Aljašský malamut podruhé - dají se potlačit jeho lovecké pudy?

Dobrý den, chci si pořídit malamuta, ale po přečtení diskuzi, si už nejsem tak jistá. Co se týká pohybu, tak v tom by problém nebyl. Je problém v tom lovení. Můj přítel je lesák a myslivec a v lese trávíme opravdu hodně času. Problém je, že u lesa také bydlíme a nechci, aby ten pes furt utikal a tahal mi domů zvěř. Nechci ho mít v lese furt na vodítku a bát se, ze mi uteče. Také je problém, ze všude v okolí jsou samé slepice, kocky a na zahradě budeme mit i ovce. Takže zásadní otázka- myslíte si, že když v tomto prostředí bude od štěněte a bude furt mezi kockama, ovcema a zvěří, ze by v dospělosti mohl trochu potlačit svoje lovecké schopnosti? Když od mala bude zvyklý na volnost bez řemenu, ale bude mít důsledný výcvik? Jde mi hlavně o to, aby nezabil všechny zvířata sousedům včetně jejich menších farmiček. Já moc dobře vím, ze jsou to lovecké psi. Ale nechci zatím jiného, takže pokud by byla šance, ze se trochu usměrní, byla bych ráda. Moc děkuji za názory
Odpovědět
@tynates Bude záležet na konkrétní povaze psa. Lesáci si obvykle pořizují vysloveně lovecká plemena a výcvikem dokáží jejich pud usměrnit správným směrem-takže bude záležet na vašich zkušenostech. Na druhou stranu si myslím, že malamut je trošku obtížněji vycvičitelný. Ale přece si do lesa nebudete pořizovat pudla, nebo jorkšíra, i když u něho bych to taky viděla problematicky-terier se nezapře :-D. Ještě bych zvážila to, že malamut je vysloveně smečkový pes-ale pokud bude celý den v lese s manželem, tak mu to asi nebude vadit. Můj sen je vymarák, nebo maďarák....ale jen k domu, takže taky ne ideální podmínky-naštěstí jsem nikde v okolí slepice, ani jinou "lovnou" zvěř neviděla :-D
Odpovědět
No na tyhle účely bych si pořídila nějakého ovčáka, a ne malamuta. Malamut je tzv. "primitivní plemeno", těžce cvičitelný pes, je o něm známo, že často rád loví nebo utíká. Asi se dá vycvičit každý pes, když je pán zkušený a mají perfektního cvičitele - ale s ovčákem to půjde nesrovnatelně líp. Hlavně jsou to plemena šlechtěná za těmito účely. Já znám paní, která dokázala vycvičit i teriéra, aby nelovil, ale to je opravdu zkušená cvičitelka.
Odpovědět
Já nechci právě žádného vlčáka nebo tak :-) Můj přítel má své psy ke svým mysliveckým účelům. Ale jak vidím, tak budu muset asi změnit názor a podívat se po jiném :-) Rozhodovala jsem se mezi Salašníkem a malamutem, takže tím pádem je to asi vyřešené.. Nemohu tam mít psa, který bude vraždit sousedům zvířata.. :-( Bohužel zase nejsem tak zkušená, abych ho dokázala asi tak dobře vycvičit..
Odpovědět
ahoj, připspěju ti mým názorem. Měli jsme malamuta. Babička měla v té době slepice a krávy. Ze začátku po slepicích šla. Ale dostala pořádně vynadáno (pouze křik, žádné rány nepadaly) a pak časem si na slepice zvykla. Už věděla, že na ně nesmí. S krávama to bylo trošku horší. Nesměla být u nich moc blízko. Kolem baráku (neoplocený) běhala navolno. Ale v lese vždy chodila na vodítku. Ten pes (aspoň náš) má svou hlavu. Takže, když si umane, tak neposlouchá. Ale jinak to byl mazel rodiny. Naši říkali, že si nás (jako děti) hlídala a nesměl se nikdo ani opřít o plot. Líbí se mi, že to není pes, který furt štěká jako třeba vlčák. Ona to prostě neuměla. Táta ji občas bral v zimě na běžky. Jedinný problém, který chudák měla bylo, že se ji v období jaro, podzim dělali takové hnisavé rány na hlavě (a to se dělalo i jejím potomkům, které zůstali v příbuzenstvu). To se ji museli potom vystříhávat okolo chlupy a čistit heřmánkem. Ale jinak pro mě to byl Super pes. Na hory a vesnici ideál.
Odpovědět
hmm to vypadá nadějně :) ale pokud nezvládá krávy, tak si nejsem jistá s těma ovcema |-| Každopádně všem děkuji za názory :-)
Odpovědět
@tynates hlavně si uvědom, že něco jiného jsou domácí zvířata - to se dokáže naučit prakticky každý pes, aby na ně nešel. A něco jiného jsou zvířata cizích, ty už nevnímá jako součást "směčky" Jinak neber to ve zlém, ale chce to ještě si něco k těm plemenům nastudovat. Ovčák rozhodně není vlčák! Nebo ty jsi snad myslela "německého ovčáka"?
