Vybudování příjezdové cesty dle zákona

Ahoj, máme pozemek, jehož součástí je "nudle" napojující se na pozemní komunikaci. Tato "nudle" (ca 4 metry široká, takže na cestu i dle zákona stačí) ovšem není v katastru zavedená jako silnice, je to jen součást pozemku. Na územním plánování mi řekli, že bez příjezdové cesty mi nepovolí stavbu domu. Hranice je daná zákonem a pokud není pozemní komunikace 50 m od stavby, musíme si ji zřídit. Zařizoval jste někdo? Je nutný projekt? Co všechno musí taková cesta splňovat? My ji budeme potřebovat ca 100 m dlouhou, jednosměrnou, takže s obracištěm pro hasiče. Jsou vážně nutné chodníky, lampy, kanály, nějaký konkrétní materiál? Celý pozemek je nás, okolo jsou jen zahrady, takže nehrozí, že by přišel nějaký soused a chtěl něco jinak. Naše představa byla vybagrovat, vysypat kameny a pokrýt recyklátem. Slyšela jsem a četla několik diskuzí. Máte někdo, prosím, zkušenosti? Jak jste museli postupovat, co bylo třeba, jak dlouho vám to trvalo a na kolik vás to vyšlo? Můj sen byl příští podzim postavit hrubou stavbu, ale když to vidím, tak je mi dost úzko. Díky
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
My to dělali se schválením podle starého stavebního zákona. Lampy, chodníky nemáme (délka je jinak 88 m), kanál přímo taky ne, ale řešili jsme odvodnění. Jinak projekt je samozřejmě nutný, nejlepší je poradit se s projektantem, který se na to specializuje.
Odpovědět
Profilova fotka
mám podobný problém a není to vůbec jednoduché cca před rokem jsem oslovila projektantku, zadala ji zpracovat projekt na zhotovení příjezdové cesty, před pár dny jsem dostala stavební povolení, takže u nás trvalo vyřízení celý jeden rok, stálo mně to už x tisíc (projekt s vyřízením 31tisíc, správní poplatek za územko 20tisíc, správní poplatek za stavební povolení 10tisíc, hydrogeologický posudek kvůli odvodnění 6tisíc) teď vybírám zhotovitele, což je taky záhul, protože to jsou velké sumy, rozpočet zní 950tisíc, nabídky kolem 400tisíc, nevím jestli se dostanu níž:-( tak přeji pevné nervy a taky štěstí
Odpovědět
@romik67 Ty jo, a jak ji máte velkou a pro kolik parcel? Jestli má člověk koupit cest za milion, to už si může rovnou koupit jiný pozemek a upustit od starosti navíc :-(. Mně to přijde úplně směšný, protože ta cesta bude sloužit jen dvěma barákům, světlo, chodníky nepotřebujeme, odvodnění vůbec nevím, jak udělat, kanály tam nejsou... asi zavolám toho projektanta.
Odpovědět
při mém horlivém hledání jsem narazila na případy, kdy udělují výjimku, nevíte někdo, co to obnáší? jako my tu cestu udělat budeme muset, ale radši bych to dělala rovnou se stavbou baráku, nebo až spíš po, protože uděláme cestu, kterou nám zničí auta vozící materiál na stavbu....
Odpovědět
Profilova fotka
@petavi bude to příjezdová cesta pro 8 parcel, takže investice se nám časem vrátí, ale i tak, pokud tě nemá kdo udat tak to udělej jen tak, bez povolení, taky tak dělají u nás v obci, vybagrovali a zavezli nějakou struskou a už ji mají dávno hotovou, já stále ještě vyřizuju:-(
Odpovědět
Cca před rokem jsme řešili podobný problém. Koupili jsme pozemek, ke kterému není zkolaudovaná komunikace (pouze vyježděná prachová cesta). V katastru nemovitostí je to stále vedené jako zahrada(jedná se o pozemek města). Město nám na pozemku nechtělo povolit stavbu dokud tam k tomu nebude vybudována komunikace se všemi sítěmi (vodovod, kanalizace, elektrika už tam je). Velký developeři také stavějí na místech, kde není vybudována komunikace, takže je potřeba zajít na úřad na odbor dopravy, kde Vám potvrdí, že cesta může a bude sloužit jako účelová komunikace, poté zajdete nejspíš na odbor územního plánování, kde si řekněte o smlouvu (nevím přesně jak se jmenuje), kde je napsáno že cestu vybudujete na vlastní náklady atd. atd. poté jí předáte městu(pokud ten pozemek na kterém stavíte je města). Město si tam dá podmínky, jak široká, jak bude řešeno osvětlení, odvodnění. atd. Poté přinesete projekt do autorizovaného dopravního inženýra. Celá tato stavba bude součástí stavebního povolení na dům. My jsme v jednom stavebním povolední měli dům, vybudování cesty, veřejného osvětlení, prodloužení vodovodu a kanalizace, přípojky. Poté co dostanete stavební povolení, můžete budovat dům a cestu si nachat až na konec (tak jak to máme my). Ovšem bez té zkolaudové cesty Vám nezkolaudují dům jako takový.
