Bernský salašnický pes

Profilova fotka
Zdravím pejskaře má tu někdo bernáčka.My máme 4letého Akima, dále má nevěstu Arču a první porod byl celkem 12 štěnátek.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Ahoj, my bernáčka ještě nemáme, ale chceme :-)
Odpovědět
Profilova fotka
My bychom taky rádi,ale do našeho domu se nevejde :-( a mít ho trvale venku, to nee.Budem muset mít nějakého malého prďolu. ;-)
Odpovědět
Máme... tříletého kluka Kennyho a pokud někdy budeme pořizovat dalšího psa, tak jedině berňáčka.
Odpovědět
Fakt pohodář :-)
Odpovědět
Ahoj. My máme fenku, Mandynku. Začátkem ledna s ní pojedeme na první ultrazvuk, tak snad se tam něco objeví. Je jí už skoro 5let a pořád odmítala pejsky. Tak snad se poslední pokus vydařil.
Odpovědět
@mirca36 přesně takhle odpočívá naše Mandy. Lehne si na svahovaný vjezd do garáže, nejlépe hlavou dolů a chrní.
Odpovědět
@gigi2 nedokážu si představit, že by s námi bydlela doma. Je to pes zvyklý na extrémní podmínky, když je té naší moc velké horko (což se při barvě srsti v létě stává často), necháváme ji otevřenou garáž nebo verandu. V zimě je přes noc v garáži jen když je 10 a více pod nulou. Nesmí se zhýčkat, pak trpí.
Odpovědět
Profilova fotka
@aurinko no právě, vidím to u NO táty.V mládí nechtěl dovnitř ani v -20°C a teď, kdy mu bylo 8 let, tak je mu už v -10°C venku zima,zateplená, nezateplená bouda.A když si vezmu poslední 2 zimy, tak snad ani vyšší teploty nebyly... :-D Mít větší dům, garáž, či něco podobného, tak se nerozmýšlím, ale v našem pididomě jsme rádi, že se porovnáme my sami. ;-)
Odpovědět
@gigi2 Berňáčci jsou na zimu zvyklí, narodili se pro ni a určitě jim mrazy neškodí. Když je té naší zima a nikomu se nechce vylézt ven, behá si sama po dvorku, kouše sníh a hází si hračky, aby se zahřála. Na noc je to jiné. Pokud vám nebude vadit každodenní vytírání, což se pro pejska obětovat dá, pak ho můžete mít v předsíni nebo v chodbě. My máme na všech místech, kam si lehá, staré kartony od krabic nebo koberec (ten se hůř udržuje, krabici stačí vyhodit). Jediná nepříjemnost je v pouštění chlupů, kterých berňáčci mají opravdu hodně. Kolikrát je máme i v polévce. Určitě záleží na vás, jen si myslím, že pokud se vám pejsek líbí, řešení se najde vždycky. Naše má voliéru se zateplenou boudou, ze 3 boků zavětrovanou a chodí do ní jen pro pití a nebo když se hárá. Jinak spí u vchodových dveří nebo terasových (má nás všechny pod dohledem a kouká s námi na televizi). 9letá berňačka taťkovy sestry chodí v mrazech do garáže až poslední 2roky, kdy začala mít problémy s pohybem (vrozená vada kloubů). Jinak spí u vchodových dveří.
Odpovědět
Profilova fotka
je nás tu hodně, to je bezva, náš je taky venku v létě v zimě, tepla jsou pro něj muka, vždy když pžijedem z práce, sprchujeme mu dolní končetiny, vodu moc nemusí, už od mala se jí trochu bojí, ale jinak je to stále mazlík.
Odpovědět
Léto je opravdu nepřítel, bohužel i ta naše se bojí vody. Koupání vždy protrpí. Nemá ráda ani čistou vodu se studny nebo z vodovodu na pití, necháváme ji napršet do kbelíku dešťovou a tu pije. A potoky a rybníky raději obchází obloukem.
