Nátěr skříně z masívu na bílo

Profilova fotka
Je tady mnoho šikulek, které se zabývají renovací starého nábytku, tak snad mi někdo poradí. Mám velkou skříň, která má dvířka ze smrkového masívu - natřeno bezbarvým lakem. Chtěla bych skříň natřít bílou barvou. Poradíte mi, jak mám dvířka před nátěrem upravit a jakou barvu zvolit? Musím brousit nebo stačí odmastit? Skříň má být do dětského pokoje, takže nátěr by měl být nějaký netoxický. Předem děkuji za rady.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@kirik Lak obrousit, plochu odmastit, případné nedostatky zatmelit, opět přebrousit, natřít základovkou a pak vodouředitelnou barvou (mat), dle výběru, klidně Balakryl, ten je vhodný i pro použití na nábytek a hračky pro děti. Když se použije základovka, nemusí se pak již použít lak. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@obla Díky, to jsem potřebovala vědět. A odmastit čím?
Odpovědět
Profilova fotka
@kirik Já odmašťuji normálně jarovou vodou :)
Odpovědět
Profilova fotka
@obla No já bych to tak taky udělala, ale raději jsem se zeptala. Díky.
Odpovědět
Profilova fotka
@kirik Hodně štěstí, těším se na výsledek x-)
Odpovědět
@obla co pouzivas ako zakladovku?resp. nerozumumiem co myslis pod pojmom zakladovka
Odpovědět
...no ja by som použil odstraňovač starých náterov v paste.Potom odmastiť ak bude potrebné možno nejakým acetonom.Pokiaľ však použiješ túto pastu zíde to až do dreva.potom to treba len jemne prebrúsiť.Na to použiť balakryl nariedený 1 :1 s vodou ako základný náter a potom ešte dve vrstvy neriedené.Pokiaľ pouiješ nejakú základnú farbu na drevo môže časom zhodiť vrchný balakryl, nakolko základovky sú buď to syntetyka alebo nitro alebo benzínové.A to by som na detský nábytok nedával. ;-) Jarová voda sa napije do dreva a môže spôsobiť to že náter bude fľakatý.
Odpovědět
Profilova fotka
@dodog No, já renovuji poměrně často .. a zatím jsem tedy se žádným odstraňovačem nátěru nebyla spokojená. Na pouhý lak eventuélně stačí, ale myslím, že netřeba, pokud je vrstva slabá a plocha hladká ;-) A základní vrstva 1:1 často stéká .. :( Přesto, že je povrch odmaštěný, i obroušený. A k jarové vodě .. prozatím jsem fleky nikdy neměla, je třeba dřevo ještě několikrát opláchnout čistou vodou a nechat řádně proschnout ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@dodog @obla Ta naše skříň už svou historii má...koupila jsem ji v bazaru a tehdy byla natřená na bílo, ale poškrábaná. Bílou barvu jsem odstranila odstraňovačem starých nátěrů, ale byla to strašná fuška a stejně jsem to musela celé zbrousit, protože bílá ze škvír nešla zaboha. Dvířka skříně totiž nejsou hladká, ale složená jakoby z palubek na perodrážku. Právě z těch drážek se mi určitě nepodaří starý lak dostat...ani odstraňovačem nátěrů, ani bruskou...bude na tom barva držet?
Odpovědět
@obla ano pokiaľ je však drevo staré a dostane vodu tak mu môžeš poškodiť...samozrejme záleží na tom aká je skriňa stará.Pokial je náter moc starý tak odstraňovač...pokiaľ je však náter len niekolko ročný tak odstraňovač nezaberie len brúsenie. ;-) ináč klobúk dolu, lebo to je náročná práca.
Odpovědět
Profilova fotka
@kirik Louhem to dáš dolů určitě i z těch drážek .. ;-)
Odpovědět
@kirik ano balakryl bude na tom držať.ak môžem poradiť...rozbiť sklenú fľašu a tým sklom krásne z drážok vyškrabeš farbu. ale balakryl prekryje všetko.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@dodog Jasně , vše se musí dělat opatrně, s citem a pečlivostí. Chce to zkušenost. Já renovuji zásadně starý nábytek :) Viz. album. No, mně tedy odstraňovač nikdy nepomohl a právě na staré emailové barvy už vůbec. Naruší to strukturu, ale většinou zanechává ošklivé mapy a výsledek tedy není valný, stejně jsem musela brousit a to dost sílné vrstvy, navíc starý tmel se stejně vybrousit musí. Takže já většinou používám vibrační brusku, klasická dláta, střep (na řezby) a pak ještě louh .. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlasím s tím, že skleněný střep je na tyhle věci skvělý .. jde to s ním lépe, než s dlátem ;-)
Odpovědět
@obla Chcem sa opýtať na postup práce s lúhom. Ďakujem.