Odpovědět
@jigsaw1987 díky moc za info, u nás se totiž tváří, že bez vybudované cesty nemá smysl myslet na dům, tak jste mě uklidnil, že to jde všechno najednou. Já doufám, že ta naše cesta nebude muset splňovat takové parametry. Ta cesta je naše a napojuje se na obecní, když na to přijde, můžeme si tam dát potom závoru. Obrátím se přímo na architekta, ten dost možná bude mít větší přehled než úředníci.
Odpovědět
@romik67 ta to jo, my to budeme mít jen pro nás a šváru. jojo, to mi řekli na úřadu taky, že když si vybuduju zeď, kde nás nikdo neuvidí, tak můžeme dělat, co chceme. Jenže co když nám tu cestu pak nikdo nezkolauduje, natož dům :-)
Odpovědět
Ahoj, my výjimku máme. Jsem od zpevněné 76m. Prvních 34 metrů z toho je obecní cesta, nezpevněný povrch, taková ta polní, zbývající je už náš pozemek. Výjimka je správní řízení, zaplatíš 5000kč, a čekáš - výsledek je nejistý, můžou to i zamítnout a peníze jsou v tahu. Nám to vyšlo. O udělení výjimky rozhoduje staveb.úřad, resp. pozve si kompetentní lidi (hasiče, policajty, zástupce obce/města) a většinou dělají šetření přímo v terénu. Důležité je, aby příjezd byl dost širokej pro hasiče. 4 metry bych viděl jako dost pro to, aby tam mohli zajet i vycouvat. Tzn.neřešil bych obratiště (to se dělá v případě úzké cesty), ukončil bych to 50 metrů od domu, jak stanoví vyhláška, není nutné jít až k domu.
Odpovědět
@bossmartyn Děkuju moc za info, existuje nějaký formulář na žádost o výjimku? Ve středu jdeme za architektem, tak ještě uvidíme, co nám řekne, tu cestu tam udělat tak jako tak chceme, ale jen vybagrovat a zpevnit takovým tím zbytkovým asfaltem, který se tam vysype a zajezdí. Což nevím, jestli by jim stačilo pro regulérní cestu. Pokud ne, tak to asi zkusíme. 5000 už se v těch penězích, které do stavby zahučí, asi ztratí :-). Protože víme, že ta cesta bude opravdu jen pro 2 domy, nějaké osvětlení, chodníky, kanály nepovažujeme za nezbytné.
Odpovědět
já jsem napsal ve wordu dopis, žádost o výjimku dle §26 vyhlášky č. 501/2006 Sb. , napsal jsem důvody proč žádám, situační plánek, vzdálenosti a samozřejmě o co žádám (výjimku do vzdálenosti x metrů), poslal jsem datovkou, samozřejmě lze i písemně, a čekal...:-)
Odpovědět
@bossmartyn Díky moc. Vážně uvažujeme, že to zkusíme. Měl jsi předtím už projekt k domu, umístění na pozemku a tak? Nebo jakou všechnu dokumentaci jsi přikládal? Měřili jsme ty naše vzdálenost, "Cesta" v našem majetku" je dlouhá 50 m (ale není vedená jako cesta), další prostor je už pozemek, kde bude stát dům. Tzn že celková vzdálenost bude 70 metrů, sousední dům by potom byl ca 100. Příjezd je rovný a široký je nějakých 3,5 metru, s šířkou by neměl být problém.
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Jak jsem psal, jen situacni planek a na nem vzdalenosti, jak jsem je vycetl na katastr.mape nebo zmeril pasmem. Samozrejme jsem vedel, kde bych chtel umistit dum, takze jsem zadal o vyjimku na konkretni vzdalenost od zpevnene komunikace. V tu dobu jsem nemel ani projekt domu ani nic. Vytisknul jsem si z nahledu katastru mapku a do ni vse nakreslil. Pak jsem napsal pruvodni dopis, proc zadam, shrnul jsem fakta a hotovo.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
@bossmartyn Nemůžete mi poradit,chtěli by jsme stavět a asfaltová cesta je od hranice pozemku 48,6 metrů můžu žádat o vyjímku???Na stavebním úřadě nás odrazují že musíme vybudovat asfaltovou cestu s osvětlením :-(
Odpovědět
@iwuska19 Dobrý den, my už to máme za sebou, Když je dům do 50 m od cesty (která je skutečně v katrastru vedená jako cesta), tak můžete stavět a koladovat dům, aniž byste museli další cestu budovat. Pokud je "zbytek" příjezdu, tzn, těch 48,6 m ve vašem vlastnictví, tak je na vás, jestli si tam jen vyjezdíte cestu nebo budete řešit projekt s chodníky a světly. Jestli to po vás úřad chce, tak podle mě není v právu. A pokud tu vzdálenost 48,6 máte podloženou,... zákon hovoří jasně ;-). Jinak my cestu dělat museli, do 50 ,m jsme se nevešli, ale pozenek je v našem vlastnictví a mohli jsme udělat jen zpevněnou veřejně přístupnou účelovku. Projekt na to pro kolaudaci musí být, ale bude to jen vyhrabaná cesta, vysypaná kamením a recyklátem. žádné chodníky ani lampy řešit nemusíme.
