Šířka chodníčku k brance

Jakou máte šířku chodníku od branky ke vchodových dveřím? Váháme mezi dvěma šírkami - 1,2 a 1,6 m (jiné šířky kvůli rozměrům námi vybrané dlažby a schodů nepřichází bohužel v úvahu). Chodníček povede v délce cca 6 metrů těsně kolem fasády domu, proto mám obavu, zda nebude 1,2 m příliš úzké, když z jedné strany bude stěna domu. Jak máte široké chodníčky vy a jak jste s tím spojeni? Děkuji.
Odpovědět
na volném prostranství stačí 1,3 m, u domu bych dal určitě 1,6 m 😉
Odpovědět
@renatka_k Tak ono stačí se podívat do domku. Taky tam je chodba, která má stěny z obou stran a jen málokdo má chodbu větší než 1,2m. Já tedy mám doma 1,3m a v pohodě se tam vyhneme bez problémů. Můj názor je, že 1,2m úplně v pohodě. My máme od branky k domku 90 cm, ale není tam právě ta stěna.
Odpovědět
Profilova fotka
Mě přijde zbytečné dělat ty chodníčky široké. K čemu? 1 m šířka bohatě stačí.
Odpovědět
Profilova fotka
No, záleží na tom, nakolik plánujete přístup bezbariérový. Pokud počítáte s kočárem, a pod., hodí se těch 1,6m. Tak to budu mít i já. U baráku zůstane kočárek, je potřeba ho i obejít. Na druhou stranu, pokud bude na jedné straně dům, na druhé hned trávník (u nás ne), 1,2m taky může stačit.
Odpovědět
@fantomik to asi hodně záleží na dispozici, ale i tak - kočárek tam bude jak dlouho - dva roky? Čtyři roky? To je okamžik v porovnání s dobou na kterou si člověk staví dům...
Odpovědět
@fantomik Vždyť kočárek je široký kolik, 60 cm? V pohodě bude stačit 120 cm. I pro jakýkoliv bezbarierový přístup stačí 120 cm.
Odpovědět
120 určitě stačí, ale jako vstup do domu podle zdi v délce 6m je určitě i na pohled lepší širší pokud tomu nic nebrání. V zahradě máme šířku metr podle domu v délce 4m, ale mít takto vstup do domu to zase vypadá jinak. Určitě bych uvážila širší, vedle bude třeba i nějaká výsadba a to potom chodník taky opticky zúží. Jednoduše položte lať a hned uvidíte rozdíl.
Odpovědět
..ne nadarmo má mít chodník dle normy minimálně 1,5 metru..
Odpovědět
Profilova fotka
@davex Jasně, když se to vezme takhle, tak silnice by mohly být taky užší o dva metry. 😄 Jde o věc názoru. Mám mezi barákem a zdí 1,45m. Nevím, kolik má kočárek, ale když tu jeden stál, prošel jsem jen tak v pohodě. Mít v rukách tašky, už bych musel "naštorc". 😄 I kdyby měl kočárek jen 60cm. Postavím ho 20cm od zdi, to už máme 80cm -zbývá 40cm. Abych do něj nedrcnul, chce to aspoň 10cm rezervu, takže zbyde 30cm. Ne každý je tak štíhlý. Ale netřeba se rozčilovat, co člověk, to názor. 😉
Odpovědět
Profilova fotka
@jitavrtule U chodníčků po zahradě bych volil rozhodně užší. Ale jako přístupová cesta k domu, bych volil širší. Nejde jen o dva roky používání kočárku. Jde o vozík pro postiženého, šmajdání s berlemi, příchod dvou lidí vedle sebe -staršímu budete chtít pomoci. Prostě máš pravdu v tom, že se to plánuje "navěky" ne na to, co mě čeká příští 2roky. A jak říká moje paní. Udělala by ho širší a pokud teď zrovna nebude potřeba, dala by si na okraj dlouhé betonové truhlíky s kytkama. 😄
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?