Stavba do 25m2 do 5m výšky na pozemku RD - nemusí být povolení ani ohláška?

Chci se zeptat, jak si vykládáte par. 79 st. zákona, že stavba do 25m2 a 5m výšky od 2m od pozemku nemusí mít ani ohlášení, ani povolení, ba ani úz. rozhodnutí a ani úz. souhlas?? Znamená to tedy, že takovou stavbu si na svém pozemku můžu postavit bez jakéhokoliv papírování? (paragraf 79: stavba do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci, je umisťována v odstupové vzdálenosti od společných hranic pozemků nejméně 2 m, plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci,)
Odpovědět
1
2
7
@feedoo no já nevím, ale ptala jsem se na stav.úřadě a tam to ohlásit musím akorát asi nebude probíhat žádné řízení ani poplatky...tak jsem to pochopila já
Odpovědět
Profilova fotka
@feedoo Já to chápu tak, že to tam frknu a je to.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, od ledna 2014 si můžete na svém pozemku do daných mír, dva metry od plotu postavit bez povolení, oznámení! Řešili jsme teď dřevník
Odpovědět
Profilova fotka
@feedoo @kkaccullka @zamilovanadonej @pavka411 také záleží na místní vyhlášce, co bude stavět bratr u Pardubic tak musí dodržet odstup 3,5m od souseda dle nějakého místního územního rozhodnutí. Takže je určitě lepší se zeptat něco něco postavit a pak mít problémy... ;-)
Odpovědět
@feedoo my jsme ted nechali na uzemni souhlas SU jak plot, tak stavby, ktere uvadis (pergola, terasa). MM to s pani ze SU resil, zda ok, jeste musel neco prekreslit. Kazdopadne nam pak ve vyjadreni krome plotu napsali, ze stavebni povoleni ani souhlas k pergole a krycimu stani nepotrebujes. SU bys ale informovat mel. Urcite to nejde, ze postavis a koncis. SU se ti k tomu vyjadrit nemusi, ale mel by to vedet. Znamy mel drevenou pergolu a SU po nem jeste chtel protipozarne vyjadreni kvuli bezpecnosti. Nam tedy na SU rekli, ze musime oznamit, oni se ale vyjadrit nemusi.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Profilova fotka
@petrsv1000 @linee Obnovuji diskuzi, neporadil by mi někdo prosím jak je to se stavbou garáže svépomocí do těch 25 m2 ? Na úřadě mi paní řekla, že mi to zjistí :-D takže čekám ... jde mi o to jestli musíme mít nějaký projekt garáže i když si ji manžel postavi sám a bude jen na územní souhlas? A jestli se garáž do 25 m2 zapisuje do katastru jako stavba nebo jen ty nad 25 m2? Děkuji
Odpovědět
@zumari Do 25 m2 nemusíte mít nic, ani územní souhlas, pokud dodržíte odstup 2 m od sousedních hranic a pokud ji stavíte na pozemku, kde již je RD.
Odpovědět
@1karel1 Můžu se taky zeptat, jak by se postupovalo v případě, že vlastním pozemek a pod tímto pozemkem vlastním i cestu, tudíž i vedlejší pozemek je můj. Můžu postavit na hranici pozemku a nemusím dodržet odstup?
Odpovědět
@adula000 Myslím, že je to jedno, že to vlastníte vy. Musíte zažádat o výjimku. Její vyřízení bude asi jednodušší souhlas "souseda" tedy vás, bude jednoduché sehnat :) Ale pro případ, že by se např. sousední pozemek jednou prodal, tak by mělo být ošetřeno, že stavíte na hranici s tímto sousedním pozemkem.
Odpovědět
@zumari my to udelali tak,ze jsme si nechali udelat uzemni souhlas.I pro pripad do budoucna,clovek nikdy nevi,at mame potvrzeni z uradu,ze to mame povolene. Manzel nakreslil na pocitaci planek s rozmery,vzdalenosti od okolitych pozemku,rozmery garaze a prilozili jsme z internetu obrazek,jak by to melo vypadat s kratkym popisem,z jakych materialu stavime.A do mesice nam prisel uzemni souhlas. Nechat si to schvali nam poradil i sam urad,kdo vi,jakvi zastupitele budou a kdo zas co za par let vymysli v zakonech. Takze my to udelali takto a profi projekt jsme nemeli.Jen ty rozmery a pohledy,jak pisi.