Odpovědět
taky máme berňáčka, 2,5 roku, Bernyho. My ho dáváme dolů do předsíně, hlavně v mrazech, má těžkou dysplazii na předních nohách, tak ať zbytečně netrpí..Ale musím říct, že mu to rozhodně nevadí, v létě se tam chodí schovávat, protože je tam chladno, v zimě zase tepleji než venku...A hlavně si ho tam žena nechává, když jsem přes noc v práci, prý má lepší pocit bezpečí :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Přeji všem berňáčkům a jejich páníčkům do Nového roku vše nejlepší a hlavně zdravíčko a ať máme ze svých mazlíčků jenom radost :-) Na silvestra jsme měli Akima uvnitř hrozně se bojí těch ran o půlnoci,byl spokojený. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@aurinko no jo, to je o tom, že u nás ani chodba, předsín, či cokoliv jiného v našich rozměrech místností nelze použít,jako místo pro psa. Já to ale vidím až se synek odstěhuje za pár let jasně.Bude volnej jeho pokojík.... ;-) Zatím musíme vydržet.
Odpovědět
Dobrý den, zkusím oživit tuto diskuzi. Začínáme stavět domeček a s novým bydlením si chceme pořídit berňáka. Měli jsme 7 let labradora, ale v prosinci 2009 se nám ztratil a bohužel se nenašel. Byl to krásně stavěný pes, s mohutným hrudníkem a dlouhýma nohama. Takže jsme ho celá rodina obrečela :-( Chceme asi znova pesana, u fenky si nedovedu představit možné narození štěňat - asi bychom to nezvládli. Četla jsem, že psi jsou větší puberťáci a dospívají až někdy kolem 3 roku? Dá se nějak "ochránit" před dysplázií? Je zárukou papírový pes? Děti už se moooc těší, jak se prý po něm budou válet, tak nevím, nevím :-D :-D
Odpovědět
@lzicarovi Ahojky. My zrovna řešíme něco podobného, jen jsme si vyhlídli landseera - my jsme na tyto velké psi a takové méďany :-) Bernský se nám líbil taky, hlavně kvůli dětem, ale odradila mě průměrná délka života. Právě u BSP je to 7 let, což je fakt blbý.... Nevím jak dysplazie - u těch velkých plemen je to vždycky riziko, ale hodně napoví rodokmen, jestli matka a otec mají DKK 0/0 - což právě u "papírového" psa musí být doloženo. Ale vždycky se jedná pouze do dispozici a možnou dědičnost. Nikdo Ti nezaručí, že i drahý "papírák" se super rodokmenem a rodiči DKK 0/0 bude v pohodě... Je to hold risk tady u těch obříků. Ale jsou to psi nádherní a milí.
Odpovědět
@antilopa ahoj, no tak teď jsem se podívala na fotku landseera a teda to je taky boží pes ;-) To musím odpoledne ukázat doma :-D . S tou délkou života si myslím, že je to všeobecně u velkých plemen +/- nastejno. Náš labrador měl taky problémy s kloubama, hlavně, když utekl a přišel za dva dny - teda nepřišel, přišoural se. Nemohl pak se den postavit, tak dostával 3x denně Brufen a zabralo to. A plánujeme procházky po lese, neb ho budeme mít za barákem. ;-)
Odpovědět
lzicarovi@ Nám se taky moc líbí a příští týden jedeme mrknout na štěňátka. U rodičů ještě máme slovenského čuvače - ten bude mít letos 12 let (průměrná délka života se uvádí 10-11 let ) - takže je to chlapí :). A taky se třeba hodně dočteš, že je ostrý a bla bla bla. Můžu říct, že je to naprosto skvělý pes, který nikomuni nikdy neublížil, je hodný (ikdyž skvělý hlídač). Zkrátka - jak si ho kdo vychová a kolik se mu věnuje - to teprve dotváří charakter. My teď spíš zase řešíme, jestli psa pořídit nebo ne (naše malá má potravinové alergie), psi ani koně jí zatím nic nedělají, ale..... Ale podle všech dostupných info to spíš vypadá, že je lepší, když dítě se psem vyrůstá a líp si tak vytvoří protilátky, než když se všem alergenům naprosto vyhýbá. Samozřejmě pes by byl celý rok venku (žádné spaní v posteli - landseer by se tam ani nevešel - už teď v ní máme málo místa :):))). A chcete fenečku nebo psa???