Odpovědět
@obla nenapadá ma meno tej pasty ale funguje dokonale...ja som s tým robil také levie hlavy na stoličkách a tak. tie ostatné odstraňovače sú nanič
Odpovědět
Profilova fotka
@obla @dodog Díky oběma za rady. Pak se pochlubím...jestli bude teda čím :-|
Odpovědět
Profilova fotka
@dodog Tak až Tě "nepadne", určitě dej vědět .. :-)
Odpovědět
Pokud lak drží ,není třeba jej odstranit.Stačí obrousit brusným papírem č. 80 a použít základní nátěr na dřevo,nebo univerzál S 2074,nebo S2000 v bílém provedení.Poté vytmelit špachtlí a následně přebrousit a též ozákladovat.Pokud chcete dosáhnout kvalitního výsledku,nedoporučuji používat vodouředitelné nátěry typu BALAKRYL apod.,jsou méně odolné na namáhané části jako dvířka apod.Je lepší použít syntetické,alkydouretanové barvy.Ještě odolnější jsou polyuretanové barvy,ale jsou drahé (kolem 300-400 za l).Na nábytek jsou nejlepší polomatné barvy a nanášení je nejlepší polypropylenovým válečkem(není drahý asi 30 kč) a menším štětcem.
Odpovědět
Ještě jednu věc.S tím louhem bych byl ale hodně opatrný na oči,je to hodně nebezpečné.
Odpovědět
my používáme na všechno barvy Osmo, jsou na bázi přírodních olejů a vosků. vodou ředitelné barvy nemám ráda a syntetiku ještě míň. ;-)
Odpovědět
Osmo neznám ale díky za tip,porozhlédnu se :-) A ni já syntetiku nemusím dýchat každý den i když s tím musím bohužel dělat,ale v natěračině bohužel často platí,že ty nejvíc smradlavý barvy jsou nejlepší. :-D .Ty přírodní oleje a vosky jsou určitě dobré.Stejně nejlepší barvy na dřevo byly fermežové.S těmi by dnes nikdo ale nedělal,protože třeba okna schly 3-4 dny
Odpovědět
ovšem osmo je opravdu dost drahé.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 11 měsících
Profilova fotka
@obla Byla bych moc vděčná za radu, jak pracovat s louhem... Jaký poměr hydroxid/voda, čím nanášet (jeden štětec se mi úplně rozpustil ;-( ), jak dlouho nechat působit, pak to umýt vodou? Zůstali mi bílé mapy... Jsem úplně bezradná... Vybrala jsem si tebe, protože máš krásné výsledky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@valle Otázkou je, co louhuješ ..? =-)
Odpovědět
Profilova fotka
@obla no abych pravdu řekla, tak momentálně je to dýhovaný kus nábytku, což se možná ani nesmí... :-D, do budoucna mám v plánu zrenovovat starou bednu z měkkého dřeva...
Odpovědět
Profilova fotka
treba na nater uz nejake skusenosti, alebo to zvladne aj uplny zaciatocnik - rozumej ja, co som nikdy nic nemalovala? navyse chcela by som premalovat calunene stolicky a neviem, ako zacat... mam to nechat na odbornika?
Odpovědět
Profilova fotka
@obla Jak ty to tedy vlastně děláš s tím louhováním..? Nemůžu se dočkat nějaké té rady x-) ... očekávám :-) ... stále čekám :-| ... čekám 8-( ...
Odpovědět
Profilova fotka
@valle No, já nevím co konkrétně poradit .. popisovala jsem to někde v předešlých příspěvcích .. záleží, zda je u konkrétního nábytku potřeba louhu, nebo stačí obrousit. To záleží na kvalitě dřeva, také na druhu a počtu nátěru. Já jsem kamarádka spíše s broušením. Postupuji většinou tak, že nejdříve nábytek zbavím vrstev nátěrů broušením. Používám lepší vibrační brusku. V případě, kdy někde (většinou na sukách) ulpí ještě nějaké zbytky barvy, olouhuji. Doladím detaily, jako spáry a podobně minibruskou, ev. skleněným střepem, dlátem. Nábytek důkladně opláchnu a nechám vyschnout. Poté ošetřím červostopem, ev. "zatuchlého" pachu se lze zbavit i obyčejnou octovou vodou. Dálší úprava je pak dle libosti, buď barva, mořidlo, nebo vosk. Louhuji v plechové vaně, louh ředím horkou vodou, většinou v poměru 2:1, ale spíše od oka .. podle potřeby. Nutnost ochraných pomůcek !!! Dobré je nábytek louhem omývat třeba košťátkem .. aby se narušila struktura barvy .. to většinou, když je na tom několik vrstev emailu a broušení předem neproběhlo :) Nevím, jestli Ti to tak stačí .. asi se zeptej konkrétněji :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@valle Ještě je třeba předem myslet, kam s louhem !!!
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?