Odpovědět
@linee Jen si dejte pozor, územní souhlas má platnost jen 2 roky od dne účinnosti (převzetí) územního souhlasu. Tak ať vám zbytečně nepropadne.
Odpovědět
@linee Oprava - platí 2 roky ode dne vydání územního souhlasu. Řešili jsme to vloni u plotu.
Odpovědět
Článek se načítá
@puhelin myslis jako, ze do 2 let musime postavit? Nebo "souhlas" plati jen dva roky?
Odpovědět
@linee Souhlas platí jen dva roky. My do dvou let museli postavit, ale někde stačí do dvou let stavbu zahájit. To bych si ověřila na úřadě, pod který spadáte.
Odpovědět
@puhelin aha,tak to je ok,postavene uz mame:)jsem se bala,ze je to jestr jinak.Kazdopadne dekuji za informaci.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Poradíte prosím někdo? V projektu budeme mít jen zpevněné plochy na stání na auto a terasu, tedy zatím nezastřešené. Stavba do 25m je bez ohlášení apod. ale jak by to bylo v případě, že bychom chtěli zastřešit obojí? musel by být projekt třeba na tu garáž i když bude vlastně na patkách, tak stejně bude terasa. Děkuji za odpovědi :)
Odpovědět
@adula000 Pokud jsou stavby provozně propojene (z jedne stavby prejdete "suchou nohou" do druhe), zastavěné plochy se pricitaji. Jakmile to vse propojite k domu, scitate zast. plochu domu s ostatnimi stavbami a pokud to bude nad 150 m2, bude to bohuzel dokonce na st. povoleni. Garaz "na patkach" je stavbou, dle zakona vyrobkem plnicim funkci stavby. Vubec nezalezi na zpusobu zalozeni.
Odpovědět
@puhelin v projektu budou jen zpevněné plochy, nebudou zastřešené apod.
Odpovědět
@adula000 Pisete, ze je chcete zastresit.
Odpovědět
@puhelin to ano, ale třeba až za rok dva po stavbě, tak mě právě zajímá, jak se pak postupuje, jestli musí být projekt se všemi náležitostmi nebo jak?
Odpovědět
@adula000 Proste pokud to bude provozne propojene s domem, je to pristavba a u te se scitaj plochy pristaveb k plose domu.
Odpovědět
Doporučuji zanést pergolu apod. hned do projektu, nebudete pak muset na SÚ, schválí Vám to hned při stavbě RD. Pergolu můžete dodělat dodatečně, stačí když Vám projektant napíše stavbu na etapy. Např. 1. etapa RD, 2. etapa garáž do 1/2018.
Odpovědět
@wries Jen pozor na to, aby se přidáním zastresne terasy z ohlasky nestalo stavebni povoleni. A pozor - pergola je neco uplne jineho. @adula000
Odpovědět
Ano myslim pergolu jako součást domu, tedy zastreseni terasy, ne zahradní altan. Tak tazatelka nedala info o velikosti domu. I kdyby to spadlo do stavebního povoleni, tak bych nad tim uvazoval, bylo by to z jedné vody nacisto.
Odpovědět
@wries Pergola je zahradni prvek, po kterem se pne napr. hroznove vino. V tomto pripade to bude pristresek (metodika MMR).
Odpovědět
@wries Pokud chteji stavet svepomoci, jde o kazdy metr ;)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 9 měsících
Věděl by někdo jestli staveb o velikosti do 25m2 bez povoleni nebo ohlášení může být na pozemku více? Třeba garáž o 18m2 a kousek dál kůlna na dřevo o 20m2. Děkuji.
Odpovědět
@pavel111 může být více, pokud je dodržena maximální zastavěnost popřípadě další místní limity
Odpovědět
@plaintruth Děkuji za odpověď.
Odpovědět
Zdravím chtěl bych se zeptat jak je to když bych chtěl postavit zděnou chatu podsklepenou a těch 5 m vysokou do 25m2 musím to ohlašovat Bo tak něco, díky moc za odpověď
Odpovědět
1
2
7
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?