Odpovědět
ahoj, taky zvažujeme berňáka,ale může mi někdo říct, jak se chová k cizím lidem? zatím jsem všude viděla jenom vyložené mazly, co pořádně ani nepoštěkají cizího člověka za plotem, jenom furt nadšeně poskakujou a vrtí ocasem. Hledáme hlídače smečky (máme malé dítě a pracujeme na druhém), který bude mít na zahradě zateplenou boudu, ale nebudeme ho uvazovat. díváme se vůbec na to správné plemeno? Nebo to spraví návštěvy cvičáku? Jednoho malého podvraťáka už máme, ale ta si hlídá max. jestli má plnou misku. Navíc chceme pořídit i venkovní kočku. díky moc za poznámky
Odpovědět
@antilopa tak u nás pes taky nepřichází v úvahu v baráku. Za prvé pes má být venku- kor takovéhle "tele" a za druhé ho chceme taky jako hlídače. Né žádného rozmazleného gaučáka :-( , který, když bude venku -5, nebude chtít ven :-D Labradora jsme měli psa. Přemýšleli jsme o feně, že je klidnější. Ti psi jsou plašani a dospívají prý i déle. Ale zase u fen alespoň jednou za život by měla mít štěňata a to si teda nedovedu představit, že bysme to měli zvládnout - myslím od porodu do té doby, než by šla do světa :-( Takže bychom opět zase psa a holt v době hárání bude zavřenej :-D :-D . Mohla bych pak poprosit, jestli by ses podělila o fotečky nového člena? A kam pro něj jedete? A budete mít papíráka?
Odpovědět
@maskacka Já si myslím, že pokud takovejhle pes pořádně zablafe, tak by to mělo vzbudit respekt. Aspoň teda u mě se tak děje. A můžu si přečíst tisíce diskuzí, že se toto plemeno chová k cizím stejně jako k domácím. Cizím psům nevěřím nikdy. ;-)
Odpovědět
@lzicarovi naše fenka teda rozhodně nikoho cizího nepustí. Dokud se neukážeme venku, nedovolí cizímu přiblížit se ke plotu ani na metr. Opravdu vzbuzuje respekt a to je dobře. Když je brána otevřená, nehne se z pozemku. Určitě je k dětem ideální. Jiného psa už nechceme. Je to prostě obranář a další člen rodiny.
Odpovědět
@lzicarovi Chtěli by jsme spíš pejska, přesně z těch důvodů co píšeš i Ty. A navíc jsme fenku doma nikdy neměli, takže nevím. Zase je fakt, že psi (zvlášť tak velcí) občas mají potřebu se poměřovat s ostatními, což je taky někdy problém třeba při vycházkách, aby se náhodou někde neobjevil nějaký jiný a nebyla bitka... :-| Pojedeme se podívat teď právě na ty štěňátka a pak uvidíme. Spíš chceme s papírama - ne kvůli výstavám nebo "repre" :), ale právě kvůli tomu, že prostě víš, jaké měl pes rodiče a máš na to papír. Ale třeba toho čuvače jsem měla bez PP a byl super - zdravý, klidný, bezvadný :-) . Ještě si počkáme na doporučení našeho pana doktora, jestli pejska můžeme a pak hurá s pejskem domů :-D
Odpovědět
@antilopa Já jako holka měla 13 let jezevčíka-holku. A byla v pohodě. Jenže ona byla spíš gajučák, od tak 7 roku věku se z ní stal váleček, protože naše babička, jakmile zakňučela, hned ji podstrojovala :-d No nedovedu si představit, že půjdu s "medvědem" na procházku a nedejbože zbystří něco důležitého. Abych neletěla s ním :-D
Odpovědět
@aurinko Chtěla jsem se ještě zeptat, jestli jste Vaší psí dámě dali nějaký speciální výcvik nebo prostě jen pár základních povelů? Díky
Odpovědět
Profilova fotka
