Dělali jste někdo zámkovku svépomocí? Dá se to?

Potrebujeme udelat zamkovku na vjezd a vstup do baraku. Obdrzeli jsme nabidky od firem, ale zadna neni pod 2000 Kc/m2, a to nektere jeste bez materialu, co se nam zda opravdu prehnane. Proto se chci zeptat, zda jste nekdo delal zamkovku sam, jake to je a kolik casu to zabere. Myslim i vc. obrubniku a pod. Jedna se nam o terasu, ta by byla uplne rovne a pak o parkovaci stani a 3 schody k baraku. Dekuji
Odpovědět
zaléží na tom, jak je manžel šikovný, můj objednal štěrk, rozvotil, teď za víkend položil celou paletu obrubníčků do betonu, vyspádoval a bude pokládat zámkovku, nic na tom není si myslim, zvlášť pokud člověk sám postavil celý dům jako manžel.
Odpovědět
Asi tak pred 6-7 rokmi ma vysla zamkova svojpomocne (cize som platila len material) 1000,- sk za 1m2. Piesok a strk som uz mala, kupovala som kari rohoze, obrubniky, dlazbu a aj suchy beton (ale ten sa nemusi davat, zalezi od povahy terenu). Jediny problem bol ked nevychadzala cela "kocka" a trebalo ju upravit "skresat", kedze sa stalo ze som nekupila dost polovicnych.). A dalsia vec je, ze som nehladala akcie, ale prisla som do miestnych stavebnin, zaplatila, doviezli mi to k brane, vylozila svojpomocne, ich auto odfrcalo a slo sa na to. Preslo par rokov, dlazba sluzi ale pravdupovediac, obrubniky sa od dlazby oddeluju takze je tam medzera cca 0,5-2cm.
Odpovědět
Taťka si pokládal a dělal zámkovku sám (dokonce i barevné kostky z betonu dělal). Švagr si teď doma taky sám pokládá, můj manžel to má taky v plánu. Rozhodně to nebudeme dávat firmě. Je to jako skoro se vším, pokud je manžel šikovný, zvládne to sám.
Odpovědět
@katty.w Manzel sikovny je, ale nikdy to nedelal, tak se trochu bojime...Uprimne jsem si myslela, ze firmy budou mit vetsi zajem, je to skoro 60 m2, ale ze by uplne projevili zajem, tak to ne. Nebo pak se ozve "pani" firma a za marzi a praci chteji tolik, ze za to mame obetonovany a oblozeny cely pozemek :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Je pravda, ze samotná pokládka, na tom nic není, ale ty prace okolo. Podklad chce pořádně zhutnit a to jde bez "žáby" dost těžko. Ale na druhou stranu chápu - je to dost peněz.
Odpovědět
@godi1 Tak ta zaba by sla i pujcit. Nejhorsi je na tom, ze pak jsou i firmy, ktere by pokladali, ale nechce se jim prave delat "to okolo" jako je zhutneni, obrubniky, namereni a pod...Polozit bychom to uz nakonec zvladli i my:), na tom uz nic neni...
Odpovědět
U nas si to chlapi delaj bezne sami, sice to trva dele nez firme (delaji to po praci), ale co si udelate mate,a nemusite nikde reklamovat atd :-D
Odpovědět
@linee Pokud se bojíte,poptejte se v okolí,určitě najdete někoho kdo si taky pokládal sám a poradí vám co a jak :-) popř. dohlídne, jestli vše děláte správně. Můj manžel vždycky říka, že kdo se bojí, nesmí do lesa ale v tomto případě je výstižnější: "Kdo se bojí - zaplatí firmě :-)".
Odpovědět
Profilova fotka
@linee Dělali jsme sami a bylo to v pohodě. Chce to pořádně připravit podklad, vrstvy dle manuálů. A používat vibrační desku na podklad i pak na zhutnění dlažby. Pěkně vyprovázkovat ty obrubníčky, dát do suchého betonu. Je to jen o cviku. Dělali jsme 8 m2 terasu, rovné, jen spád 2 % od domu. A pak vjezd do garáže a "koleje" k parkovacímu stání. Obrubníky pak ještě na okapové chodníčky kolem domu. Já dělám hrubé práce, dlažbu pokládala žena :-)
Odpovědět
@hugo58 Jak dlouho vam napriklad trvala ta terasa? Postup mame nastudovany, ale praxe je praxe. @katty.w To nas take napadlo, ale clovek kdyz to nikdy nedelal uplne nevi, co to obnasi. Moc dekuji
Odpovědět
Profilova fotka
@linee Jeden den někdy o víkendu základy, pak jsme nanosili vrstvy (bylo to blbě přístupné) a zhutnili. Pokládka asi dva večery, tak po dvou, třech hodinkách. Těžko říct, my to děláme vždycky po chvilkách. Kdyby se to dělalo v kuse, asi by se za víkend, víkend a půl dalo, žádná věda to není... Mně tedy na tom vždycky přijde nejhorší správné vyměření :) Ještě jsme vlastně dělali podlahu v pergole a ta má skoro 25 m2. Okolo jsou obrubníky, vevnitř betonová dlažba. S tou byla ta pokládka horší, protože se nehutní a nemá distanční pupíky (resp. ta naše neměla). Ale zámkovka jako taková fakt dobrý.
