Čím obložit venkovních betonových schodů?

Můžete někdo poradit čím obložit venkovní betonové schody? Máme dvě varianty: 1) Bílá betonová dlažba 30-40 mm 2) Bílá keramická 10 mm s protiskluzem (např. R11) U betonové dlažby je problém s pohledovou hranou, protože výrobci většinou nedodávají dlažbu s pohledovou hranou v barvě dlažby. U keramické bych to řešil nerezovou lištou. Ještě mám jeden dotaz ohledně hydroizolace. Musí být schodiště před lepením dlažby odizolované hydroizolací? Hledal jsem, ale nikde jsem to nevyčetl a každý koho se zeptám, tak má jiný názor. Máte někdo zkušenosti co je lepší na práci, funkčnost a na finance?
Odpovědět
Promiň, mimo téma, ale jaký hluboký máš základ pod ty schody? Nebo jak si to dělal? Díky moc.
Odpovědět
Ty jo, tak to fakt nevím. Připravoval to zedník co nám stavěl dům.
Odpovědět
Mám uvnitř dlažbu plus klasické nerez lišty..
Odpovědět
Profilova fotka
máme zkušenost s protiskluzovou keramickou dlažbou venku u paneláku, k domu bych si to nikdy nedala. Kromě toho, že ptortiskluzovost je iluze a na protiskluzové dlažbě to bylo stejné jako na klouzačce, tak se dlažba po několika málo (myslím po 5) letech začala lámat a postupovalo to tak, že do 10 let ji bylo potřeba vysekat a vyměnit
Odpovědět
@esmeralda2 Nesmíš porovnávat jablka s hruškami. Existuje desítky druhů dlažeb různých stupňů protiskluzu a také hromada postupů, jak to udělat dobře, nebo naopak, to zmrvit.
Odpovědět
@esmeralda2 Prave ta 10 mm dlazby se lamat nemela a mela by vydrzet vic - snad :-)
Odpovědět
udělej nad to schodiště stříšku, aby na to nepršelo a oblož čím chceš, když to nebude mokré, nebude to klouzat. V případě venkovní keramické dlažby je potřeba nezanedbat penetraci a použít kvalitní lepidlo s klasifikací C2T, lépe C2TS. Nevím jaký beton máš vybraný, nicméně někteří výrobci dělají i přímo schodnicové kusy s hranami. Je to sice dost drahé, ale keramika na venek taky není zadarmo.
Odpovědět
Omlouvám se, že neodpovím přímo na dotaz, ale u dědy byly schody a zápraží kdysi opravené nějakým epoxidem smíchaným s pískem.Vypadalo to dobře, schody to zpevnilo a i mravenci měli útrum. Nášlapný povrch byl jak struhadlo. Bylo to asi něco takového: http://www.podlahypospisil.cz/cz/prum...
Odpovědět
@obludak dík, takže jenom napenetrovat a nalepit dlažbu? Hydroizolaci neřešit? Máme vybranou venkovní keramiku 300x600 mm s drsným povrchem. Finančně na m2 je to zhruba stejné jako betonová a měla by jít řezat řezačkou (to musím ještě zkusit na vzorků jak to půjde). Hrana je v barvě, tak možná ani nebudu dávat ty nerezové lišty, protože nerez může být narušen po kontaktu se soli v zimě.
Odpovědět
@radim80 hydroizolaci bych asi řešil, je to stejné jako u balkónu. Předpokládám že spodek odizolovaný není, nevypadá to jako samonosná konstrukce na drenáži. Naši balkonáři dali stěrku na srovnání, penetrace, hydroizolace, C2T lepidlo, dlažba. Při lepení dlažby je potřeba dobře udělat nanesení lepidla a usazení, aby nebyly pod dlažbou dutiny. Hlavně je potřeba neodrbat spárování, venkovní glazovaná dlažba samotná by měla být víceméně nepropustná, takže je potřeba pečlivě vyspárovat a mělo by to být cajk. Naopak beton nasákavý bude, takže tam si nejsem nutností hydroizolace jistý, spíš bych řešil kvalitní lepidlo a minimalizaci bublin/dutin v lepidle, aby se neměly kde tvořit krystaly ledu. Beton se pochopitelně nespáruje. A opravdu nejlepší hydroizolace je střecha.....
Odpovědět
@obludak dík za odpověď, to přesně jsem potřeboval vědět - skladbu pod keramiku nebo beton. Máme bungalov s přesahem střechy, takže nám prší a chumelí nejvíc tak na poslední dva schody. Stříška by byla dobrá, ale asi by to nevypadalo moc dobře, kdyby to tam bylo dodělané :-|
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
@radim80 Dobrý den. Řeším stejný problém. Můžete mi prosím napsat, jestli jste na schody položil keramickou dlažbu (případně jakou) a jak jste s ní spokojen? Hlavně mne zajímá, jestli se dlaždice neodlupují. Děkuji.
Odpovědět
Článek se načítá
Dobrý den, nášlapy jsem udělal z betonové dlažby. Nalepil normálně na lepidlo, pod tím je penetrace a nátěr hydroizolace. Na ty pohledové strany jsem nalepil soklový PS a natáhnul marmolit, aby to bylo stejné se soklem. Zatím se nic neodlepuje.
Odpovědět
@radim80 Dobry den, resim stejny problem, prosim nemohl byste dat fotecku? Popr poslat SZ?? Dekuju
Odpovědět
Profilova fotka
@iveta_a Dobrý den, máme betonové schody a betonovou dlažbu i z pohledové strany
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
@jandour Mohla bych poprosit o fotku (klidně do SZ), jak obložené schody vypadají? Od jakého výrobce máte dlažbu? Děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
@renatka_k dlažbu máme z Hornbachu, fotku zašlu
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?