Je potřeba stavební povolení pří vyměně umakartového jádra?

Je třeba stavební povolení (nebo ohlášení) pokud se mění umakartové jádro za zděné? Koukala jsem na google a odpověď jsem nenašla, resp. všude je napsáno něco jiného. Pokud se to musí řešit se st. úřadem, jak dlouho to trvá? Stačí jen dojít a je to, nebo tam je nějaký čas na vyřízení? Díky...
Odpovědět
Pokud nezasahujete do nosných zdí, tak nemusíte mít nic.
Odpovědět
Ano, ale pouze pokud neměníte dispozici. Pokud např. zvětšíte koupelnu na úkor chodby, pak by o tom měl stavební úřad vědět.
Odpovědět
Profilova fotka
Je to jak píše @1karel1 Pokud nezasahujete do nosných konstrukcí, tak nic nepotřebujete, ale není to tak jednoduché, jak se to napíše. Pokud vyměníte umakartové jádro za sádrokartonovou konstrukci, je to co do zatížení konstrukcí srovnatelné. Pokud ale chcete vyzdívat z YTONGU, chce to už posouzení statika, jestli to není zásah do nosné konstrukce - jejím přitížením. Většina panelových systémů nemá problém, ale v našem městě je jeden systém, pro který se YTONG bez dalších statických opatření nedá použít - je těžký. Další zásah do nosné konstrukce může být výřez nového dveřního otvoru do panelu, pokud je ten panej zrovna nosný. A další způsob, jak se zcela nevědomky zasáhne do nosné konstrukce je vyřezávání drážek pro různé instalace. Rozvody je třeba vést ve zvýšené podlaze nebo v podhledu a nebo ve svislých drážkách ve stěnových panelech. V žádném případě nelze do nosného stěnového panelu vyřezávat podélnou drážku. Co se týká dispozice - dříve se tyto změny povolovaly. Dnes už by to tak nemělo být na žádném stavebním úřadě, protože názor ministerstva je takový, že změnou dispozice nedojde ke změně užívání, protože je to byt a dále to bude byt - tudíž žádná změna a žádné povolování. Náš stavební úřad na takovýto dotaz pošle stavebníka za statikem pro jednoduchý posudek, zda dojde k zásahu do nosné konstrukce a na základě něho pak řekne, že stavba povolení nevyžaduje a nebo vyžaduje stavební povolení. Nejlépe je se zeptat na svém SÚ.
Odpovědět
Nezasahovat do nosných konstrukcí je přesně ten pojem, kterému nerozumím ;). Díky moc za objasnění.
Odpovědět
Pokud vím, na rekonstrukci bytového jádra se požaduje stavební povolení - alespon tam, kde jsme je dělali, a rozsev byl po celé Moravě. Vždycky k tomu musel být statický posudek, o když jsme dělali ze sádrokartonu. A vždycky k tomu musel být souhlas vlastníků dalších bytů. Je to poměrně úřednicky dost otravná záležitost, a na to, oč se jedná, o hodně složitá. V RD bych se s tím tak nikdy necrcala.
Odpovědět
Podle SZ nepotřebujete ani ohlášení ani povolení, pokud se stavebními úpravami nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se vzhled stavby ani způsob užívání stavby, nevyžadují posouzení vlivů na životní prostředí a jejich provedení nemůže negativně ovlivnit požární bezpečnost stavby a nejde o stavební úpravy stavby, která je kulturní památkou.
Odpovědět
Karle, děkuji, k tomu jsem se dopracovala přes google. Jenže bohužel z toho nechápu, co znamená ta část zasažení do nosných konstrukcí, to je pro mě jako pro laika velmi abstraktní pojem.
Odpovědět
@xarah Já jen, aby tě někteří nemystifikovali, že povolení je třeba.Tak to vysvětlovala @ jitulkaka.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících
Bavím se tu informacemi, že je SDK lehčí než YTONG.Je zde tak malé váhové rozdíly zatížení, že to nemám vliv. Jestli nějaké družstvo chce posouzeni statika na vystavení příčky z YTONGU síly 7,5-10cm, tak tam sedí člověk, co se snaží být hooodne důležitý a v baráku akorad škodí. Váš byt, resp. Je prostor vás (SVJ) a dělat si tam stavební úpravy můžete dělat jaký chcete. Jediný co je třeba max. A to pouze ze slušnosti to Výboru nahlásit.Kdyby byl zásah do nosné konstrukce, pak už musíte mít stavební povoleni o změnách a úpravách, posouzení statika s určitým opatřením a postupů prováděných prací.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?