Odpovědět
@linee My jsme taky zvažovali, že si zámkovku uděláme sami, ale nakonec jsme rádi, že to udělali odborníci. Postup jsme znali, když jsem však koukal jak to dělají, zjistil jsem, že to taková legrace není a člověk musí mít zkušenosti. Dodneška je to super udělaný, kdybychom si to pokládali sami vypadalo by to asi mnohem hůř. Pokud vám nevadí nějaké drobné nerovnosti a nepřesnosti, určitě to zvládnete sami obstojně také. Firma samozřejmě umí i všelijaké dořezávání u nepravidelných tvarů a pod. což je dost pracné. Nechtějí moc dělat ty přípravné práce jako podklad, obrubníky, vybetonování, atd. nejradši by jenom přijeli a položili dlažbu, což už je jen ta třešnička na dortu. Jinak 2000,- za m2 je fakt hodně, koukám, že krize je už dávno za námi nebo máte fakt komplikované požadavky.
Odpovědět
Článek se načítá
@jizvo Tak i moje zkusenost je, ze kdyz jsme chteli jenom pripravne prace - namerit a zhutnit, tak se moc netvarili. Ne, ne, komplikovane to nemame, u vstupu jeden zvyseny schod, pak podel zdi a parkovaci stani. Na chodniku dva obycejne schody kvuli terenu. Zaden atyp, zadne silene skladani dlazby do vzoru...
Odpovědět
Profilova fotka
@jizvo @linee Jestli nechtěj dělat ty přípravy, tak jsou to lenoši líní a hnal bych je potěhem. Ten podklad je klíčový, vršek už pak zvládne každý. Vždyť se to jen stáhne latí, položí vedle sebe a dohutní deskou. Pro ilustraci přikládám naši terasu. Máme ji dva roky, nepropadá se to, nevlní. To chodníček před barákem a parkovací stání, co nám dělali profíci, jsou v tohle směru horší... Obrubník jsem si navíc vyrobil z uřezaných tvárnic ZB, co zbyly z plotu. Nad tím by se pánové od řemesla kroutili, co je to práce. Přitom super úspora materiálu a dokonale funkční.
Odpovědět
@hugo58 Presne takovou dlazbu chceme i zpusob polozeni, nepripada mi na tom nic atypicke nebo potreba priplatku...Mas pod tym take geotextilii nebo ne? Vim, ze nekdo dava kvuli zpevneni podkladu...
Odpovědět
Profilova fotka
@linee Geotextilie tam není. Na původním terénu je hrubý recyklát, pak štěrk 8/16, štěrkopísek 2/5 a dlažba. Někde mám i ty vrstvy, jen teď nestíhám hledat. Atypické na této pokládce není absolutně nic. Je to klasika na vazbu. Tu terasu jsme i udělali rozměrově tak, aby tam nebyly žádné dořezy.
Odpovědět
@hugo58 je ovšem podstatný rozdíl dělat si sám zámkovku na terasu nebo příjezdovku Terasa je minimálně zatěžovaná a kvalita provedení se tu tak neprojeví, oproti příjezdovce / gar. stání, kde je zatížení mnohem větší a využití častější, tam bych se bál. My máme na příjezdovce skoro všude podklad zhutněný štěrk cca 40cm @linee
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Profilova fotka
a pozor, není firma jakop firma, když se podívám na chodníky, které máme v obci, tak to vypadá, jako by to dělal právě nějaký lajk, tak to radši než platit majlant firmě, tak si to zvrtám sama :-S Mě by spíš zajímalo, kde koupit ten štěrk do podkladu? Přímo v lomu?? Vyjde to asi líp než někde ve stavebninách,že?
Odpovědět
Měl jsem firmu na terasu a platil 1.250,-/m2 , po roce jsem dělal dlažbu před domem a měl jsem jinou firmu za 750,-/m2. Vše včetně materialu,dopravy,betonováni a podkladu viz.fotoblog. Rozdíly mezi firmami jsou fakt velké .
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?