Práce kolem domu

Zdravím všechny stavebníky, chtěl bych si nechat poradit, jestli můj plánovaný harmonogram prací kolem domu je správný. Dům je již zvenku hotov a nyní je v plánu natáhnout nopovku a připravit kačírek. Kolem domu je extrudovaný XPS a nad ním začíná marmolit, po který bude poté terén. 1) Vykopat rýhu kolem domu 2) Natáhnout nopovou folii 1m nebo 1,5m 3) Připevnit lištou 4) Natáhnout netkanou geotextilii 5) Vysypat dno výkopu štěrkem 16/32 nebo 32/63 6) Na to drenážní potrubí obalené geotextilii (zvažuji jestli je potřeba, většina sousedů tento bod vynechala) 7) Vést dešťovou kanalizaci + elektrorozvod v kopoflexu za dům 😎 Další vrstva štěrku 16/32 (mám hutnit?) 9) V šířce cca 40cm od domu obetonovat obrubníky (případně stačilo by použít nějaké plastové obrubníky?) 10) Dosypat štěrkem 8/16 11) Posledních pár cm dosypat nějakými kačírkovými valounky Dává tento postup smysl, dali byste mi nějaké doporučení? Rád se nechám poučit co bych mohl zlepšit nebo zjednodušit.
Odpovědět
Profilova fotka
A vy máte problém se spodní vodou a nebo vám vzlíná vlhkost? Narozdíl od některých expertů tady máte izolaci hezký vytaženou se zpětným spojem a jste pěkně nad terénem. Tak proč ta nopová fólie a geotextilie?zateplete sokl extrudovaným polystyrenem nebo perimetrem a povrch si pak natahnete čím chcete...
Odpovědět
a neboj sa ono sa priebezne daco poserie nudit sa nebudes
Odpovědět
@petrkunc132 Se spodní vodou problém není. Tím zpětným spojem si nejsem až tak jistý, ten tmavší pruh pod šedou a bílou fasádou je marmolit a ne hydroizolace a naopak to světle modré pod marmolitem právě už je extrudovaný polystyren. @vrajmantak no to mi je jasné 🙂 ale čím více člověk ví a čím lépe se připraví, tak tím více by se to průběžné posrání dalo minimalizovat. Snad.
Odpovědět
Odpovím otázkou...proč?
Odpovědět
@panlorenc Proč co? Proč nopovka nebo proč kačírek? Nopovka mi dává smysl, abych zvýšil ochranu soklu a kačírek, protože nechci trávu až k domu, nechci aby to při deštích šplíchalo až na fasádu, nechci samozřejmě držet vodu přímo u domu po deštích a pokud si mám vybrat mezi okapovým chodníkem nebo kačírkem, tak se mi více líbí kačírek.
Odpovědět
@msls Nopovku pro ochranu soklu 🤔 ....no a ochranu jako teda čeho před čím? Jako chráníte soklový XPS?? Je to snad nad úrovní HI, nebo máte snad zvýšenou hladinu podzemní vody, či je agresivní? Máte dům ve svahu, nebo zasypáváte snad recyklátem? Pokud ne, tak si pár korun ušetřete a jděte třeba na "jedno". Soklový kačírek samozřejmě, ten smysl má. Ale nopovka, drenáže, geotextilka a podobný věci se opravdu používají ve specifických podmínkách, které pravděpodobně nemáte.
Odpovědět
@panlorenc takže štěrk přímo přisypat k polyšu soklu a při hutnění nechat štěrk protláčet do soklu... tak to bych fakt chtěl ...
Odpovědět
@panlorenc Ano správněji by bylo k ochraně soklového XPS, jak z důvodu který píše @xkarlos tak i z důvodu zadržení případné vody, která by se držela v kačírku při silnějších deštích. Vodorovná HI je logicky přesně mezi koncem XPS a marmolitem, v této úrovni bude terén. Dům je v minimálním svahu, recyklátem nezasypávám, klidně bych pár korun ušetřil, jak jsem psal v prvním příspěvku - rád si nechám poradit a třeba fakt chci dělat úplně zbytečnou věc.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 11 měsících
Prosím pěkně, extrudovaný polystyren na sokl se také přidělává hmoždinkami nebo stačí přilepit pěnou? Ptám se hlavně s ohledem na hydroizolaci. Budeme dávat 2 vrstvy - 8 a 10 cm. Musí se pokládat křížem nebo přilepíme 2 desky k sobě?
Odpovědět
@veronikaka Hmoždinky ne, já lepil pěnou nebo použít lepidlo. Desky jsem lepil předem a dělal jsem zub, aby se mi s tím pak na baráku líp dělalo.
Odpovědět
@kofejn A co máte na těch hranách? Ty malé obdélníčky. To je také nějaké lepení?
Odpovědět
@veronikaka Styčníková deska, aby se to nehlo. Dost to usnadní práci, je to jako další ruce 🙂. Jsou různé velikosti, do tvrdého materiálu jsou asi lepší ty menší, větší chtějí větší ránu pěstí. Na fotce je to líp vidět.
Odpovědět
Článek se načítá
Prosím pěkně. Ještě by mne zajímala nopová fólie. Přikládám detail jak ji máme v projektu. Rozumím tomu správně, že půjde až pod drenáž a pak na konec soklu? Jak se prosím nastavuje?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?