Odpovědět
Profilova fotka
@iwuska19 mohou vás do toho nutit je pokud to je zanesené v nějaké platné územně plánovací dokumentaci (územní plán, regulační plán a pod.), pokud je to jen pro Váš pozemek a na Vašem tak nevejde-li se do hranice 50 m musíte si vybudovat zpevněnou cestu o min. šířce 2,5 m (ta podmínka je zase pro průjezd vozidel záchranných služeb). Pokud se do té hranice vejdete je to na Vás, ale nějakou cestu potřebovat budete. A ten pozemek mezi Vaším a cestou je čí?
Odpovědět
Profilova fotka
a ještě jsem to znovu hledala, podle vyhlášky je to 2,5 m, ale hasiči mají svoje normy a tam jsou pravděpodobně 3 m šířky, někde dokonce požadují vyevyjádření víc - 3,5 m průjezdnou šířku, ale pořád je to těch 50 m od objektu (ale na to možná pozor, je to 50 m od stavby - takže pokud dáte dům dále od hranice už to bude na vyjímku nebo si ty chybějící metry postavíte a zpevníte)
Odpovědět
Profilova fotka
@petavi @tulda27 Potřebuji to mít pěkně nastudované protože si myslím,že jelikož je starosta v domnění že nic nevím a tím pádem udělám silnici se světly pro dalších 5 zahrad na kterých se může stavět a samozřejmě jako fyzická osoba cestu-komunikaci vlastnit nemůžu tak ji budu muset za směšnou kačku prodat obci.Jelikož máme v plánu stavět domek na klíč za 2 mil na to abych vybudovala cestu za dalších 500 tisíc opravdu nemám.Přidávám foto pořízené na katastru nemovitostí.Chci stavět na pozemku 39.Jinak pozemek po kterém by měla příjezdová cesta vést je obce a je na katastru označen jako komunikace ostatní.Asi ještě minimálně 25m vede štěrková cesta k místní faře kam pronajimatelé normálně najíždí autem ,ale to prý nesmím brát jako cestu tak tomu nerozumím a opravdu moc potřebuji mít v tom jasno a vše podložené abych mohla argumentovat.Moc Vám děkuji za pomoc :-)
Odpovědět
jako fyzická osoba samozřejmě komunikace vlastnit můžeš. Otec vlastní komunikaci (je účelová), tudíž soukromá. Ale jako jestli ten modrý pruh u toho pozemku je veden jako ostatní komunikace tak nechápu, proč by neměli vydat povolení a nešlo po ní jezdi, a druhá věc? cesta je obce, v územním plánu je pozemek k zastavění, tak proč bys cestu měla dělat ty? je obecní, tak ať se stará obec.
Odpovědět
Profilova fotka
Já se v té právní stránce bohužel zase tolik nevyznám, ale až budu zase mít chvilku zapátrám. My děláme v práci velké stavby, takže tam prostě investor postaví křižovatku a předá jí městu, ale zda má obec právo po vás chtít, aby jste obecní cestu zlepšili to bohužel nevím... Ale myslím, že je to asi hodně o přístupu vedení obce, naše obec opravuje cesty z dotací apod...
Odpovědět
@iwuska19 souhlas s adula000, my tu komunikaci vlastníme, je to náš pozemek, děláme ji na vlastní náklady.. jen musí být veřejně přístupná (kvůli hasičům apod.) a v zimě obec není povinna ji udržovat, to je o domluvě. Jinak nám obec nabízela totéž co vám:my si ji postavíme a oni za kačku odkoupí a budou se o ni starat. ale to by pak chtěli asfalt, světla, odvodnění. Na což jsme se jim teda vyprdli a zvolili štěrk + recyklát, nechali si ji ve vlastnictví a bude veřejně přístupná.. To by stálo majlant jinak.. Pokud je to modré v mapě vedené jako komunikace a je to obce, stavební povolení vám dát musí, protože to komunikace je, takže to někdo někdy kolaudovat musel. A to, že dneska ta cesta třeba není v super stavu, už není přece váš problém...