Odpovědět
já se jen upsala ;-)
Odpovědět
Já mám sice jezevčíka, tudíž také lovecké plemeno, po výborných pracovních rodičích, ona ten svůj čuchometr má taky víc než dobrej, bydlíme na samotě u lesa, taky jsem se toho bála, nicméně od první nepovedené výstavy, kdy jsme se rozhodli, že ji neuchovníme a nebudeme ji vést ani lovecky, jsme jí doteď neukázali, k čemu by ve svém životě měla směřovat, naučili jsme ji perfektní ovladatelnosti, neutíká, drží se u nás a když chce, v lese nad domem si proběhne své kolečko, svůj rajon a vždy se do 20ti minut vrátí.. Věřím tedy, že pokud pro výchovu uděláte maximum, nemusíte mít z ničeho obavy.. Jen je pravda, že je asi i rozdíl mezi psem a fenkou.. Těžko říct, zda by se nám toto povedlo v případě, že bychom měli psa..
Odpovědět
@tynates A s domácími zvířaty - zase pokud ho budeš od štěněte učit žít mezi zvířaty nevěřím, že bys měla mít obavy z nějakého záškodnictví.. Tu naši jsme třeba naučili, že pokud musíme projít výběhem slepic, vždy jdu první já nebo přítel a ona se nesmí vzdálit od naší nohy.. Zvládá to zcela bez problému.. V tomhle je vycepovaná, jinak přiznávám, je posteláč :-)
Odpovědět
@petma112 že jo, já si taky myslím, že když ten pes je vychovávaný mezi zvířaty, tak by jim pak nemusel nic dělat. Myslím si, že se v něm neprobudí ty jeho pudy.. Nevím.. asi si o tom pak promluvím s nějakým chovatelem, od kterého bych si psa pořídila.. Chtěla jsem psa, ale v tomhle případě by byla nutná asi fena..
Odpovědět
@tynates Lovecký pud se v psovi ani perfektním cvičením zcela nepotlačí. Máme ohaře, který je vycvičený k loveckým účelům, uchovněný, pracuje perfektně, ale když vidí mihnout se slepici nebo králíka, byť je náš, tak nemá slitování. Ví sice, že udělal chybu, ale nemůže si pomoci. Takže bych se skutečně zamyslela nad volbou plemene.
Odpovědět
@tynates my máme celkem drsné plemeno, a zvládá neútočit na NAŠE slepice, králíky, kočky apod. Ale těžko mu vysvětlit, že nemá na louce zabít nějakého neznámého ptáka, a kdyby se ten pes dostal sám do ohrady z prasaty nebo se slepicemi, taky bych jim nedávala moc šancí...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@tynates zvláštně popsaný dotaz,nic ve zlém a spíše si se asi špatně vyjádřila,což teda chápu,neb jsem na tom kolikrát podobně..rychleji píšu,než přemýšlím... ;-) ale...pořídit si loveckého psa a pak v něm to "lovecké"potlačovat?chápu ten výraz usměrnit,tak,aby ti neštval zvěř,věděla jsi,že se nemusíš bát ho pustit,ale přeci loveckej pes je k tomu pohybu v lese a práci s pánem stvořenej..pokud je přítel myslivec a lesák,tak o tomhle asi sám dost ví a bude se chtít tomu věnovat.. samozřejmě to bude pes od psa...já sama bydlím přímo u lesa a mám maďarskýho ohaře z vrhu,kde někteří jsou doslova gaučáci,co utečou i před bažantem a jiní jsou pro práci na poli a v lese jak stvoření...sama vím,že jeho lovecké pudy nemám na 100%zvládnutý a byl skoro rok jeho věku,kdy jsme museli hodně pilovat loveckej výcvik,aby se mi nestalo,že mi zdrhne za srnkou a celou tu dobu jsem ho měla v lese čistě na dlouhé stopce a nedovolila si ho pustit,jen na volných plochách...na druhou stranu není nic krásnějšího v tomto směru,než vidět na poli pracovat loveckého psa,to je koncert...tím nechci říct,že loveckej pes nelovecky vedenej je nějakej chudák a ne každý na to je,ale tu možnost by pes měl mít...každej pes bude mít nějakou slabinu...my se přenesli přes bažanty,slepice,zajíce,srnky,atd.,to vše už ho nechává v klidu ..ale u nás jsou tou slabinou kočky..vyrůstal s nima od mala a ve dvou letech konec a absolutní averze na ně a tam to už asi moc lepší nebude....a pes x fena-největší "lovec a pracant"z našeho vrhu je fena...to se vážně nedá předem odhadnout.. Ač psa miluju,nedala bych ho ani za nic a dlouhé roky jsem na něj čekala,tak právě i z důvodu toho,že bydlíme přímo u lesa bych si už znova lovecké plemeno nepořídila..dá to opravdu hodně práce se mu lovecky aktivně věnovat,přitom ho mít pod kontrolou..zase mít jak píšeš přítele myslivce,tak bych skákala do stropu radostí a s nadšením se spolu s ním psovi věnovala,chodila na hony,atd...je to opravdu nádhera a pro mě jeden z nesplnitelných životních snů...pokud nic z tohohle nechceš,rozhodně si nepořizuj psa s loveckým pudem a koukni po jiné rase,ať nejste nešťastní oba.. ;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?