Akvárium pro začátečníka - prosím o zkušenosti

Chceme si pořídit malé akvárium, jsme začátečníci.Nějaké informace jsem si už četla a mimo jiné i to, že je lepší akvárium větší, aspoň 100 l, protože je s ním vlastně méně práce, v malém se hned pozná, když se udělá chyba, větší akvárko se s tím lépe vyrovná.Uvažujeme nad velikostí cca 40x40 30 nebo v obchodě měli 60x30x30.Je to asi o něco méně než 50l.Máte někdo prosím zkušenost s malým akváriem? Je opravdu tahle velikost malá a je lepší mít větší?Taky bych uvítala nějaké rady pro začátečníky, které by nás třeba vyvarovaly nějakých zbytečných chyb.Děkuju :-) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Stačí se řídit pár zásadami: *Nepřerybňovat *Vybrat si do začátku nenáročné ryby (né živorodky, ty furt kaděj a dělaj svinec) *Nešetřit na filtraci (většinou setové filtry jsou nedostačující, lepší je nakoupit si vše zvlášť, vyjde to dráž, ale člověk k tomu stejně časem dospěje), určitě filtr s regulací průtoku s výkonem vyšším, než je objem akvária, až se filtr trochu zanese, jeho výkon klesne. *Nešetřit na světle, pokud budu mít živé rostlinky... je dobré si nastudovat, jaké světlo jaké roztliny a ryby chtějí, zářivky vydrží dlouho, nebála bych se do nich investovat. *Nešetřit na chemii (při zakládání akvária), v obchodě určitě poradí *Nespěchat při zakládání akvária... tzn připravím dno, filtraci, odstátou vodu, pustím filtraci (aplikuju chemii pro zakládání akvária) a nechám několik dní bez ryb, postupně můžu sázet rostlinky, rybky jsou na konec *Ryby před vypuštěním aklimatizuji (nevylít z pytlíku, ale nechat pytel ponořený v akvárku, po minimálně půl hodince, jim do pytlíku přileju trochu vody z akvárka.. 3x opakuju, pak ryby přenesu do svého akva. Nedoporučuji vylévat vodu z pytlíku do akva, často si tak člověk přinese řasy a breberky do akva. *Naučit se odkalovat dno pořádně a zásady při čistění filtru, aby se člověk nepřipravil o hodné bakterie ve filtru, co rozkládají látky. Net je toho plný, akvárko je krásné, ale stojí trochu času a peníze :-)
Odpovědět
Profilova fotka
já teda nejsem vůbec žádný akvarijní odborník, ale rybičky jsem měla v akvárku několik let. Bylo malé, bez filtru a vše v pohodě-jen se muselo častěji čistit. Teď chci akvárko taky-nějaké designové, střední velikosti, tak pro cca 3 rybky a cca 30litrové. Jako 50l a více bych si já osobně nekoupila-zase takový rybičkový nadšenec nejsem, vadilo by mi hučení filtru...
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme jako začátečníci před rokem zřizovali akvárium 30 l, také máme málo místa. Nechali jsme ho asi měsíc zaběhnout, pak jsme pořídili sumečky a přísavku. Ty jsme měli asi týden a pak jsme přikoupili dania (4 ks) a 2 čichavce. Začala se nám rychle kazit voda a zjistili jsme, že nemáme zaběhlý filtr a navíc jsme měli takový ten molitanový a ten byl pořád ucpaný (čistila jsem ho denně). Nakonec jsme koupili filtr minifan, který má takový ten filtr jako plástev /nevím jak se tomu říká/ a dávali jsme startovací roztok do vody. Osvědčilo se nám za tu dobu, že nesmíme dávat vodu z vodovodu. Po té se voda v akváriu kazí, ale když rybkám koupím dobrou vodu, tak je vše v pohodě. O čichavce jsme nakonec přišli, měli nějakou nemoc, ale zbytek rybek se má k světu. Spíš teď řešíme, že přísavka začíná být dost dominantní a tím, že je akvárku malé, tak tam někdy sumce prohání. V akvaristice jsme stále ještě nejsme odborníci, ale dětem na koukání tohle stačí a asi bysme do většího zatím nešli.