@lzicarovi Ahojky, i když nemám berňáka, nedá mi to nezapojit se do diskuze....sama mám tři psy, dvě borderky a šíleného kokršpaněla, takže dohromady asi neváží ani tolik, co jeden pořádný BSP :-) když jsme stavěli domek, už jsme na ty naše zlatíčka mysleli a udělali jsme jim jejich místnost, která je hned vedle garáže, mají tam lítačky a můžou si chodit ven jak se jim zachce :-) Ale chtěla jsem říct pár slov spíš k něčemu jinému - a totiž že by fenka měla mít alespoň jednou za život štěňata. Je to jeden ze zažitých mýtů, který určitě není pravdou. Ale to vám jistě řekne každý veterinář. Takže záleží jen na vás, jestli fenku nakryjete, či nikoliv. Třebas moje fenka - u ní ve vrhu mají tři sourozenci epilepsii, a i když ona sama je zatím zdravá (epilepsie se může projevit kdykoliv)a je i chovná (to znamená, že splnila všchny zdravotní i povahové požadavky na plemeno) nakrýt ji by bylo obrovské riziko pro štěňata, nehledě na to, co by si museli prožít jejich budoucí majitelé. Proto ji krýt nebudu. Nikdy mít štěňata nebude a přesto si myslím, že bude šťastná :-) U fen jde spíš o to si je v době hárání opravdu pohlídat, některé dovedou udělat opravdu "psí kusy" jen aby se k nim vyvolený dostal :-) Ale na druhou stranu jsou feny určitě snadněji ovladatelné, mají přirozený vztah k mláďatům (dětěm), většinou nemají potřebu si něco dokazovat tak jako psi. Psi jsou asi zase sebevědomější a líp hlídají. Odpadá u nich hárání, ale pokud je někde v okolí háravka, tak taky umí být pěkně vynalézaví. A určitě doporučuji psa s PP - tam si alespoň můžete pohlídat předpoklady dysplazky a dalších nemocí, jak už tu někdo psal, není to zárukou, ale předpoklady tu jsou. Dysplazie je z velké části dědičná, další část tvoří zátěž v mládí, dokud klouby ještě nejsou úplně dovyvinuté, na kloubech se podepisuje i strava. A poslední věc - i pes s dysplazií, který je od mládí trochu veden ke sportu (myslím procházky atd, prostě kondici) a má klouby řádně osvalené, tak i přes dysplazii může dobře fungovat. Takže přeji šťastnou ruku při výběru štěňátka :-)
Odpovědět
@vendelinka1 Nám toto řekl veterinář, že pokud fenka nebude mít štěňata, může mít zdravotní problémy, ale taky nemusí...Ale já vím na 100%, že bychom si nemohli dovolit mít štěňata a starat se o ně než půjdou do světa. To radši nechám na druhých, ke kterým si pro pejska event. pojedeme ;-)
Odpovědět
@lzicarovi @vendelinka1 my taky dali na rady veterináře, venku po několika marných pokusech nakryly, ale bohužel, drobeček nebyl za celé dva měsíce na ultrazvuku vidět, takže se narodil nedovivinutý a udušený předčasně císařem. takže už krýt nikdy nebudeme, je to moc velké riziko. psi jsou jako lidi, některým prostě není přáno. na výcvik chodila jen základní, ukázalo se, že to nemá moc smysl. spíš si zvykla na naše hlasy a poslechne na slova, která nejsou tradičními povely. otec zvýší hlas a stačí to. moc dobře si uvědomuje, když něco udělá špatně.
Odpovědět
@aurinko Aha, takže bude stačit, když si pesana "vycvičíme" sami. No zatím je ještě relativně čas, plánujeme štěňátko k Ježíšku, snad to vyjde a budeme už bydlet. Venku bude mít taky kotec s boudou, chceme ho co nejdřív naučit "žít" venku. Myslíte, že to půjde už od štěněte, když si ho přivezeme tak v tom prosinci? Je mi jasné, že když budou kruty, že by asi hajal :-D v garáži :-)
Odpovědět
@lzicarovi Když jsem si pořizovala toho čuvače, přivezla jsem si ho v listopadu (narozen byl v září). Veterinář říkal, že jestli budou velké zimy, tak ho mám dát někam do sklepa nebo garáže. Nebo aspoň do dobře zateplené boudy. Dobře zateplenou boudu jsme udělali, vystlali vším možným - a štěně si vytáhlo podložku ven, rozcupovalo ji a spalo a válelo se jen ve sněhu. Letos bude mít 12 let a pořád duchem mladík ;-) , trochu má jen problém se zadními nohami, ale to začal mít až asi před rokem, takže jinak OK. Když byl mladý (ne úplně štěně) a taky v dospělosti, tak jsme pořád spolu někde lítali a běhali - určitě to hodně pomůže, tak jak psala vendelinka 1 - aby se dobře osvalil.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?