Odpovědět
Profilova fotka
@adula000 @tulda27 @petavi Ano to modré je vedeno na KN jako komunikace ostatní ale úředník na SÚ tvrdí že co je psané na KN není podstatné a já si myslím opak, že co je psané na KN je dané a hotovo.S tím,že komunikaci nesmím vlastnit jsme to asi trošku pomotala nesmím vlastnit asi můžu ale tuto na obecním pozemku bych jim musela odprodat za tu 1,-Kč.Jak já jsem ráda za to co mi píšete,protože jsme nastěhovaná 10 den u rodičů v 1 pokoji 3 dospělí,1 díte 2,5 roku a dva malý psi a je to hrůza.Toto byla naše naděje a jelikož na náš domek se našli zájemci velmi brzy už si ho nový majitelé opravují a nás čeká asi minimálně rok v tomto jednom pokoji a už teď se to nedá vydržet :-(
Odpovědět
Profilova fotka
Ono je to složitější a ta cesta musí být jako nějaká komunikace zkolaudovaná, ale i tak pokud není Vám stačí ji upravit v chybějích metrech, jenže obec budete potřebovat pro souhlas se stavbou jak co by souseda tak jako dotčený orgán. Bohužel tohle chce zkušenosti ze samosprávy a to já nemám... Zkuste se zajít poptat ještě na názor atp na příslušný úřad územního plánování. A projděte si územní plán, víc mě nenapadá.
Odpovědět
@iwuska19 Účelová komunikace vzniká naplněním těchto znaků bez ohledu na to, jaké zápisy v katastru nemovitostí se pojí s posuzovanou cestou nebo s pozemkem, přes který vede. Jinak řečeno zápis v katastru nemovitostí o druhu pozemku a způsobu jeho využití není určující pro rozhodování o existenci komunikace. Zdroj: https://www.ochrance.cz/stiznosti-na-...
Odpovědět
Profilova fotka
tak a jak to vypadá v reálu? asi tudy běžně chodí a jezdí majitelé těch všech pozemků ne? Teď ještě zkontrolujte za jakých podmínek je ten Váš pozemek zastavitelný, protože třeba u nás byla lokalita, kde kdyby stály 3 domy musel by majitel udělat územní studii a zpevněnou komunikaci s nějakými dalšími podmínkami (tak to rozdělili jen na 2 pozemky a je to :) ). A pak Vám k Vašemu řízení obecní úřad vydá stanovisko, ve kterém si bude diktovat nějaké podmínky a jak jsou vymahatelné to já právě nevím :). Ještě se vlastně dá zjistit na příslušném odboru územního plánování tzv. uzemně-plánovací informace, kde by jste ke konkrétnímu pozemeku a záměru stavět dům měla získat základní přehled zda to lze a za jakých podmínek. http://www.uur.cz/1000-otazek/?action...
Odpovědět
Profilova fotka
@bylonebylova @tulda27 V reálu ta cesta vypadá takto na pravé straně do stráně jsou zahrady,vozidla tam normálně nejezdí jen k té faře nalevo jak jsme zmiňovala ale v době budování kanalizace tudy jezdila těžká technika .Jsou to zahrady za rodinnými domy ale v územním plánování je to vedené jako zóna k bydlení.Jinak kouknu na odkazy které jste mi vložily...Díky....
Odpovědět
Profilova fotka
@iwuska19 napište mi do zpráv, já tomu z té fotky úplně nerozumím a ať tu nespamujeme vlákno :).
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Dobrý den, Chci ze zeptat na pár věcí ohledně našeho pozemku. Koupili jsme s přítelem pozemek, ke kterému nevede příjezdová cesta a nejsou zde žádné sítě. Nejbližší připojení je přes silnici a mi ted řešíme jakou formou přivest elektřinu.. Nemáte nekdo nejakou radu, myslite si že je lepsi podtlakem nebo přes nejaky sloup, nebo přes vedlejší pozemky(orna puda)? dale bych chtela radu ohledne příjezdove cesty, kam zajít aby jsme ji mohli vybudovat?zatim jezdime po takove polní ceste. POzemek je v katastru veden jako orna puda ale v uzemni planu obce je to vedeno jako čast pro vystavbu, bude tedy nutne potom danou částu vyjmout z pudního fondu o tom jsme seznámeni. Moc dekujeme za každou pomoc veronika
Odpovědět
@vgabriel omlouvám se ,dala jsme to do špatné diskuze:)
Odpovědět
@petavi Dobrý den, chci se prosím zeptat, na kolik vás cesta vyšla? Kolik měla metrů. Děkuji moc
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?