterou nyní vyliji nivelační hmotnou. Je vhodné dávat mezi desku a konstrukci bazénu třeba miralon nebo rovnou postavit konstrukci na beton? Má někdo zkušenost s bazéneme přímo na betonu? Děkuji
Odpovědět
@angus88 Na betone pohoda ;)
Odpovědět
@deto_oesya Děkuji. Dělali jste i obsyp suchým betonem s nopovou folií?
Odpovědět
@angus88 Hej hej, toto mi pride dost zmysluplne urobit.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?