Odpovědět
Profilova fotka
Voda z vodovodu nevadí.. když se nechá odstát nebo se použije Aquaclear nebo jiná chemie na redukci chlóru. Mě teda ani jeden filtr v akváriu nehučel... vzduchování nemusí být 24 hodin denně zapnuté a řeknu, že víc hluku někdy nadělaly samotné ryby, než filtr. Dánia jsou držáci, já je měla snad přes 5 let. Čichavci jsou náročnější, ti mi prostě po roce odešli.
Odpovědět
@wiki85 @lendy1 @jirinapezl Dekuju vam za rady :-) zatim furt nejsem rozhodnuta, jestli male jo nebo ne.Jak jsem o tom zacala neco cist, pripada mi to jako věda a bojim se, ze nam to vsechno pochcípá :-D :-D Spíš furt váhám nad tou velikostí, jestli aspon 50l nebo jestli by trochu mensi taky nevadilo.Vsude právě ctu ze aspon 50, to ze je minimum.
Odpovědět
Profilova fotka
Neboj, nenáročné ryby jsou držáci. Jen se neboj, rostlinková akvária jsou nádherná. Určitě jukni na akvarko.cz tam najdeš rad habaděj :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Ahoj, jsem úplný začátečník a potřebuji vědět odpovědi na několik otázek. - Jaké akvárium je vhodné pro začátečníka? - Kterým rybám nevadí kulaté akvárium? - Kterým rybám nemusím svítit? - Které ryby mohou žít samy? (Jedna v jednom akváriu) - Které ryby nevyskakují? (Prostě které ryby mohou žít v akváriu bez "stropu"?) Myslím že je to všechno. :-)
Odpovědět
minimálně 100l, začínal jsem s menším a je s tím asi 3 tolik práce než s velkým. Můj děda měl 1o tisíc litrů a vždycky říkal, že je s tím stejně práce jako s 60 litrovým :) Rozhodně dobrou filtraci a hodně provzdušnění. Na tom nešetřete. Naopak můžete ušetřit na rybách. První populace se nedožívá rybího důchodu :) A méně rostlinek, rozroste se samo za pár týdnů. A asi nejdůležitější věc je správné umístění akvária. Nikdy proti slunečnímu světlu. Potom se s řasami nedomluvíte. Vždy vyberte co nejtmavší kout, kde pokud možno nesvítí přímé slunce do akvária
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících
Máte někdo zkušenosti s LED osvětlením? Také přemýšlím o pořízení akvária a rozhoduji se mezi osvětlením klasické akvarijní trubice nebo LED. Máte někdo zkušenosti?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
LEd osvětlení vodu neohřeje ani trochu, oproti klasickému osvětlení. LED osvětlení mám na podvečerní odvětlení akvaria, a vypadá to moc pěkně :-) @blankams
Odpovědět
@ryba007 - Jaké akvárium je vhodné pro začátečníka? - Kterým rybám nevadí kulaté akvárium? říká se, že čím větší, tím lepší. Ve velkém lépe udržíš rovnováhu než v maličkém. Ale záleží, kolik budeš mít ryb. pokud jen několik, stačí klidně malé akvarium :-) - Kterým rybám nemusím svítit? - svítí se kůli rostlinám. Ryby však nemůžou být neustále v naprostě tmě. (ve tmě ryba spí :-)) - Které ryby mohou žít samy? (Jedna v jednom akváriu) Betta Splendens -sameček - Které ryby nevyskakují? (Prostě které ryby mohou žít v akváriu bez "stropu"?) To se nedá říct, ryby mohlou mít tendenci vyskakovat, protože jim nevyhovuje voda v akvariu, příliš skodlivin ve vodě v akvariu atd..., Labyrintky dýchají atmosférický kyslík, tam může hrozit nechtěného vyskočení spíše než třeba u neonek. Myslím že je to všechno.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
My měli jednoduchý akvárko s neonkama a pak jsem postupně přikupoval.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?